Deneysel hepatektomi modelinde sitikolin uygulamasinin hepatik rejenerasyonda etkinliği
The effectiveness of citicoline administration on hepatic regeneration in an experimental hepatectomy model
- Tez No: 975636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Parsiyel hepatektomi, Sitikolin, Karaciğer, Rejenerasyon, Partial hepatectomy, Citicoline, Liver, Regeneration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, deneysel parsiyel hepatektomi modeli uygulanan sıçanlarda sitikolinin karaciğer rejenerasyonu üzerindeki etkilerini biyokimyasal, histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirmek amaçlandı. Gereç-Yöntem: Wistar sıçanlarda %30 parsiyel hepatektomi modeli kullanıldı. Denekler tedavi (sitikolin) ve kontrol gruplarına ayrıldı. Biyokimyasal değerlendirmede aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total, direkt bilirübin, albümin, Protrombin Zamanı (PTZ) ve uluslararası normalize oran (INR) ölçüldü. Rölatif Karaciğer Ağırlığı (RKA) hesaplandı. Histopatolojik analizde nekroz, Polimorfonükleer Lökosit (PMNL) infiltrasyonu, sitoplazmik vakuolizasyon, safra duktus proliferasyonu, binükleasyon, santral ven ekspansiyonu ve mitoz sayısı ile toplam histopatolojik skor değerlendirildi. İmminohistokimyasal olarak Ki-67 ile proliferasyon incelendi. İstatistiksel analizler için uygun dağılım varsayımlarına göre parametrik, parametrik olmayan testler ve kategorik değişkenlerde ki-kare testi kullanıldı (p<0,05). Bulgular: Total ve direkt bilirübin ortalamaları 0,05 mg/dL, albümin ortalaması 3,28 g/dL, PTZ, INR fizyolojik sınırlarda seyretti. Kilo kaybı yüzdesi tedavi grubunda daha düşüktü (5,51±6,92% vs. 10,89±11,30%), ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,745). Histopatolojik karşılaştırmalarda tedavi lehine nekrozda azalma (30,0%, 72,2%; p=0,023) ve PMNL infiltrasyonunda azalma (40,0%, 72,2%; p=0,046) izlendi. Sitoplazmik vakuolizasyon tedavi grubunda daha sık saptandı (50,0%, 16,7%; p=0,031). Safra duktus proliferasyonu tedavi grubunda daha belirgindi (yoğun: %45,0, %11,1; p=0,049). RKA tedavi lehine artış gösterdi (p=0,043); buna karşılık toplam histopatolojik skor ve Ki-67'de anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: %30 PH modelinde intraperitoneal sitikolin uygulaması, tedavi grubunda transaminazları düşürmüş, nekroz ve PMNL infiltrasyonunu azaltmış, safra duktus proliferasyonunu, sitoplazmik vakuolizasyonu arttırmıştır. RKA'da artışın tedavi grubunda belirgin olması sitikolinin hepatik rejenerasyona etkisinin en önemli göstergesidir. Bununla birlikte Ki-67, toplam histopatolojik skor ve kilo kaybı yüzdesinde anlamlı fark oluşmaması, etkinin zaman, doz ve kullanılan belirteçlerin duyarlılığına bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Genel olarak, sitikolin bu modelde antiinflamatuvar, hepatoprotektif, rejeneratif bir etki göstermiştir. Ancak doğrudan rejeneratif etkilerin kapsamının ortaya konması için daha geniş örneklemli, çok zaman ölçümlü ve geniş biyobelirteçli ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to assess the effects of citicoline on liver regeneration following experimental partial hepatectomy in rats using biochemical, histopathological, and immunohistochemical methods. The hypothesis was that citicoline would exhibit hepatoprotective and regenerative benefits in this model. Materials and Methods: Wistar rats underwent 30% partial hepatectomy and were randomized into citicoline-treated and control groups. The treatment group received intraperitoneal citicoline postoperatively. Biochemical assessments included aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total and direct bilirubin, albumin, prothrombin time (PT), and international normalized ratio (INR). Relative liver weight (RLW) was calculated. Histopathological evaluation comprised necrosis, polymorphonuclear leukocyte (PMNL) infiltration, cytoplasmic vacuolization, bile duct proliferation, binucleation, central vein expansion, mitotic count, and a composite histopathological score. Proliferation was assessed immunohistochemically with Ki-67 staining. Statistical analysis used appropriate parametric or non-parametric tests, with chi-square for categorical variables (p<0.05). Results: Mean total and direct bilirubin levels were 0.05 mg/dL, albumin was 3.28 g/dL, and coagulation parameters remained within physiological ranges across groups. While percentage weight loss was lower in the treatment group (5.51±6.92%) than controls (10.89±11.30%), this was not statistically significant (p=0.745). Citicoline significantly reduced necrosis (30.0% vs. 72.2%; p=0.023) and PMNL infiltration (40.0% vs. 72.2%; p=0.046). The treatment group showed greater cytoplasmic vacuolization (50.0% vs. 16.7%; p=0.031) and bile duct proliferation (dense: 45.0% vs. 11.1%; p=0.049). RLW favored citicoline (p=0.043). There were no significant differences in the composite histopathological score or Ki-67. Conclusion: In this model, citicoline administration was associated with lower transaminase levels, reduced necrosis and inflammation, and increased bile duct proliferation, cytoplasmic vacuolization, and RLW, suggesting anti-inflammatory, hepatoprotective, and regeneration-supporting effects. The lack of group differences in Ki-67 and the overall score may reflect dependencies on timing, dosage, or marker sensitivity. Larger, multi-time-point studies are warranted to clarify citicoline's regenerative potential.