Tedavisiz takip edilen kronik lenfositik lösemi tanılı hastalarda Sjögren sendromu sıklığının araştırılması
Investigation of the prevalence of Sjögren's syndrome in treatment naïve patients with chronic lymphocytic leukemia
- Tez No: 975677
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÖNÜLLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: B hücre disfonksiyonu, kronik lenfositik lösemi, otoimmünite, sikka semptomları, sjögren sendromu, Autoimmunity, b cell dysfunction, chronic lymphocytic leukemia, sicca symptoms, sjögren's syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Sjögren sendromu (SS), ekzokrin bezlerin lenfositik infiltrasyonu ile karakterize otoimmün bir hastalıktır. Kronik lenfositik lösemi (KLL) ise B hücrelerinin malign transformasyonu sonucu ortaya çıkan hematolojik bir malignitedir. Her iki hastalıkta da B hücre disregülasyonu merkezi rol oynar. Bu çalışmanın amacı, KLL hastalarında SS sıklığının kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya, 1 Ocak 2011-31 Aralık 2024 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde KLL tanısı almış, tedavisiz takipte olan ve sikka semptomları tarifleyen 83 hasta dahil edildi. Kontrol grubunu, 1 Ekim 2024-31 Ocak 2025 tarihleri arasında aynı hastanenin Dahiliye Polikliniği'ne başvuran, benzer yaş grubuna sahip, diabetes mellitus ve malignite tanısı bulunmayan 160 hasta oluşturdu. Hastaların demografik verileri, komorbiditeleri, ilaç kullanımları, laboratuvar parametreleri ve SS tanı kriterleri retrospektif olarak değerlendirildi. BULGULAR: KLL grubunun yaş ortalaması 66,7±11,1 yıl, kontrol grubunun 64,0±10,2 yıl idi. KLL grubunda %45,8 kadın, %54,2 erkek; kontrol grubunda %53,8 kadın, %46,2 erkek hasta mevcuttu. SS sıklığı KLL grubunda %1,2 (1/83), kontrol grubunda %1,3 (2/160) olarak saptandı (p=0,998). Üç aydan uzun süren göz kuruluğu KLL grubunda %7,2, kontrol grubunda %5,0 (p=0,564); ağız kuruluğu KLL grubunda %4,8, kontrol grubunda %10,0 (p=0,220) oranında görüldü. Ağız kuruluğu ile hipotiroidi varlığı (p<0,001) ve tiroid ilacı kullanımı (p<0,001) arasında anlamlı ilişki saptandı. SONUÇ: KLL hastalarında SS sıklığı kontrol grubuna göre artmış bulunmadı. Sikka semptomları her iki grupta benzer oranlarda görüldü. Ağız kuruluğu hipotiroidi ve tiroid ilacı kullanımı ile güçlü ilişki gösterdi. Bu bulgular, KLL-SS birlikteliğinin beklenen kadar yaygın olmadığını ve sikka semptomlarının etiyolojisinde endokrin faktörlerin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Sjögren's syndrome (SS) is an autoimmune disease characterized by lymphocytic infiltration of exocrine glands. Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a hematologic malignancy resulting from malignant transformation of B cells. B cell dysregulation plays a central role in both diseases. This study aimed to evaluate the frequency of SS in CLL patients compared to a control group. MATERIALS AND METHODS: This retrospective study included 83 CLL patients under treatment-free follow-up with reported sicca symptoms, diagnosed between January 1, 2011, and December 31, 2024, at Sakarya University Training and Research Hospital. The control group consisted of 160 age-matched patients without diabetes mellitus or malignancy, who applied to the Internal Medicine Clinic between October 1, 2024, and January 31, 2025. Demographic data, comorbidities, drug use, laboratory results, and SS diagnostic criteria were evaluated retrospectively. RESULTS: The mean age was 66.7±11.1 years in the CLL group and 64.0±10.2 years in the control group. The CLL group included 45.8% women and 54.2% men; the control group included 53.8% women and 46.2% men. SS frequency was 1.2% (1/83) in the CLL group and 1.3% (2/160) in the control group (p=0.998). Dry eyes lasting more than three months were observed in 7.2% of the CLL group and 5.0% of the control group (p=0.564); dry mouth was observed in 4.8% and 10.0%, respectively (p=0.220). A significant association was found between dry mouth and hypothyroidism (p<0.001) and thyroid medication use (p<0.001). CONCLUSION: SS frequency was not increased in CLL patients compared to controls. Sicca symptoms occurred at similar rates in both groups. Dry mouth showed a strong association with hypothyroidism and thyroid medication use, suggesting an endocrine contribution to sicca symptoms.