5E tabanlı ters yüz edilmiş sınıf modeline göre matematiksel etkinliklerin tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi
Designing, implementing, and evaluating mathematical tasks in line with the 5E-based flipped classroom model
- Tez No: 975307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KİNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf dışı etkinlikler, Sınıf içi etkinlik, Extracurricular activities
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 7. sınıf matematik dersi 5. ünite geometri öğrenme alanı kapsamındaki konulara yönelik 5E tabanlı ters yüz edilmiş sınıf modeline dayalı matematiksel etkinliklerin tasarlanması, uygulanması ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada tasarım tabanlı araştırma yöntemlerinden eğitsel tasarım araştırma modeli esas alınmıştır. Çalışma analiz ve inceleme, tasarım ve geliştirme, değerlendirme ve yansıma olmak üzere üç ana aşamadan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında etkinliklerin tasarlanması, uygulanması ve uygulanabilirliğinin değerlendirilmesi için 5E tabanlı ters yüz edilmiş sınıf modelinin ders planlama aşamaları ve ilkeleri kullanılmıştır. Tasarlanan matematiksel etkinlikler 5E tabanlı ters yüz öğrenme ortamında uygulanarak uygulanma süreci detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırma süreci yedi mikro döngü, bir makro döngü olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında tasarlanan matematiksel etkinlikler hakkında uzman görüşü alabilmek için rubrikler hazırlanmıştır. Çalışmada üç uygulama gerçek sınıf ortamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki birinci uygulama 2021-2022 eğitim öğretim yılında bir devlet okulunda 35 yedinci sınıf öğrencisiyle, ikinci uygulama aynı devlet okulunda başka bir yedinci sınıftaki 32 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Birinci ve ikinci döngüden elde edilen bulgular ışığında matematiksel etkinliklerin tasarımına yönelik iyileştirmeler yapılmıştır. Üçüncü döngüde Zoom toplantısı aracılığıyla uzmanlarla eş zamanlı toplantılar yapılarak her bir etkinlik detaylı tartışılmıştır. Çalışmanın üçüncü uygulaması ilk iki uygulamadan başka bir bölgede 2022-2023 eğitim öğretim yılında 25 yedinci sınıf öğrencisi ile tamamlanmıştır. Üçüncü döngüde 5E tabanlı ters yüz sınıf ortamında tasarlanan etkinliklerin nasıl uygulandığı belirlenmeye çalışılıp ayrıca modelin uygulanabilirliği değerlendirilmiştir. Tasarlanan matematiksel etkinliklerin 5E tabanlı ters yüz ortamında nasıl uygulandığını inceleyebilmek için üçüncü uygulamada belirlenen çalışma grubundaki öğrencileri verileri toplanıp analiz edilmiştir. Çalışmada verileri toplamak amacıyla öğrencilerin etkinlik kağıtları, GeoGebra çalışma sayfaları ve GeoGebra ekran kayıtları, Google Classrrom'a yüklenen dokümanlar ve Google Clasrrom ekran kayıtları, uygulama sürecindeki sınıf içi ses ve video kayıtları, öğretmen alan notları kullanılmıştır. Verileri analiz edebilmek için 5E tabanlı ters yüz edilmiş sınıf modelinin ders planlama aşamaları ve ilkeleri doğrultusunda analiz çerçevesi oluşturulmuştur. Veriler içerik ve betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular 5E tabanlı ters yüz edilmiş sınıf modeli ile sunulan ders planlama aşamalarının ve ilkelerinin matematiksel etkinlikleri tasarlanmasında etkili olduğunu göstermiştir. Tasarım ve uygulama sürecinde, ilkelerin yalnızca ait oldukları aşamalara hizmet etmenin dışında, diğer aşamalarda da birbirini desteklediği görülmüştür. Tasarlanan matematiksel etkinliklerin 5E tabanlı ters yüz öğrenme ortamında uygulama sürecinde modelde belirtilen ders planlama aşamalarının ve ilkelerinin sunulduğu bağlamdan farklı bağlamda (Türkiye'deki eğitim sistemi içinde, iki farklı coğrafi bölgede yer alan iki ayrı okul ortamında) geçerli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to design, implement, and evaluate the feasibility of mathematical activities based on the 5E-based flipped classroom model for the topics covered in the 5th unit of the 7th grade mathematics course within the geometry learning domain. The educational design research model, one of the design-based research methods, was adopted in the study. The study consists of three main phases: analysis and exploration, design and development, and evaluation and reflection. Within the scope of the study, the lesson planning stages and principles of the 5E-based flipped classroom model were used to design, implement, and evaluate the applicability of the activities. The designed mathematical activities were implemented in a 5E-based flipped learning environment, and the implementation process was examined in detail. The research process was carried out as seven micro-cycles and one macro-cycle. Rubrics were prepared to obtain expert opinions on the mathematical activities designed within the scope of the study. In the study, three implementations were carried out in a real classroom setting. The first implementation in the study was conducted during the 2021–2022 academic year with 35 seventh-grade students at a public school, while the second implementation was carried out with 32 students from another seventh-grade class at the same school. Based on the findings from the first and second cycles, improvements were made to the design of the mathematical activities. In the third cycle, each activity was discussed in detail through real-time meetings with experts via Zoom. The third implementation of the study was completed during the 2022–2023 academic year with 25 seventh-grade students in a different region from the first two implementations. In the third cycle, efforts were made to determine how the activities designed for the 5E-based flipped classroom environment were implemented, and the applicability of the model was also evaluated. To examine how the designed mathematical activities were implemented in the 5E-based flipped learning environment, data were collected and analyzed from the students in the study group identified for the third implementation. In the study, data were collected through students' activity sheets, GeoGebra worksheets and screen recordings, documents uploaded to Google Classroom, Google Classroom screen recordings, in-class audio and video recordings during the implementation process, and teacher field notes. An analysis framework was developed based on the lesson planning stages and principles of the 5E-based flipped classroom model in order to analyze the data. The data were analyzed using content and descriptive analysis methods. The findings of the study revealed that the lesson planning stages and principles presented through the 5E-based flipped classroom model were effective in the design of mathematical activities. During the design and implementation process, it was observed that the principles not only served the stages to which they belonged but also supported each other across different stages. During the implementation of the designed mathematical activities in the 5E-based flipped learning environment, it was observed that the lesson planning stages and principles outlined in the model were applicable in a different context from the one in which they were originally presented—specifically, within the Turkish education system and in two different school settings located in distinct geographical regions.