Bahâ Tâhir'in Nuktatu'n-Nûr adlı eserinin teknik ve tematik olarak incelenmesi
Technical and thematical analysis of Bahaa Taher's novel named Nuktat al-Nur
  1. Tez No: 975157
  2. Yazar: ZEYNEP DİCLE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Modern Arap Edebiyatı, Bahâ Ṭâhir, Nuḳṭatu'n-Nûr, Işık Noktası, Arabic Language and Literature, Modern Arabic Literature, Bahaa Taher, Nuktat al-Nur, Point of Light
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
1935'te Giza'da doğan Muhammed Bahâ Ṭâhir, erken yaşlarda edebiyata ilgi göstermiş, Kahire Üniversitesi'nde tarih eğitimi almış ve“Altmışlar Kuşağı”nın sosyalist eğilimli yazarları arasında yer almıştır. Eserlerinde Mısır'ın toplumsal ve siyasal dönüşümlerini bireyin iç dünyasıyla birleştirmiş, yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmıştır. Çalışmamız, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte, Bahâ Ṭâhir'in edebî kimliğini şekillendiren Mısır'ın siyasî ve edebî atmosferi genel olarak ele alınmıştır. Birinci bölümde yazarın hayatı ve eserleri incelenmiş, ikinci bölümde Nuḳṭatu'n-Nûr(Işık Noktası) adlı roman teknik açıdan değerlendirilerek anlatıcı ve bakış açısı, şahıs kadrosu, zaman ve mekân, dil ve üslup özellikleri ile anlatım teknikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eserde öne çıkan temalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Born in Giza in 1935, Mohammed Bahaa Taher developed an early interest in literature. He studied history at Cairo University and became one of the socialist-oriented writers of the“Sixties Generation”in his works. He blended Egypt's social and political transformations with the inner world of the individual by gaining recognition both nationally and internationally. This study is composed of an introduction and three main chapters. The introduction provides a general overview of the political and literary atmosphere of Egypt that shaped Bahaa Taher's literary identity. The first chapter examines the author's life and works. The second chapter offers a technical analysis of Nuktat al-Nur(Point of Light), focusing on narrative perspective, characters, time and setting, language and style, as well as narrative techniques. The third chapter discusses the prominent themes featured in the novel.