Drone destekli afet yönetimi: Hayat kurtarmak için insan tespiti ve afet haritalama
Drone supported disaster management: Human detection and disaster mapping for saving lives
  1. Tez No: 975101
  2. Yazar: MUSA KAZIM SOYUCAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLAL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drone, Drone
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aviyonik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, doğal afetlerde hayat kurtarma amaçlı insan tespiti ve afet haritalama uygulamaları için özel olarak geliştirilen drone sistemleri geliştirilmiştir. Çalışmada, afet sonrası iletişimin sağlanması için mobil baz istasyonu Dronu, gece arama kurtarma çalışmalarını destekleyecek aydınlatma Dronu ve ilk yardım malzemesi ulaştırabilen transfer Dronu teknik olarak tasarlanmıştır. Türkiye'de meydana gelmiş doğal afet verileriyle desteklenmiştir. Ayrıca, enkaz altı insan tespitine yönelik termal ve ses sensörlü dronelar ile afet bölgesinin haritalanmasını sağlayan lidar ve kamera donanımlı sistemler geliştirilmiştir. Depremden sonra GSM kesintileri için drone tasarlanmıştırç Her bir drone modelinin görev senaryoları, enerji gereksinimleri, saha dayanıklılığı ve operasyonel avantajları hem teknik hem de simülasyon tabanlı analizlerle değerlendirilmiştir. Dronelar için modelleme yapılmıştır. Ayrıca, maliyet analizi ve Türkiye'deki güncel mevzuat dikkate alınarak, bu teknolojilerin afet yönetimi süreçlerine entegrasyonu için uygulanabilir öneriler sunulmuştur. Afet bölgesindeki müdahale hızını artırmaya yönelik çalışmalar yürütülmüştür. Drone destekli insan tespiti ve haritalama çözümlerinin, afet müdahalesinde hızlı ve etkili sonuçlar sağlayarak hayat kurtarma potansiyelini artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, drone systems specially developed for human detection and disaster mapping applications aimed at saving lives during natural disasters have been developed. In the study, a mobile base station drone for ensuring communication after disasters, an illumination drone to support night search and rescue operations, and a transfer drone capable of delivering first aid supplies were technically designed. The designs were supported by natural disaster data that occurred in Turkey. Additionally, drones equipped with thermal and acoustic sensors for detecting humans under rubble, as well as systems equipped with LiDAR and camera hardware for mapping the disaster area, were developed. A drone was designed to address GSM outages after earthquakes. The mission scenarios, energy requirements, field durability, and operational advantages of each drone model were evaluated through both technical and simulation-based analyses. Modeling was performed for the drones. Furthermore, considering cost analysis and the current regulations in Turkey, feasible recommendations were made for the integration of these technologies into disaster management processes. Studies were conducted to increase the intervention speed in disaster areas. It is demonstrated that drone-supported human detection and mapping solutions provide fast and effective results in disaster response, increasing the potential for saving lives.