12 eylül'e giden süreçte toplumsal kutuplaşmayı etkileyen faktörler
Factors that affected social polarization in the period leading to the september 12
- Tez No: 975064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anarşi, Kutuplaşma, Siyasal istikrarsızlık, Kurtarılmış bölge, 12 Eylül Askeri Darbesi, Anarchy, Polarization, Political Instability, Liberated zones, September 12 Military Coup
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1970'li yıllar Türkiye'de hükümet krizlerinin, ekonomik bunalımların, anarşi ve terör olaylarının iç içe geçtiği, yoğun siyasi ve toplumsal gerilimlerin yaşandığı bir döneme tekabül etmektedir. Kırdan kente göç, öğrenci hareketleri, işçi hareketleri ve sendikacılık faaliyetlerinin artması gibi etkenler, Türkiye'nin toplumsal yapısının değişikliğe uğramasına neden olmuş ve toplumsal gruplar arasında yoğun bir ideolojik kamplaşma ortaya çıkmıştır. Sağ-sol ideolojiler ekseninde şekillenen kutuplaşma, zamanla mezhepsel ve kitlesel bir nitelik kazanmış, toplumu bir arada tutacak bir uzlaşı kültürü kalmamıştır. Kısa süreli ve sık değişen koalisyon hükümetleri ve kolluk güçlerinin güvenlik zafiyeti bu kutuplaşmayı derinleştirmiş, ülke genelinde anarşi önü alınamaz bir hale gelmiştir. Şiddet olayları günlük hayatın bir parçası haline gelmiş, süregiden şiddet ortamı toplumda geniş bir korku kültürünün oluşmasına neden olmuştur. Kutuplaşma, gündelik hayatın her alanına sirayet etmiş, ülke adeta iki kutba bölünmüştür. Denetim boşluğu oluşan bazı yerlerde kurtarılmış bölge adlı alanlar oluşturulmuş, ülke bölünme tehlikesiyle burun buruna gelmiştir. Tüm bu gelişmeler 12 Eylül Askeri Darbesi'ne zemin hazırlayan bir atmosferin oluşmasına neden olmuştur. Bu çalışma ile söz konusu dönemde kutuplaşmaya etki eden sosyal, ekonomik ve toplumsal nedenlerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Amaçlanan bir diğer husus, toplumsal bölünmeleri yalnızca sağ-sol ideolojilere indirgemeden kutuplaşmanın yapısal kökenlerine ışık tutmaktır. Böylece 12 Eylül sürecinin arka planı bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilecektir. Bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden tarama derleme yöntemi kullanılarak dönem gazeteleri, Meclis tutanakları ile birinci ve ikinci el kaynaklar incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The 1970s in Turkey correspond to a period where intense political and social tensions occurred, involving government crises, economic problems, and incidents of anarchy and terrorism. Factors such as rural-to-urban migration, the student movements, the rise of labor movements and union activities, led to changes in Turkey's social structure and resulted in intense ideological polarization among different social groups. The polarization based on the right-left wing ideologies gradually acquired sectarian and mass characteristics, leading to the loss of a cultural consensus that holds society together. Short-lived and frequently changing coalition governments, along with the security weaknesses of law enforcement forces, deepened the polarization, causing anarchy uncontrollable across the country. Acts of violence became a part of daily life, and the continuous violence caused the emergence of a widespread fear culture in society. Polarization spread into every area of daily life, and the entire country was almost completely divided into two opposing camps. In some of the uncontrolled areas, places called liberated zones were formed, and the country faced being disunited. All of these incidents created circumstances that led to the September 12 Military Intervention. This study aims to identify the social, economic, and societal factors behind the polarization during the mentioned period. Another objective is to shed light on the structural origins of the polarization without attributing social discrimination solely to leftright ideological conflicts. Therefore, the background of the September 12 period is interpreted and evaluated in a complete manner. In this context, periodical newspapers, parliament minutes, and primary and secondary sources are analyzed using the literature review method, which is one of the qualitative research approaches.