Adölesan voleybol oyuncularında ilerleyici gövde stabilizasyon eğitiminin üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi
The effects of progressive core stabilization training on upper extremity functions in adolescent volleyball players
  1. Tez No: 359027
  2. Yazar: GÜLŞAH BAŞANDAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, sporcu, egzersiz, kas kuvveti, esneklik. Thera-Band Academy (Performance Health GmbH) tarafından desteklenmiştir, Female, athlete, exercise, muscle strength, flexibility
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, adolesan voleybolcularda ilerleyici gövde stabilizasyon egzersiz eğitim programının üst ekstremite kas kuvveti, fonksiyonel aktiviteleri, esnekliği ve eklem pozisyon hissi üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışmaya (yaş ortalaması 14,50±1,17 yıl) 42 bayan voleybol oyuncusu dahil edildi. Tüm sporcular yaş ortalaması 14,47±1,16 yıl olan 21 sporcu (Çalışma Grubu) ve yaş ortalaması 14,52±1,20 yıl olan 21 sporcu (Kontrol Grubu) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna 8 hafta süresince (3 gün/hafta) gövde stabilizasyon egzersiz eğitimi verildi. Tüm değerlendirmeler 8 haftalık eğitim öncesi ve sonrasında her iki grup için de uygulandı. İzometrik kas kuvveti (J-Tech Commander el dinamometresi), fonksiyonel testler (modifiye push ups, üst ekstremite kapalı kinetik zincir stabilizasyonu, sağlık topu fırlatma), esneklik testleri (aktif internal rotasyon, horizontal addüksiyon, omuz internal/eksternal rotasyon eklem hareket açıklığı), eklem pozisyon hissi değerlendirmesi 55°-90°-125° omuz fleksiyon ve abdüksiyonunda Lazer İmleç Yardımlı Açı Tekrarlama Testleri (Lİ-ATT) ile yapıldı. Grup içi istatistiksel analiz sonuçlarına göre; eğitim programı sonrası, çalışma grubunda omuz fleksiyon, ekstansiyon, abdüksiyon, internal/eksternal rotasyon, dirsek fleksiyon ve el bileği ekstansiyon kas kuvvetinde artış görüldü (p0.05). Voleybol oyuncularında“ilerleyici gövde stabilizasyon egzersizleri”nin antrenman programına dahil edilmesi, üst ekstremite fonksiyonlarının arttırılması açısından etkili bir yaklaşım olarak kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of progressive core stabilization exercise training programme on upper extremity muscle strength, functional activities, flexibility and joint position sense. Fourty two female volleyball players (mean age of 14,50±1,17 years old) were included in this study. All the athletes were divided into two groups as 21 athletes with the mean age of 14,47±1,16 years (Study Group) and 21 athletes, mean age of 14,52±1,20 years (Control Group). Core stabilization exercise training were applied to study group for 8 weeks (3days/week). All the assessments were applied before and after 8 weeks of training for both groups. Isometric muscle strength (J-Tech Commander handheld dynamometer), functional tests (modified push ups, upper extremity closed kinetic chain stabilization, medicine ball throwing), flexibility tests (active internal rotation, horizontal adduction, shoulder internal/external rotation range of motion), joint position sense tests with Laser Pointer Angle Reproduction Test (LP-ART) in 55°- 90°-125° of shoulder flexion and abduction assessments were performed. According to statistical analysis results in groups; shoulder flexion, extansion, abduction, internal/external rotation, elbow flexion and wrist extansion muscle strength were increased after training programme for study group (p0.05). It may be an efficient approach to use“progressive core stabilization exercises”incorporate in the training programme in volleyball players for increase in upper extremity function.