Göçün kavramsal temelleri ve yerel yönetimlerde göç ve mülteci iletişimine yönelik çözüm önerileri
The conceptual foundations of migration and public communication with refugees and migrants in local governance
  1. Tez No: 975028
  2. Yazar: ŞAKİRE ASKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GÜRGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Araçsal Akıl, Tanınma Teorisi, LDA (Latent Dirichlet Allocation), Konu Modellemesi, Belediyeler, Halkla İlişkiler, Migration, Refugee, Instrumental Reason, Theory of Recognition, LDA, Municipalities, Public Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, göç olgusunu hem kuramsal hem de pratik yönleriyle iki bölümde ele almaktadır. İlk bölümde, göç ve zorunlu göç kavramları uluslararası ve yasal çerçevede değerlendirilmiş, Aydınlanma ve modernitenin araçsal akıl anlayışıyla şekillendirdiği göç politikaları felsefi olarak sorgulanmıştır. Ulus-devletin sınır ve kimlik politikaları bağlamında dışlayıcı söylemlerle şekillenen bu anlayış, çağdaş felsefi eleştiriler ışığında yeniden değerlendirilmiştir. Charles Taylor, Axel Honneth, Seyla Benhabib ve Jürgen Habermas'ın tanınma kuramı, çokkültürlülük, adalet, insan hakları, kamusal alan ve müzakereci demokrasi yaklaşımları üzerinden alternatif normatif paradigmalar geliştirilmiştir. Ayrıca göçmen ve mültecilerin politik araçsallaştırmanın nesnesi haline gelmesi, medya söylemi üzerinden tartışılmış; bu kapsamda 10.752 haber metni LDA (Latent Dirichlet Allocation) yöntemiyle analiz edilerek kriz söyleminin ideolojik örüntüleri ortaya konmuştur. Tezin ikinci bölümünde, Türkiye'de göç yönetiminde yerel yönetimlerin rolü incelenmiştir. En fazla göçmen nüfusuna sahip kent olan İstanbul'da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Esenyurt ve Sultanbeyli ilçe belediyeleri özelinde yürütülen politikalar değerlendirilmiştir. Bu belediyelerin daha katılımcı, hak temelli ve insani iletişim modelleri geliştirme potansiyelleri analiz edilmiştir. Sonuç olarak, dışlayıcı ve araçsallaştırıcı yaklaşımlara karşı, insan onurunu ve eşit katılımı esas alan yeni bir halkla ilişkiler çerçevesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the phenomenon of migration through both conceptual and practical lenses across two main sections. The first section addresses the concepts of migration and forced migration within international legal frameworks, while critically evaluating how the Enlightenment and modernity have contributed to shaping migration policies through the logic of instrumental reason. This framework, deeply embedded in nation-state ideologies of borders and identity, is questioned in light of contemporary philosophical critiques. Drawing on the theories of Charles Taylor, Axel Honneth, Seyla Benhabib, and Jürgen Habermas, the study elaborates alternative normative paradigms including recognition theory, multiculturalism, deliberative democracy, justice, human rights, and the public sphere. It also explores how migrants and refugees have become objects of political instrumentalization, particularly in media discourse. To demonstrate this, an LDA (Latent Dirichlet Allocation) topic modeling analysis was conducted on 10,752 migration-related news articles, revealing ideological patterns and the reproduction of a crisis-oriented narrative. The second section focuses on the role of municipalities in Turkey's migration governance, particularly in Istanbul, the city with the largest refugee population. The study investigates the practices of Istanbul Metropolitan Municipality and the district municipalities of Esenyurt and Sultanbeyli. These cases are analyzed with regard to their potential to adopt more inclusive and participatory communication models. Ultimately, the dissertation proposes a new public relations framework grounded in human dignity, democratic participation, and normative critique—replacing exclusionary and instrumentalist approaches with a more humane, rights-based, and co-creative understanding of local governance in migration.