Dinamik dengesizliklerin mekanik sistem titreşimlerine etkilerinin sonlu elemanlar yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the effects of dynamic instabilities on mechanical system vibrations by the finite elements
- Tez No: 97528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES KALKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, dengesizlik, dengeleme, sonlu elemanlar, genlik., Vibration, unbalance, balancing, finite elements, amplitude
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ill ÖZET DİNAMİK DENGESİZLİKLERİN MEKANİK SİSTEM TİTREŞİMLERİNE ETKİLERİNİN SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ DÜŞÜNCELİ. Necmi Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Menderes KALKAT Temmuz 2000, 68 sayfa Bu çalışmada, kütle dengesizliklerinden kaynaklanan titreşimlerin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi yapılmıştır. Daha önce geliştirilmiş sisteme uygun bir fiziksel model kurulmuştur. Fiziksel modelden hareketle kurulan matematiksel model vasıtasıyla titreşim parametrelerinin değişimi incelenmiştir. Kurulan matematiksel modelden hareketle sonlu elemanlar yönteminde bir çerçeve model ortaya konulmuştur. Sonlu elemanlar metodunda sistemi oluşturan elemanlar belli parçalara bölünmüştür. Daha sonra değişik serbestlik derecelerinde titreşim parametreleri hesaplanmıştır. Ayrıca hesaplamaları kolaylaştırmak için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF DYNAMIC INSTABILITIES ON MECHANICAL SYSTEM VIBRATIONS BY THE FINITE ELEMENTS METHOD DÜŞÜNCELİ. Necmi Niğde University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Menderes KALKAT July 2000, 68 pages. In this work, the vibrations caused by mass unbalance are analyzed by the finite elements method. An appropriate physical model is in conformity with the earlier developed. The variation of vibration parameters is investigated by using a mathematical model derived from the physical model. Starting from the mathematical model, a framework model in the finite elements method is proposed. In the finite elements method, the elements comprising the system are divided into smaller pieces. Then, vibration parameters are calculated for various degrees of freedom. A computer program is developed to facilitate the calculations.