Eklemeli ve eksiltmeli yöntemler ile üretilen daimi kron materyallerinin fırça abrazyonu sonrası renk ve yüzey pürüzlülüğünün incelenmesi
Investigation of color and surface roughness of permanent crown materials produced by additive and subtractive manufacturing after brush abrasion
- Tez No: 975353
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Yazıcı, CAD/CAM, Renk, Yüzey Pürüzlülüğü, Fırça abrazyonu, 3D Printing, CAD/CAM, Color, Surface Roughness, Brush Abrasion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Diş hekimliğinde teknolojik gelişmeler daimi kron üretiminde kullanılan materyal çeşitliliğini artırmıştır. Eklemeli üretim yöntemleri eksiltmeli yöntemlere kıyasla daha az malzeme kaybı ile avantaj sağlarken CAD/CAM ve 3D baskı sistemleriyle üretilen restorasyonlar estetik, stabilite ve biyouyumluluk açısından önem taşımaktadır. Bununla birlikte zamanla oluşabilecek renk değişiklikleri ve yüzey bozulmaları, hasta memnuniyeti ve ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bu çalışmada eklemeli ve eksiltmeli yöntemlerle üretilen daimi kron materyallerinin fırça abrazyonu sonrası renk ve yüzey pürüzlülükleri değerlendirilmiştir. Eklemeli üretim için DLP teknolojisiyle hazırlanan VarseoSmile Crown Plus (Varseo XS, BEGO, Germany), eksiltmeli yöntem için ise Tetric CAD, IPS e.max CAD ve Vita Mark II blokları kullanılmıştır. Her materyalden 26 örnek hazırlanmış (n=13 renk, n=13 yüzey pürüzlülüğü) ve üretici talimatlarına uygun şekilde işlenmiştir. Renk ölçümleri Vita Easyshade ile yüzey pürüzlülüğü ölçümleri Perthometer M2 cihazıyla yapılmıştır. Fırçalama sonrası yüzey topoğrafyaları taramalı elektron mikroskobuyla incelenmiştir. Elde edilen veriler Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş, istatistiksel analizlerde Kruskal-Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılmış ve Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlara göre materyal türü ve fırçalamanın renk değişimi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (p>0.05). Ancak fırçalama sonrası yüzey pürüzlülüğünde istatistiksel olarak anlamlı artış gözlenmiştir (p<0.001). Yüzey topoğrafyaları incelendiğinde fırçalama sonrası tüm materyallerde yüzey özelliklerinde olumsuz değişiklikler gözlenmiş, eksiltmeli yöntemle üretilen materyallerin eklemeli üretime kıyasla daha düşük yüzey stabilitesi sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technological advances in dentistry have increased the variety of materials used in permanent crown production. Additive manufacturing methods offer advantages over subtractive methods in terms of reduced material loss, while restorations produced using CAD/CAM and 3D printing systems are important in terms of aesthetics, stability, and biocompatibility. However, color changes and surface damage that may occur over time can have negative effects on patient satisfaction and oral health. In this study, the color and surface roughness of permanent crown materials produced using additive and subtractive methods were evaluated after brush abrasion. VarseoSmile Crown Plus (Varseo XS, BEGO, Germany) prepared using DLP technology was used for additive manufacturing, while Tetric CAD, IPS e.max CAD, and Vita Mark II blocks were used for subtractive methods. Twenty-six samples were prepared from each material (n=13 color, n=13 surface roughness) and processed according to the manufacturer's instructions. Color measurements were performed using Vita Easyshade, and surface roughness measurements were performed using the Perthometer M2 device. Surface topographies after brushing were examined using a scanning electron microscope. The obtained data were evaluated using the Shapiro-Wilk test, Kruskal Wallis, and Mann Whitney U tests were used in the statistical analyses and the Bonferroni correction was applied. The relationships between variables were analyzed using the Spearman corelation test. According to the results, there was no significant effect of material type and brushing on color change (p>0.05). However, a statistically significant increase in surface roughness was observed after brushing (p<0.001). When surface topographies were examined, negative changes in surface properties were observed in all materials after brushing, and it was determined that materials produced by the subtractive method exhibited lower surface stability compared to additive manufacturing.