Adolesan voleybol oyuncularında uygulanan ayak kor egzersiz programının postür, kas kuvveti, performans ve denge üzerine etkisi
Effect of foot core exercise program applied to adolescent volleyball players on posture, muscle strength, performance and balance
  1. Tez No: 975418
  2. Yazar: SUDE MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRSAD ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Atletik Performans, Postür, Randomize Kontrollü Çalışma, Spor Fizyoterapisi, Terapötik Egzersiz, Athletic Performance, Posture, Randomize Controlled Trial, Sports Physiotherapy, Therapeutic Exercises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Adolesan kadın profesyonel voleybolcularda ayak kor egzersizlerinin postür, kas kuvveti, performans ve denge üzerindeki etkisini araştırmak. Yöntem: Prospektif, tek kör, randomize kontrollü tasarıma sahip olan çalışmaya, profesyonel takımda oynayan toplam 30 sağlıklı adölesan kadın voleybolcu dahil edildi ve iki gruba ayrıldı. Kontrol Grubu (KG) (n=15) olağan antrenman programlarına devam ederken, Egzersiz Grubu (EG) (n=15) buna ek olarak haftada üç gün ve günde bir seans uygulanan, toplam 24 seans yüz yüze fizyoterapist denetimli ayak kor egzersiz programına katıldı. Katılımcılar ayak bileği kas kuvveti, dinamik denge, dikey sıçrama performansı, postür ve naviküler düşme testi ile değerlendirildi. Bulgular: Ön test ve son test değerlerinin grup içi analizinde; dikey sıçrama performansı (p=0.01), sağ ekstremitede naviküler düşme testi (p=0.01) ve ayak pronasyonu (p=0.01), sol ekstremitede naviküler düşme testi (p=0.01) ve Q açısı (p=0.01) verilerinde sadece egzersiz grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sağ ekstremitede dorsifleksiyon (p=0.03), plantar fleksiyon (p=0.03), eversiyon (p=0.03) ve sol ekstremitede dorsifleksiyon (p=0.01) kas kuvvet verilerinde sadece kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Gruplar arası analizde son test toplam anterior yer değiştirme (p=0.02), sol ekstremitede Y denge Testi (p=0.03) ve sağ ekstremitede eversiyon kas kuvveti (p=0.04) verilerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken diğer verilerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Ayak kor egzersiz programının sağlıklı adölesan kadın voleybolcularda postür ve performansı geliştirmenin yanında kas kuvvetindeki dönemsel düşüşe karşı koruyucu etkisinden faydalanmak için kullanılabilecek güvenli ve uygun bir yöntem olduğu, buna karşın 8 hafta ve 24 seans egzersiz ile elde edilen sonuçların egzersiz yapmayan gruba göre üstünlük sağlamadığı sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective:To investigate the effect of foot core exercises on posture, muscle strength, performance, and balance in adolescent female proffesional volleyball players. Methods:A prospective single-blind randomized controlled trial was conducted with a total of 30 healthy adolescent female volleyball players competing in a professional volleyball team. While both the Control Group (CG) (n=15) and the Exercise Group (EG) (n=15) continued their usual training programs, the Exercise Group additionally participated in a supervised foot core exercise program consisting of 24 face-to-face sessions, conducted three times per week with one session per day. Participants were assessed with ankle muscle strength, dynamic balance, vertical jump performance, posture, and navicular drop test in the pre- and post- study evaluations. Results: In the within-group analysis of pre-test and post-test values, a statistically significant difference was found only in the exercise group for vertical jump performance (p=0.01), navicular drop test in the right extremity (p=0.01) and foot pronation (p=0.01), as well as navicular drop test (p=0.01) and Q-angle (p=0.01) in the left extremity. For muscle strength variables, a statistically significant difference was observed only in the control group in right dorsiflexion (p=0.03), plantarflexion (p=0.03), eversion (p=0.03), and left dorsiflexion (p=0.01). In the between-group analysis, statistically significant differences were found in the post-test total anterior displacement (p=0.02), left extremity Y Balance Test (p=0.03), and right extremity eversion muscle strength (p=0.04), whereas no statistically significant differences were found in other variables (p>0.05). Conclusion: In our study, it was concluded that the foot core exercise program is a safe and suitable method for improving posture and performance in healthy adolescent female volleyball players; however, the results obtained after 8 weeks and 24 sessions of exercise did not show superiority compared to the non-exercising group.