Pelvik inflamatuvar hastalık (PID) veya tubaovaryan apse (TOA) tanısı olan hastalarda immatür granülosit (IG) düzeyinin biyobelirteç olarak kullanılması
Use of immature granulocyte (IG) level as a biomarker in patients diagnosed with pelvic inflammatory disease (PID) or tubo-ovarian abscess (TOA)
- Tez No: 975562
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik İnflamatuvar Hastalık, Tubaovaryan Apse, İmmatür Granülosit, Pelvic Inflammatory Disease, Tubo-ovarian Abscess, Immature Granulocyte
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Pelvik İnflamatuvar Hastalık(PID) veya Tubaovaryan Apse (TOA) tanısı almış kadın hastalarda immatür granülosit(IG) düzeyinin enfeksiyon biyobelirteci olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Gözlemsel, retrospektif, analitik vaka-kontrol deseniyle yürütülen bu çalışmaya, SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde PID veya TOA tanısı ile yatırılan 80 hasta ve aynı merkeze başvuran sağlıklı 82 kadın dahil edilmiştir. Her iki grubun IG düzeyleri karşılaştırılmış, istatistiksel analizler SPSS 23.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Parametrik veriler için Student t testi, nonparametrik veriler için Mann Whitney U testi uygulanmıştır. P <0.05 değeri anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda hasta grubunda nötrofil, lökosit, immatür granülosit ve CRP gibi inflamatuvar belirteçlerde artış, hemoglobin ve hematokrit düzeylerinde ise düşüş saptanmıştır. Nötrofil/lenfosit oranı da hasta grubunda anlamlı şekilde yüksek bulunmuş ve bu parametrenin enfeksiyöz süreçlerin ayırt edici bir göstergesi olabileceği değerlendirilmiştir. Çalışmada hastalarda uygulanan girişim türleri arasında CRP, IG%, IG#, Nötrofil/Lenfosit Oranı(NLR) ve WBC değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, apse çapı laparotomi uygulanan hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Histerektomi uygulanan hastaların yaş ortalamasının diğer girişimsel gruplara kıyasla anlamlı biçimde daha yüksek olduğu belirlenmiş, diğer değişkenlerde fark gözlenmemiştir. Apse çapı ile antibiyotik tedavi süresi ve hastanede yatış süresi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş; apse büyüklüğünün artışıyla birlikte klinik seyrin uzadığı görülmüştür. Ayrıca CRP ve IG# düzeylerinin yatış süresiyle pozitif yönde ilişkili olduğu, CRP düzeylerinde taburculukta anlamlı azalma meydana geldiği, IG% ve IG# değerlerindeki düşüşün ise istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Son olarak, drenaj yapılan hastalarda apse çapı, antibiyotik tedavi süresi ve hastanede yatış süresinin drenaj yapılmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Taburculuk dönemine ait analizlerde ise drenaj, L/S veya L/T uygulaması gibi girişimlerin inflamatuvar parametreler (CRP,IG% ve IG#) üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the utility of immature granulocyte (IG) levels as a biomarker of infection in female patients diagnosed with Pelvic Inflammatory Disease (PID) or Tubo-ovarian Abscess (TOA). This study, conducted with an observational, retrospective, analytical case-control design, included 80 patients hospitalized at the Obstetrics and Gynecology Clinic of SBU Antalya Training and Research Hospital with a diagnosis of PID or TOA, and 82 healthy women presenting to the same center. IG levels in both groups were compared and statistical analyses were conducted using SPSS 23.0. Student's t-test was used for parametric data, and the Mann-Whitney U test was used for nonparametric data. P < 0.05 was considered significant. No statistically significant differences were found between the types of surgical interventions in terms of CRP, IG%, IG#, Neutrophil/Lymphocyte Ratio, and WBC values, whereas the abscess diameter was significantly higher in patients who underwent laparotomy. The mean age of patients who underwent hysterectomy was significantly higher compared to the other interventional groups, and no differences were observed in other variables. A significant positive correlation was found between abscess diameter, duration of antibiotic treatment, and hospital stay; clinical course was observed to be prolonged with increasing abscess size. Finally, abscess diameter, duration of antibiotic treatment, and hospital stay were significantly longer in patients who underwent drainage compared to those who did not. Analyses revealed increases in inflammatory markers such as neutrophils, leukocytes, immature granulocytes and CRP and decreases in hemoglobin and hematocrit levels in the patient group. The neutrophil/lymphocyte ratio was also significantly higher in the patient group, suggesting that this parameter may be a distinguishing indicator of infectious processes. Discharge analyses revealed that interventions such as drainage, L/S or L/T did not significantly alter inflammatory parameters (CRP, IG%, and IG#).