KOAH atak hastalarının mortalitesini öngörmede DECAF skorunun bun ve troponin ile birlikte kullanılması
Combined use of DECAF score with bun and troponin to predict mortality in COPD attack patients
  1. Tez No: 975365
  2. Yazar: CEBRAİL TUGAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜREYYA ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, DECAF Skoru, Mortalite, COPD, DECAF Score, Mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), dünya genelinde üçüncü en yaygın ölüm nedenidir. Bu çalışmada, KOAH hastalarında mortalite tahmininde kullanılan DECAF skorunun, kan üre azotu (BUN) ve troponin düzeyleri ile kombinasyonlarının mortaliteyi öngörmedeki etkinliğini araştırmak amaçlanmıştır.Materyal ve Metot: 01.06.2024–01.05.2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği ve 3. basamak yoğun bakım ünitesine KOAH alevlenmesi nedeniyle başvuran 117 hasta çalışmaya alınmıştır. GOLD rehberine göre değerlendirilen hastalara mMRC skalası uygulanmış; yaş, cinsiyet, sigara öyküsü, radyolojik bulgular, EKG, arteriyel kan gazı, tam kan sayımı, böbrek fonksiyonları, troponin düzeyi ve hastane içi mortalite verileri toplanmıştır. Dahil edilme kriterleri: 35 yaş ve üzeri olmak, KOAH alevlenmesi nedeniyle yatırılmış olmak, ≥10 paket/yıl sigara öyküsü ve FEV1/FVC < 0,7 ile kanıtlanmış obstrüksiyon. Dışlama kriteri ise sağkalımı sınırlayan komorbidite (ör. metastatik malignite) varlığıdır. Veriler, SPSS 26.0 ile analiz edilmiştir. Sayısal veriler ortalama ± SS veya medyan (min–maks), kategorik veriler sayı ve yüzde ile ifade edilmiştir. Kategorik değişkenler için Ki-kare testi, mortalite ile ilişkili değişkenler için lojistik regresyon kullanılmış; OR, %95 GA ve p-değerleri raporlanmıştır. DECAF skoru ve biyokimyasal belirteçlerin tanısal gücü ROC analizi ile değerlendirilmiş; AUC, sensitivite, spesifite ve cut-off değerleri hesaplanmıştır. p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir.Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 117 hastanın %95'i erkekti. Mortalite oranı %27 olarak belirlendi. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon (%34), koroner arter hastalığı (%19) ve diyabet (%17) idi. Hastaların yaş ortalaması 72,07 ± 9,29 yıl; sigara tüketimi ortalama 47,17 ± 18,25 paket-yıl idi.ROC analizine göre, mortalite öngörüsünde troponin (AUC=0.785, p<0.001), DECAF skoru (AUC=0.732, p<0.001) ve üre (AUC=0.620, p=0.046) düzeyleri anlamlı ayırt edici güce sahiptir. Belirlenen cut-off değerleri sırasıyla DECAF ≥2.5, troponin ≥21.45 ve üre ≥52.8 olarak hesaplanmıştır.Lojistik regresyon analizinde, DECAF skorundaki her bir artışın mortalite riskini 1.735 kat artırdığı (p=0.004), troponin düzeyindeki artışın ise bu riski 1.105 kat yükselttiği (p=0.014) saptanmıştır. Üre düzeyindeki artışın ise anlamlı etkisi bulunmamıştır (p=0.273). Modelin doğruluk oranı %77.8, Cox & Snell R²=0.182, Nagelkerke R²=0.264 olarak hesaplanmıştır. DECAF risk sınıflamasına göre hastaların %41'i yüksek risk grubunda yer alırken, troponin eklenmesiyle bu oran %30'a, üre eklenmesiyle %32'ye, üç parametrenin birlikte kullanılmasıyla ise %23'e düşmüştür.Tüm sınıflamalar (DECAF, DECAF+Troponin, DECAF+Üre, DECAF+Troponin+Üre) ile mortalite arasında anlamlı fark bulunmuştur. Risk seviyesi arttıkça mortalite oranı da anlamlı şekilde artmıştır. Özellikle DECAF+Troponin ve DECAF+Troponin+Üre kombinasyonları mortalite tahmininde daha yüksek ayırt edici güce sahipti.ROC analizine göre DECAF+Troponin kombinasyonu en yüksek tanısal doğruluğa sahipti (AUC=0.780, p<0.001) ve %84.4 sensitivite göstermiştir. DECAF+Üre (AUC=0.735) ve DECAF+Troponin+Üre (AUC=0.772) kombinasyonları da anlamlı bulunmuştur. Cut-off değerleri sırasıyla 2.5 ve 3.5'tir.Lojistik regresyon analizinde DECAF+Üre kombinasyonu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.048) ve bu modele göre üre düzeyi arttıkça mortalite riski azalmaktadır (OR=0.374). DECAF+Troponin (p=0.355) ve DECAF+Troponin+Üre (p=0.118) kombinasyonları anlamlı olmasa da mortalite riskini sırasıyla 1.7 ve 2.9 kat artırma eğilimi göstermiştir. Bu modelin doğruluk oranı %72.6'dır.Sonuç: Bu çalışmada, DECAF skoru ve troponin düzeyinin KOAH hastalarında hastane içi mortaliteyi öngörmede bağımsız ve anlamlı prediktörler olduğu gösterilmiştir. Üre düzeyinin tek başına prognostik değeri sınırlı olsa da, bazı kombinasyon modellerinde tahmin gücünü artırabileceği gözlemlenmiştir. Troponin düzeyinin DECAF skoruna eklenmesi, özellikle yüksek riskli hastaların erken tanımlanmasına katkı sağlayabilir. Ancak bu bulguların geçerliliği için daha geniş kapsamlı ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is the third leading