Analysis of chandra data of the old classical nova RR PIC (1925)
Eski klasik nova RR PIC'in chandra verilerinin analizi
- Tez No: 201868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖLEN BALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kataklismik Değişkenler, Novalar, X-Işmları, Tayf Analizi, RRPic
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada eski bir klasik nova olan RR Pic'in (1925) CHANDRA ACIS-S3 verilerinin analizi sunulmaktadır. Kaynak 0.3-0.5 keV enerji aralığında 0.067±0.002 c/s sayma oranıyla gözlenmiştir. Çift yıldız sisteminin yörünge periyodu X-ışmı dalgaboylarmda bulunmuştur. RR Pic'in X-ışım tayfı bremsstrahlung, fotoelektrik soğurma, 1.1-1.4 keV aralığında iki soğurma çizgisi ve 0.3-1.1 keV aralığında 5 Gaussian salma çizgisi ile ifade edilebilmektedir. Modele en uygun bremsstrahlung sıcaklığı 0.99-1.60 keV aralığında olup, kaynağın soğurul-mamış akısı 0.3-0.5 keV enerji aralığında 2.5ll(1);21 erg cm-2 s-1 olarak bulunmuştur. Soğurma çizgileri Fe, Ne ve Na elementlerinin çeşitli geçişlerine tekabül etmektedir. Salma çizgileri ise S, N, O, C, Ne ve Fe elementlerinin çeşitli geçişlerine tekabül etmektedir. Kesin geçişleri belirlemek için daha iyi tayf çözünürlüklü gözlemlere ihtiyaç vardır. Kaynak tayfı soğuyan akış modelinden ziyade fotoiyonize plazma modeli ile daha iyi açıklanabilmektedir. Nötr hidrojen kolon yoğunluğu faz çözünürlüklü tayf çalışmasında, minimum ve maksimum akıya denk gelen tayflar için 3a güvenilirlik aralığında sırasıyla 0.25İq;1|×1022 atom/cm2 and 0.64İo;İ4X1022 atom/cm2 olarak değişim göstermektedir. Nötr hidrojen kolon yoğunluğunda görülen bu fark diskin üzerinde kesişme bölgesinde sıcak bir soğurma bölgesinin bulunduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
in this work, the CHANDRA ACIS-S3 data of the old classical nova RR Pic (1925) is presented. The source is detected with a count rate of 0.067±0.002 c/s in the 0.3-5.0 keV energy range. The orbital period of the binary system in X-ray wavelengths is detected. X-ray spectrum of RR Pic can be represented by a composite model of bremsstrahlung with a photoelectric absorption, two absorption lines centered around 1.1-1.4 keV and 5 Gaussian emission lines cen-tered at around 0.3-1.1 keV . The best fit bremsstrahlung temperature derived from the model ranges from 0.99 to 1.60 keV and the unabsorbed X-ray flux is found to be 2.5ll(1);21 erg cm-2 s-1 in the 0.3-5.0 keV range.The absorption lines correspond to several transitions of Fe, Ne and Na. The emission lines correspond to various transitions of S, N, O, C, Ne and Fe ; and observations with better spectral resolution are needed to determine the exact transitions. The source spectrum is better explained with photoionized plasma model rather than the cooling fiow model, it has also been found that the neutral Hydrogen column density differs for orbital minimum and orbital maximum spectra with values 0.25İaılx1022 atoms/cm2 and 0.64İq;İ4X1022 atoms/cm2 respectively at 3