Kalp akciğer pompasına bağlı koroner arter baypas grefti ameliyatı olan hastalarda konfor düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of comfort levels in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery with cardiopulmonary bypass
  1. Tez No: 975513
  2. Yazar: MAŞİDE KORKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜKKE KARABACAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAN AYŞEN PAMİR AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat, Hemşirelik bakımı, Kalp durdurulması, Kalp hastalıkları, Koroner arter hastalığı, Nursing care, Heart arrest-induced, Heart diseases, Coronary artery disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kalp akciğer pompası kullanılarak gerçekleştirilen koroner arter baypas grefti ameliyatı sonrasında hastaların konfor düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Araştırma, İstanbul'daki bir özel sağlık grubu hastanesinde ve sağlık bakanlığına bağlı bir eğitim araştırma hastanesinde eş zamanlı olarak 15 Şubat–10 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi ve örneklemini belirlenen kriterlere uygun 57 hasta oluşturdu. Veriler, ameliyat sonrası ikinci günde hasta tanılama formu ve Genel Konfor Ölçeği ile toplandı; analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Fisher's Exact ve Çoklu Chi-square testleri kullanıldı. Hastaların demografik ve klinik özelliklerine göre konfor puanları incelendiğinde; yaş arttıkça konfor puanlarının düştüğü, bu farkın anlamlı olduğu görüldü (p=0,04). Eğitim durumu ile konfor arasında anlamlılığa yakın bir ilişki vardı (p=0,07). Beslenme durumu konforla pozitif ilişkiliyken, defekasyon gereksinimi konforu olumsuz etkiledi (p=0,02). Kalp akciğer pompası süresi, çapraz klemp ve dren kullanımı ile ilgili değişkenlerde anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Elektif koşullarda ameliyat olan hastaların, acil koşullarda hastaneye başvuran ve ameliyata alınmış olan hastalara oranla konfor puanı daha yüksek bulundu (p=0,023). Elde edilen bulgular doğrultusunda, kalp akciğer pompası kullanılarak koroner arter baypas grefti ameliyatı olan hastalarda konforu doğrudan ya da dolaylı yolla etkileyen faktörlerin hastaya özgü, bireyselleştirilmiş bir bakım planıyla ele alınmasının; hastanın genel konforunu artırmaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive, cross-sectional study aimed to determine the comfort level of patients after coronary artery bypass graft surgery using a heart-lung pump. The study was conducted simultaneously at a private healthcare group hospital and a training and research hospital affiliated with the Ministry of Health in Istanbul between February 15 and May 10, 2025, and included 57 patients who met the inclusion criteria. Data were collected on the second postoperative day using a patient identification form and the General Comfort Scale. Descriptive statistics, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Fisher's Exact, and Multiple Chi-square tests were used in the analyses. When comfort scores were examined according to patient demographic and clinical characteristics, it was found that comfort scores decreased with increasing age, and this difference was significant (p=0.04). There was a near-significant relationship between educational status and comfort (p=0.07). Nutritional status was positively associated with comfort, while the need to defecate negatively affected comfort (p=0.02). No significant differences were found in variables related to heart-lung pump duration, cross-clamping, and drain use (p>0.05). Patients admitted to the hospital for elective surgery had higher comfort scores than those admitted as emergent patients (p=0.023). Based on the findings, it is thought that addressing the factors that directly or indirectly affect comfort in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery using a heart-lung pump with a patient-specific, individualized care plan will contribute to improving the patient's overall comfort.