Sosyal medya etkileyicisinin özel hukuk sorumluluğu
Civil liability of the social media influencer
- Tez No: 975036
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KURŞAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aldatıcı reklam, Güven sorumluluğu, Hukuki sorumluluk, Karşılaştırmalı reklam, Kusurlu sorumluluk, Sosyal medya, Deceptive advertising, Liability for breach of trust, Legal responsibility, Comparative advertising, Faulty liability, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde insanların sıklıkla kullandığı bir alan olan sosyal medya, içerisindeki kişilerin kurduğu iletişim şekli açısından önem arz eder. Sosyal medya kapsamında geniş kitleleri kendi takip havuzunda toplamayı başaran kişiler sosyal medya etkileyicisi olarak anılmaya başlanmıştır. Sosyal medya etkileyicileri düzenli ve sürekli yapmış oldukları paylaşımlarla kendisinin etki alanına giren etkileşenlerin iradelerini değiştirebilmektedir. Etkileyicilerin diğer sosyal medya kullanıcıları ile olan bu iletişimi, taraflar arasında bir sorumluluk doğup doğmayacağı açısından incelenmeye muhtaçtır. Çalışmamız bağlamında sosyal medya etkileyicilerinin özellikle yapmış oldukları paylaşımlar dolayısıyla gündeme gelebilecek sorumluluk türleri ve bu sorumluluk sonucunda karşılaşmaları muhtemel talepler incelenmiştir. Özel hukukun temel kavramları özellikle medeni hukuk bakış açısıyla ele alınmış, etkileyicinin sorumluluğu tespit edilmiştir. Sosyal medya etkileyicisinin etkileşenleri ile bir sözleşme ilişkisine girip girmediği, onlara karşı güven sorumluluğunun nasıl oluştuğu ve haksız fiil teşkil eden paylaşımlarının neler olduğu açıklanmıştır. Her bir sorumluluk hali üç ayrı bölümde incelenmiş, nihai bir bölüm ile de sorumluluğun sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Social media, nowadays a widely used platform, is significant due to the form of communication established among its users. Individuals who have succeeded in gathering large audiences within their follower base on social media have come to be known as social media influencers. Through their regular and consistent posts, social media influencers can alter the will of the interactees who fall within their sphere of influence. This communication between influencers and other social media users is a subject that requires examination from the perspective of whether a liability arises between the parties. Within the scope of this study, we have examined the types of liability that may arise specifically from social media influencers' posts, and the potential claims they may face as a result. The fundamental concepts of private law have been addressed, particularly from a civil law perspective, and the influencer's liability has been determined. It has been clarified whether a social media influencer enters into a contractual relationship with their followers, how a reliance liability (culpa in contrahendo) is formed towards them, and which of their posts constitute a tort. Each liability scenario has been analyzed in three separate sections, with the final section explaining the consequences of this liability.