GeoGebra destekli ACODESA metodu ile ortaokul öğrencilerinin çokgenler konusundaki ilişkilendirme becerilerinin incelenmesi
An investigation of middle school students' ability to make connections on polygons through the GeoGebra-supported ACODESA method
- Tez No: 975308
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: GeoGebra, İşbirlikli öğrenme, GeoGebra, Cooperative learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı teknoloji destekli iş birlikli bir öğrenme ortamında ortaokul öğrencilerinin matematik içi ilişkilendirmelerini incelemektir. Bu çalışma, öğretim deneyi yöntemiyle yapılandırılmış olup, katılımcılarını amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen altı ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak etkinlik kâğıtları, uygulama sürecinde alınan ekran ve ses kayıtları, GeoGebra dosyaları ile sınıf içi ses ve video kayıtları kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci; 4 haftalık keşfedici öğretim ve 4 haftalık öğretim bölümleri olmak 8 haftalık bir sürede gerçekleşmiştir. Keşfedici öğretim süreci; öğrencilerin iki grup halinde bilgisayar üzerinde iş birliği içerisinde çalıştıkları, GeoGebra'yı öğrenmeye yönelik yapılan uygulamaları içermektedir. Öğretim bölümleri ise uzman görüşü alınarak geliştiren 5 etkinliğin, GeoGebra destekli ACODESA metoduna uygun bir öğrenme ortamında öğrencilere uygulanması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilerek; öğrencilerin işlemsel, çıkarımsal, öğretime yönelik, metaforik, parça-bütün, özelliklerle, farklı temsillerle ve anlamsal türlerine yönelik ilişkilendirmeleri incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, öğrencilerin teknoloji destekli iş birlikli bir öğrenme ortamında çokgenlere yönelik matematik içi ilişkilendirmelerinin tüm türler altında ortaya çıktığını ve bazı türlere yönelik daha fazla ilişkilendirme yapabildiklerini ortaya koymaktadır. GeoGebra'nın sağladığı dinamik ve keşfedici öğrenme ortamı öğrencilerin iş birliği içerisinde çalışırken etkinliğe yönelik fikirlerini, açıklamalarını, işlemlerini, çözümlerini birbirleriyle paylaşmaları için bir ortam yaratmış ve bu süreç öğrencilerin ilişkilendirme kurma süreçlerini desteklemiştir. Bununla beraber daha az tanımlanan ilişkilendirme türleri incelendiğinde; bu ilişkilendirmelerin daha çok sınıf tartışması aşamasında ortaya çıktığı görülmektedir. Öğretmenin sınıf tartışması aşamasında öğrencileri farklı çözüm yolları ortaya koymaları için yönlendirmesi ancak bağımsız düşünme süreçlerini engellememesi, farklı ilişkilendirme türlerinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Sonuç olarak öğrencilerin farklı türlere yönelik matematik içi ilişkilendirme becerilerinin desteklenmesinde teknoloji destekli iş birlikli öğrenme ortamlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine secondary school students' connections in a technology-supported collaborative learning environment. This study was structured using the teaching experiment method, and its participants consisted of six secondary school students selected through purposive sampling. Data were collected through activity sheets, screen and audio recordings taken during the implementation process, GeoGebra files, and in-class audio and video recordings. The implementation process lasted eight weeks in total, consisting of four weeks of exploratory teaching and four weeks of instructional phases. The exploratory teaching process included activities aimed at helping students learn how to use GeoGebra while working collaboratively in pairs on computers. The instructional phase involved the implementation of five expert-reviewed activities within a learning environment designed according to the ACODESA method, supported by GeoGebra. The data obtained were analyzed using thematic analysis, and students' connections were examined under the following categories: procedural connections, inferential connections, instructional connections, metaphorical connections, part–whole connections, feature connections, connections between different representations, and meaning connections. The findings show that in a technology-supported collaborative learning environment, students were able to construct all these types of connections regarding polygons, with some types being more prominent than others. The dynamic and exploratory learning environment provided by GeoGebra enabled students to collaborate effectively, creating a space for them to share their ideas, explanations, operations, and solutions, which supported their connection-making processes. Additionally, it was observed that the less frequently constructed types of connections often emerged during the class discussion stage. The teacher's guidance during this stage—encouraging students to propose alternative solutions without obstructing their independent thinking—played a significant role in the emergence of diverse types of connections. In conclusion, it is recommended that technology-supported collaborative learning environments be developed to support students' ability to construct various types of intra-mathematical connections.