Halk Eğitim Merkezi'nde sanat ve tasarım eğitimi alan öğrencilerin eğitim sürecinin değerlendirilmesi (Diyarbakır ili Kayapınar Halk Eğitim Merkezi örneği)
Evaluation of the educational process of students enrolled in art and design education at a public education center (The case of Diyarbakır province, Kayapınar Public Education Center)
  1. Tez No: 975320
  2. Yazar: MEHMET ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİRE MERAL YAĞÇI TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Halk eğitim, Sanat eğitimi, Sanat kursları, Public education, Art education, Art courses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Diyarbakır Kayapınar Halk Eğitim Merkezi'nde sanat ve tasarım kurslarına katılan bireylerin memnuniyet düzeylerini ve kurs sürecine ilişkin görüşlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma, karma araştırma modeline dayalı olarak yürütülmüş ve nicel ile nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Örneklem grubunu, 2022 yılında Diyarbakır Kayapınar Halk Eğitim Merkezi'nde sanat ve tasarım kurslarına katılan 32 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak demografik bilgiler ve kurs değerlendirme sorularından oluşan anket kullanılmış, ayrıca katılımcıların görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla açık uçlu sorulara yer verilmiştir. Bu araştırma, halk eğitim merkezlerinde sunulan sanat ve tasarım kurslarının bireylerin sanatsal, sosyal ve kişisel gelişimine katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları, katılımcıların %75'i kursu genel anlamda faydalı bulduğunu ve eğitim sürecinden memnun kaldığını göstermektedir. Katılımcılar, kurs sayesinde sanatsal yeteneklerini geliştirdiklerini, kişisel gelişim ve sosyalleşme imkânı bulduklarını belirtmişlerdir. Kurs öğretmenlerinin performansı, katılımcılar tarafından olumlu değerlendirilmiş; öğretmenlerin rehberlik edici, motive edici ve anlayışlı bir tutum sergilediği ifade edilmiştir. Ancak, fiziki koşullar ve eğitim materyalleri konusunda iyileştirme yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Demografik özellikler açısından yapılan analizlerde, cinsiyet, yaş ve medeni durum gibi değişkenler ile kurs memnuniyeti arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Katılımcılar, kurs süresi ve programının genel olarak yeterli olduğunu belirtmiş, ancak çalışan bireyler için kurs saatlerinin esnekleştirilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda, kursların eğitim kalitesinin artırılması için fiziki koşulların iyileştirilmesi, daha fazla malzeme desteği sağlanması ve program çeşitliliğinin artırılması gibi öneriler sunulmuştur. Ayrıca, bu tür kursların bireylerin boş zamanlarını verimli geçirme, stresle başa çıkma ve kendilerini ifade etme becerilerini geliştirme açısından önemli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the satisfaction levels of individuals participating in art and design coursesat Diyarbakır Kayapınar Public Education Center and theirviews on the course process. The research was conducted based on a mixed survey model and guantitative and gualitative methods were used together. The sample group consisted of 32 individuals who attended art and design courses at the Diyarbakır Kayapınar Public Education Center in 2022. A questionnaire consisting of demographic information and course evaluation questions was used as a data collection tool, and open-ended questions were also included to examine the views of the participants in-depth. This study reveals that art and designcourses offered in public education centrescontribute to the artistic, social and personal development ofindividuals. The results of the reseaerch Show that 75% of the participants found the course usefulin generaland were satisfied with the training process. Participants stated thatthey improwed their artistic skills and found the opportunity for personal development and socialisation thanks to the course. The performance of the course teachers was evaluated very positively by the participants; it was stated that the teachers exhibited a guiding, motivating and understanding attitude. However, it was emphasised that improvements should be made in terms of physical conditions and training materials. In the analyses conducted in terms of demographic characteristics, no significant difference was found between varibles such as gender, age and marital status and course satisfaction.participants stated that the course duration and programme were generally adeguate, but that the course hours should be made flexible for working individuals. As a result of the research, suggestions such as improving the physical conditions, providing more material support and increasing the variety of programmes were offered to improve the guality of education of the courses. In addition, it was concluded that such courses are an important tool for individuals to spend their free time efficiently, to cope with stress and to improve their self-expression skills.