A Model for selection of pilot candidate in army aviation
Kara havacılık sınıfında pilot adayı seçimi için bir model önerisi
- Tez No: 97546
- Danışmanlar: DR. HALUK KORKMAZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Personel seçimi, pilot adayı seçimi, Kara Havacılık, pilot eğitimi xıı, personnel selection, pilot candidate selection, Army Aviation, pilot training. XI
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Pilotlara ve pilotların eğitimine olan ihtiyacın çok fazla olması nedeniyle pilot adayı seçimine özel bir gayret gösterilmesi gerekmektedir. Pilot seçim sisteminde, adaylarda aranan nitelikler pilotların eğitiminde ve iş ortamındaki ihtiyaçları dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Askeri pilotlarda ihtiyaç duyulan yüksek nitelikler ve askeri pilot eğitiminin dünyanın en maliyetli eğitim süreçlerinden biri olması, etkili bir seçim sistemini zorunlu kılmaktadır. Askeri pilotlar son derece karmaşık hava araçlarıyla ve stresli ortamlarda görev yapmak için eğitilirler. Askeri hava personelinin seçimi hava araçlarının silah olarak kullanıldığı ilk günden beri çok önemli olmuştur ve uçakların savaşın sonucuna olan önemli tesirleri ve yüksek maliyetleri göz önüne alındığında, gelecekte de çok önemli olmaya devam edecektir. Askeri pilot seçimi havacılık maliyetleri ve insani değerlerin büyük maliyetler içermesi bakımından oldukça zor bir iştir ve başarı ihtimali en yüksek olan adayların seçilmesini gerektirmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar başarısız pilot adaylarının eğitim maliyetlerinin toplam pilot eğitimi maliyetleri içinde önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Bu nedenle etkin bir pilot seçim sistemi, pilot eğitimindeki başarısız adayların maliyetlerinin düşürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilecektir. Mülakatlar, değişik ortamlarda yapılan gözlemler, kağıt-kalem testleri, muhakeme testleri, yetenek testleri, simulator veya gerçek hava aracıyla yapılan test uçuştan havacılık alanında kullanılan pilot seçim metodlarındandır. Bu tezçalışmasının hedefleri: (a) pilot adayı seçimi ve pilot seçim modelleri hakkındaki çalışmaları bir araya getirmek, (b) Kara Havacılığının mevcut pilot seçim sistemini incelemek (c) Kara Havacılığı mevcut pilot seçim sisteminde geliştirilebilecek alanları tespit etmek, (d) Kara Havacılığı için pilot eğitiminin etkinliğini ve verimliliğini artıracak bir pilot seçim modeli geliştirmektir. Bu tez çalışmasında anketler, Kara Havacılğı pilot seçim sisteminde hangi yeteneklerin ve özelliklerin önemli olduğunu belirlemek, karar faktörlerinin ağırlığını tespit etmek ve Kara Havacı pilot adaylarının değerlendirilmesinde kaç saatlik değerlendirme uçuşunun yeterli olacağını belirlemek için uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Kara Harp Okulu akademik ortalaması, yetenek testleri puanı, psikolojik mülakat puanı ve değerlendirme uçuşu notundan oluşan karar faktörlerinin ağırlıklandınlması maksadıyla Sıralama Yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pilot training and pilot functions are so demanding that it is necessary to make a special effort in the field of pilot candidate selection. From knowledge of the specific training and working demands, a selection procedure can be worked out with a view to evaluating candidates' prerequisites in exactly those fields that are essential in this context. Military pilots require rare, high-level skills and the training is one of the most costly regimes in the world, so the need for efficient pre-selection is self-evident. The military pilot is trained to control highly complex equipment in an unfamiliar, stressful environment. The selection of military aircrew has been crucial since the aircraft was first used as a weapon and, given the costs involved and importance of aircraft to the outcome of battle, will remain a critical concern through the foreseeable future. Military pilot selection is a complex task involving huge cost in financial and human terms. This make it necessary to screen candidates so that only those with the highest probability of success are accepted. Studies in this area showed that the training costs of unsuccessful pilot candidates have a considerable portion in total cost of pilot training process during the further stages following the selection period. Thus, an effective selection process would considerably contribute to reduce the cost of unsuccessful pilot candidates. Interviews, opportunities for observation in different situations, pencil and paper tests, tests of judgement, tests of skill, test flights in a simulator or aircraft: all are methods of selection used in the area of aviation. The objectives of this thesis are to: (a) gather up the literature on pilot candidate selection and pilot selection methods, (b) define current pilot candidate selection system in Army Aviation, (c) identify areas where improvement opportunities exist in the current pilot candidate selection system in Army Aviation, (d) develop a pilot candidate selection model for Army Aviation to increase the efficiency and productivity of pilot training process. In this thesis, questionnaire studies were used to identify abilities and characteristics which are more important for pilot candidate evaluation in Army Aviation, weighting the decision factors and deciding on how much time is enough for the experimental flight in order to evaluate candidates. The data obtained from the questionnaire was analyzed using SPSS (Statistic for Social Sciences) program for windows. Ranking Method was used for weighting the decision factors which consists of Army Academy achievement score, ability tests score, psychological interview score and candidate experimental flight score.