Nova mandarininde değişik ulgulamaların meyve tutumu ve meyve kalitesi üzerine etkileri
The Effect of different treatments on fruit set and fruit quality of Nova mandarin
- Tez No: 97518
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nova, meyve tutumu, meyve kalitesi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz DOKTORA TEZİ Nova Mandarininde Değişik Uygulamaların Meyve Tutumu ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri Turan Hakan DEMIRKESER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Sinan ETİ Yü: 2000, Sayfe:160 Jüri : Prof. Dr. Sinan ETİ : Prof. Dr. Mustafe KAPLANKIRAN : Doç. Dr. Turgut YEŞÎLOGLU Bu araştırmada Nova mandarininde 1996 ve 1997 yıllarında yapılan yabancı tozlama ve bitki büyüme düzenleyeci madde uygulamalarının meyve tutumu ve kalitesine olan etkileri araştırılmıştır. Denemede yer alan tozlayıcı çeşitlerin; çiçek tozu canlılık, çimlenme ve çiçek tozu çim borusu gelişimleri incelenmiş, bitki büyüme düzenleyici uygulamalarında ise farklı zaman ve dozlarda yapılan GA3 ve BA uygulamalarının, meyve tutumu ve tohum içeriği ile olan ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemede yer alan Star Ruby ve Oroblanco dışındaki diğer çeşitlere ait çiçek tozlan, yeterli düzeyde meyve tutumunu sağlayacak canlılık ve çimlenme değerleri göstermişlerdir. Nova x Robinson, Nova x Oroblanco ve serbest tozlanma uygulamalarında çiçek tozu çim borularının ancak dişicik borusunun tabanına kadar ulaşabildikleri, Nova x Nova uygulamasında dişicik borusunun ancak % 90.52'sine kadar ulaştığı, Nova x Star Ruby kombinasyonun ise dişicik borusunun % 50'sini geçemediği saptanmıştır. En yüksek meyve tutumu ve ağaç basma en yüksek verim tam çiçeklenmeden 14 gün sonra yapılan 10 ppm BA uygulamasından elde edilirken; en düşük meyve tutumu Nova x Star Ruby, Nova x Robinson, kendileme, serbest tozlanma ve Nova x Oroblanco uygulamalarında belirlenmiştir. En iyi meyve kabuk rengi Nova x Minneola ile BA'nın tam çiçeklenmeden 14 gün sonra yapılan 10 ve 20 ppm uygulamalarında saptanmıştır. Kabuğu en kolay soyulan uygulamanın tam çiçeklenmeden 14 gün sonra yapılan 20 ppm BA olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Nova x Klemantin uygulaması ile tam çiçeklerime döneminde yapılan 25 ppm GA3 uygulamasının meyve tutumu ve tohum içeriği birlikte değerlendirildiğinde önerilebilecek uygulamalar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS The Effect of Different Treatments on Fruit Set and Fruit Quality of Nova Mandarin Turan Hakan DEMIRKESER DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Sinan ETİ Yd: 2000, Sayfe:160 Jury : Prof. Dr. Sinan ETÎ Prof. Dr. Mustafa KAPLANKIRAN Doç. Dr. Turgut YEŞİLO?LU In this research the effects of the applications of plant growth regulators and cross pollination on fruit set and quality were investigated in Nova mandarin in 1996 and 1997. Firstly, pollen viability, germination of pollen and pollen tube growth of different pollinator in the research were observed. Then, the relationships between fruit set and seed content the applications of GA3 and BA administered for various periods and dosages and applications of plant growth regulators were studied. It was also found that except polens of Star Ruby and Oroblanco cultivars show pollen viability and germination had the capability of pollen viability and germination that yielded desired amount of fruit set. In the free pollinations, Nova x Robinson and Nova x Oroblanco applications of cultivars pollens could reach the bottom of the sitil while they could only reach 90.52 % of it in Nova x Nova applications. On the other hand pollens couldn't go up above 50.0 % in the combinations of Nova and Star Ruby cultivars. While the highest levels of fruit set and yield per tree were obtained with the applications of 10 ppm BA after 14 days following anthesis, the lowest fruit set observed in the applications of Nova x Star Ruby, Nova x Robinson, self pollination, free pollinations and Nova x Oroblanco. The best rind colour was obtained in Nova x Minneola with the application of 10 and 20 ppm BA after 14 days folowing anthesis. Easy peeling quality was observed in the applications of 20 ppm BA after 14 days folowing anthesis. According to the results of this work Nova x Klemantin combinations and the applications of 25 ppm GA3 at the time of anthesis could give the best results when fruit set and seed content were considered together and those of treatment were also found that propose applications Key Words : Nova, Fruit set, Fruit quality. n