NATIONAL LAÏCITÉ VS.EUROPEAN CONSTITUTIONAL PATRIOTISM:THE IMPACT OF FRANCE'S BAN ON RELIGIOUS SYMBOLS ON EUROPEAN IDENTITY
FRANSA'DAKİ DİNİ SEMBOL YASAKLARININ AVRUPA KİMLİĞİNE ETKİSİ:ULUSAL LAİKLİK VE AVRUPALI ANAYASAL YURTSEVERLİK KARŞILAŞTIRMASI
  1. Tez No: 975522
  2. Yazar: ELİF BAĞLAR
  3. Danışmanlar: DR. GÜLNUR KOCAPINAR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sekülerizm, Secularism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Fransa'da 2004 ve 2010 yıllarında yürürlüğe girerek görünür dini sembollerin toplumsal hayattan soyutlanmasına yönelik yasakların, sekülerizm ve din özgürlüğü normları bağlamında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından nasıl yorumlandığını incelemektedir. Bahse konu ilişki, bu çalışmada anayasal yurtseverlik teorisiyle açıklanmıştır. AİHM'den alınan dört karar metni üzerinde yapılan inceleme, yorumlayıcı içerik analizi yöntemiyle yapılmış olup ATLAS.ti programı ile gerçekleştirilen kodlamalarla analiz edilmiştir. Bulgular, AİHM'in gerçekleştirdiği değerlendirmeleri Avrupa kimliğine uygun olacak şekilde normatif bir perspektiften değil, Fransız anayasal düzenine dayanarak yaptığını göstermiştir. Sekülerizm, Fransa özelinde Avrupa kimliğinden farklı olarak milli bir kimlik unsuru olarak ele alınmakta ve kamusal alanın tarafsızlığı ilkesiyle savunulmaktadır. Elde edilen bulgular, Avrupa normatif değerleri yerine başvuruların tarafı olan devletlerin kendi anayasal kurallarına göre karar alındığını aydınlatmakla birlikte, bu duruma bir çözüm önerisi sunmuştur. Anayasal yurtseverlik teorisinin Avrupa şemsiyesi altında genişletilerek daha kapsayıcı olabileceğini iddia etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines in detail how the bans on conspicuous religious symbols introduced by France in 2004 and 2010 were interpreted by the European Court of Human Rights (ECHR) in terms of secularism and religious freedom. The aforementioned connection is explained in this study by the theory of constitutional patriotism. The study is based on four rulings by the ECHR with an interpretative content analysis method, and is analyzed by coding on the ATLAS.ti program. Secularism is taken as a national identity rather than a European one, and is defended by the principle of neutrality of public space. The findings have illuminated that decisions are made according to the constitutional rules of the states that are parties to the applications, rather than European normative values, and also suggest a solution. The study brings forth the claim that constitutional patriotism can be expanded and made more inclusive across Europe.