cause of death worldwide. This study aims to investigate the effectiveness of combining the DECAF score with blood urea nitrogen (BUN) and troponin levels in predicting in-hospital mortality among COPD patients.Materials and Methods: Between June 1, 2024, and May 1, 2025, a total of 117 patients admitted to the Department of Pulmonology and the tertiary intensive care unit of Dicle University Faculty of Medicine due to COPD exacerbation were included in the study. Patients were evaluated according to the GOLD guidelines, and the mMRC dyspnea scale was applied. Data collected included age, sex, smoking history, radiological findings, ECG, arterial blood gas analysis, complete blood count, renal function tests, troponin levels, and in-hospital mortality.Inclusion criteria were: age ≥35 years, hospitalization due to COPD exacerbation, a smoking history of ≥10 pack-years, and confirmed airway obstruction (FEV1/FVC < 0.7 after bronchodilator use). The exclusion criterion was the presence of a comorbidity limiting survival (e.g., metastatic malignancy). Data were analyzed using SPSS version 26.0. Numerical variables were expressed as mean ± standard deviation or median (minimum–maximum), and categorical variables as numbers and percentages. The chi-square test was used for categorical variables. Logistic regression was performed to identify factors associated with mortality, and odds ratios (OR), 95% confidence intervals (CI), and p-values were reported. The diagnostic performance of the DECAF score and biochemical markers (troponin, urea) was evaluated using ROC analysis, and AUC, sensitivity, specificity, and cut-off values were calculated. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results:Of the 117 patients included in the study, 95% were male. The mortality rate was 27%. The most common comorbidities were hypertension (34%), coronary artery disease (19%), and diabetes mellitus (17%). The mean age was 72.07 ± 9.29 years (range: 50–96), and the average smoking history was 47.17 ± 18.25 pack-years.According to the ROC analysis, troponin (AUC=0.785, p<0.001), DECAF score (AUC=0.732, p<0.001), and urea (AUC=0.620, p=0.046) were statistically significant predictors of mortality. The calculated cut-off values were DECAF ≥2.5, troponin ≥21.45, and urea ≥52.8. Logistic regression analysis showed that each one-point increase in DECAF score increased the mortality risk by 1.735 times (p=0.004), and higher troponin levels increased mortality risk by 1.105 times (p=0.014). Urea levels were not significantly associated with mortality (p=0.273). The model's accuracy was 77.8%, with a Cox & Snell R² of 0.182 and Nagelkerke R² of 0.264. According to DECAF risk classification, 41% of the patients were in the high-risk group. With the addition of troponin, this rate decreased to 30%; with the addition of urea, it was 32%; and when all three parameters were combined (DECAF+Troponin+Urea), the high-risk group rate dropped to 23%. All classifications (DECAF, DECAF+Troponin, DECAF+Urea, DECAF+Troponin+Urea) showed a statistically significant relationship with in-hospital mortality (p=0.003, p<0.001, p=0.010, and p=0.001, respectively). In all models, mortality rates increased significantly with higher risk levels. Particularly, the DECAF+Troponin and DECAF+Troponin+Urea combinations provided better discrimination in predicting mortality.According to ROC analysis, the DECAF+Troponin combination had the highest diagnostic accuracy (AUC=0.780, p<0.001) and a sensitivity of 0.844. The DECAF+Urea (AUC=0.735) and DECAF+Troponin+Urea (AUC=0.772) combinations were also significant (p<0.001), with cut-off values of 2.5 and 3.5, respectively. In logistic regression models including these combinations, only the DECAF+Urea model was statistically significant (p=0.048), indicating that increasing urea levels were associated with decreased mortality risk (OR: 0.374). Although not statistically significant, the DECAF+Troponin (p=0.355) and DECAF+Troponin+Urea (p=0.118) models showed trends toward increased mortality risk (1.7-fold and 2.9-fold, respectively). The model's accuracy was calculated as 72.6%. Conclusion: In this study, both the DECAF score and troponin level were found to be independent and significant predictors of in-hospital mortality in COPD patients. While urea alone had limited prognostic value, it contributed to improved mortality prediction when used in combination with other parameters. The addition of troponin to the DECAF score may aid in the early identification of high-risk patients. However, further validation through larger and multi-center studies is necessary.