İki farklı sedasyon yöntemi ile ilaçla oluşturulan uyku endoskopisi (DİSE) yapılan hastalarda anestezi derinliğinin 4 kanallı EEG ile değerlendirilmesi
Assessment of anesthesia depth using 4-channel EEG in patients undergoing drug-induced sleep endoscopy (DISE) with two different sedation methods
- Tez No: 975575
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ KARAKAŞ ERKILIÇ, DOÇ. DR. AYŞE SEÇİL KAYALI DİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sedasyon, DISE, PSI, BIS, OSA, Propofol, Deksmedetomidin, Bilinçli sedasyon, Bispektral indeks, EEG, Uyku, Uyku apne sendromları, Sedation, Drug-Induced Sleep Endoscopy (DISE), Patient State Index (PSI), Bispectral Index (BIS), Obstructive Sleep Apnea (OSA), Propofol, Dexmedetomidine, Conscious sedation, Bispectral index, Dexmedetomidin, Sleep, Sleep apnea syndromes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif uyku hastalığı olan hastalarda tanı ve tedavi planlanması amacı ile doğal uykuya yakın sedasyon oluşturularak nazoendoskopik işlem (DISE) uygulanması son yıllarda daha çok artmaya başlamıştır. Bu çalışmada iki farklı sedasyon protokolü (propofol ve deksmedetomidin) kullanılarak gerçekleştirilen DISE işlemi sırasında Bispektral İndeks (BIS) ve Hasta Durum İndeksi (PSI) arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi planladık . Materyal ve Metod: Prospektif ve gözlemsel olarak planlanan çalışmaya 46 erişkin hasta dâhil edildi. Hastalardan bilgilendirilmiş onam alındı, STOP-BANG anketi yapıldı ve demografik bilgileri kaydedildi. Sonrasında I. gruba Propofol, II. gruba deksmedetomidin, ortak ilaçlar olan midazolam ve fentanil verildikten sonra infüzyon şeklinde uygulanmaya başlandı. İşlem bitimine kadar olan 20 dk içinde 5 dk aralıklarla oksijen saturasyonu (SpO2), sistolik ve diyastolik arteryel kan basınçları, nabız, solunum sayısı, BIS değerleri ve PSI değerleri kaydedildi. İşlem sırasında nazal kanülle oksijenizasyon sağlandı. Hedef sedasyon düzeyi BIS 60-80 olarak planlandı. Toplam ilaç tüketimi; işlem sonlandırıldıktan sonra sesli uyaran ile gözünü açma süresi ve o andaki PSI değeri kaydedildi. Cerrahi memnuniyet değerlendirildi.Hastanın derlenme odasına gönderilebilir durum süresi kaydedildi. Hastaya rüya görüp görmediği aynı zamanda rüya içeriği soruldu ve not edildi. Bulgular: Propofol kullanılan gruptaki hastaların daha hızlı hedef sedasyon düzeyine ulaştığını görürken deksmedetomidin grubundaki hastaların daha hızlı derlendiğini gördük. İki grup arasında oksijen satürasyonları açısından istatistiksel olarak farklılık tespit edilmezken propofol grubundaki hastalarda özellikle ilk 5 dakika içinde daha fazla hava yolu müdahalesi gereksinimi olduğunu tespit ettik. Hemodinamik parametreler açısından propofol grubunun ortalama arter basınçları daha düşük olmasına rağmen deksmedetomidin grubunun ise nabız değerleri daha düşüktü. Bu çalışmanın sonucunda her iki ilaç grubunda da 4 kanallı EEG' de PSI ve BIS arasındaki ilişkiyi orta-yüksek pozitif düzeyde korele bulduk. İşlemi yapan cerrah memnuniyeti açısından fark bulmadığımız çalışmamızda rüya görme ve hatırlama oranı deksmedetomidin grubunda daha fazlaydı. İki ajandan birisini diğerine üstün bulmadık. Bununla birlikte her iki ajanın da DISE işlemlerinde avantajları ve sınırlamaları ile güvenli bir şekilde kullanılabileceğini önerebiliriz.
Özet (Çeviri)
Introduction:The use of drug-induced sleep endoscopy (DISE), performed with sedation that closely mimics natural sleep, has increasingly been applied in recent years for the diagnosis and treatment planning of patients with obstructive sleep disease. In this study, we aimed to evaluate the relationship between the Bispectral Index (BIS) and the Patient State Index (PSI) during DISE procedures performed using two different sedation protocols (propofol and dexmedetomidine). Materials and Methods:A prospective, randomized, and observational study was planned and 46 adult patients were included. Informed consent was obtained from all patients, and the STOP-BANG questionnaire was administered. Demographic data were recorded. Subsequently, Group I received propofol, and Group II received dexmedetomidine, both preceded by the common premedication drugs midazolam and fentanyl, followed by continuous infusion. During the 20 minutes of the procedure, data were recorded every 5 minutes, including oxygen saturation (SpO₂), systolic and diastolic arterial blood pressures, pulse rate, respiratory rate, BIS values, and PSI values. Oxygenation was maintained via nasal cannula throughout the procedure. The target sedation level was planned as a BIS of 60–80. Total drug consumption was noted. After the procedure, the time to eye opening in response to verbal stimulus and the PSI value at that moment were recorded. Surgical satisfaction was also evaluated. The time until the patient was ready to be transferred to the recovery room was documented. Patients were asked whether they had dreams during the procedure, and the content of any reported dreams was noted. Results: We observed that patients in the propofol group reached the target sedation level faster, whereas patients in the dexmedetomidine group recovered more quickly. There was no statistically significant difference in oxygen saturation between the two groups; however, patients in the propofol group required more airway interventions, especially within the first 5 minutes. Regarding hemodynamic parameters, although the mean arterial pressures were lower in the propofol group, the pulse rates were lower in the dexmedetomidine group. Conclusion: In both drug groups, we found a moderate to strong positive correlation between the Patient State Index (PSI) and Bispectral Index (BIS) values recorded via 4-channel EEG. There was no difference in surgical satisfaction between groups. The incidence of dreaming and dream recall was higher in the dexmedetomidine group.As a conclusion of this study, we did not find one agent superior to the other. However, both agents can be safely used in DISE procedures with their respective advantages and limitations.