Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara yönelik 2015-2023 yılları arası adli istatistikler; toplumsal tutum ve görüşler
Judicial statistics on crimes against sexual inviolability between 2015 and 2023; social attitudes and opinions
  1. Tez No: 975277
  2. Yazar: ARZU KEÇECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUSE SABİHA BOZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Saldırı, Cinsel Taciz, Adli İstatistik, Cinsel Suçlar, İstanbul, mağdur, adli bilimler, Türk Ceza Kanunu, Çocuk, İstismar, Cinsel saldırı suçu, Kişilere karşı işlenen suçlar, Resmi istatistikler, Siber suç, Türk ceza hukuku, Uluslararası ceza hukuku, Çocuk istismarı-cinsel, İştirak halinde işlenen suçlardan gönüllü olarak vazgeçme, Sexual Assault, Sexual Harassment, Forensic Statistics, Sexual Crimes, Istanbul, victim, forensic sciences, Turkish Penal Code, Child, Abuse, Sexual attack crime, Sex offenses, Crimes against individuals, Official statistics, Cybercrimes, Turkish criminal law, International criminal law, Child abuse-sexual, Voluntary abandonment in jointly committed offences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, tarih boyunca süreklilik göstermekte ve günümüzde de toplumsal açıdan önemini koruyan ciddi hak ihlallerinden biri olmaya devam etmektedir. Cinselliğin bir şiddet biçimi olarak kullanıldığı bu suçlar; bireyin beden bütünlüğünü, mahremiyetini ve rızasını ihlal etmektedir. Evrensel insan hakları kapsamında korunması gereken bu temel değerlerin çiğnenmesi, yalnızca bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde de derin etkiler yaratmakta; cinsel şiddeti aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu hâline getirmektedir. Bu çalışmada İstanbul gibi çoğu suça tanıklık eden ve saldırgan profilinin çok fazla olduğu büyük bir şehirdeki cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara ilişkin toplumsal tutum ve görüşler ele alınmıştır. Esen ve ark. (2021) tarafından geliştirilen Cinsel Saldırı ve Taciz Tutum Ölçeği (ATSHAS) uygulanmıştır. Yüksek puanlar cinsel taciz ve saldırıya yönelik sağlıklı tutumlara işaret etmektedir ki bu da cinsel şiddeti önlemeye yönelik müdahalelerin nihai hedefidir. Bu çalışma, birinci bölümde; giriş ve amaçlar, ikinci bölümde; genel bilgiler, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların tarihsel yeri ve gelişimi, tanım ve kavramlar, üçüncü bölümde; TCK'da yeri, dördüncü bölümde; Türkiye'deki ve dünyadaki adli istatistikler, beşinci bölümde; gereç, yöntem, altıncı bölümde; bulgular, yedinci bölümde tartışma, sekizinci bölümde ise sonuç kısmı olarak sekiz bölümden oluşmaktadır. Gizli Mağduriyetler varlığında destek alınabilecek kurum ve kuruluşların, önleme ve korunma için idari makamların, cinsel taciz ve saldırı konusunda çalışma yapan herhangi bir merkezin varlığından haberdar edilmesi de planlanan hedeflerdendir. Sonuç olarak, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlara ilişkin son istatistiklerin işlenerek ve toplumun tutum ve görüşleri analiz edilmiş olup, ülkemizdeki Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlara ilişkin toplumsal farkındalığın sağlanmasının gerekliliği vurgulanarak sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Crimes against sexual inviolability have persisted throughout history and continue to constitute serious human rights violations with significant social implications today. These offenses, in which sexuality is used as a means of violence, violate the individual's bodily integrity, privacy, and consent. The infringement of these fundamental values—protected under universal human rights frameworks—creates not only individual but also widespread societal consequences, positioning sexual violence as a major public health issue. In this study, social attitudes and opinions on crimes against sexual inviolability in a large city like Istanbul, which witnesses most of the crimes and has a high profile of attackers, were addressed. The Sexual Assault and Harassment Attitude Scale (ATSHAS) developed by Esen et al. (2021) was applied. High scores indicate healthy attitudes towards sexual harassment and assault, which is the ultimate goal of interventions to prevent sexual violence. This study consists of eight chapters: introduction and aims in the first chapter, general information, historical place and development of crimes against sexual immunity, definitions and concepts in the second chapter, place in the Turkish Penal Code in the third chapter, judicial statistics in Turkey and in the world in the fourth chapter, material and method in the fifth chapter, findings in the sixth chapter, discussion in the seventh chapter, and conclusion in the eighth chapter. It is also planned to inform the institutions and organizations that can be supported in the presence of hidden victimizations, administrative authorities for prevention and protection, and the existence of any center working on sexual harassment and assault. As a result, the latest statistics on Crimes against Sexual Immunity have been processed and the attitudes and opinions of the society have been analyzed, and it has been concluded by emphasizing the necessity of raising social awareness on Crimes against Sexual Immunity in our country.