Hizmet ortamı unsurlarının havalimanı imajına etkisinde memnuniyetin aracılık rolü: İstanbul Havalimanı üzerine bir çalışma
The mediating role of satisfaction in the effect of servicescape factors on airport image: A study at Istanbul Airport
  1. Tez No: 975680
  2. Yazar: BURAK BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SONGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet uzantıları, Servicescapes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde havacılık sektörü, artan yolcu talebi, küreselleşen rekabet koşulları ve sürekli değişen beklentiler karşısında hizmet kalitesini ve yolcu memnuniyetini temel stratejik öncelikler arasında değerlendirmektedir. Bu doğrultuda, yalnızca ulaşım hizmetinin sunulması değil, aynı zamanda bu hizmetin gerçekleştirildiği fiziksel ve sosyal çevrenin niteliği de yolcu deneyimini önemli ölçüde etkilemektedir. Havalimanları, farklı temas noktalarının bir araya geldiği, çok boyutlu hizmet sunumunun gerçekleştiği karmaşık yapılar olarak öne çıkmaktadır. Bu yapılarda yer alan çevresel faktörler (aydınlatma, gürültü seviyesi, sıcaklık, temizlik durumu) ile mekânsal düzenleme, yönlendirme sistemleri ve personel ile kurulan etkileşim gibi unsurlar, yolcuların hizmete ilişkin algılarını ve memnuniyet düzeylerini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla hizmet ortamı, yalnızca operasyonel bir altyapı değil; aynı zamanda yolcuların duygu, düşünce ve davranışlarını şekillendiren bütüncül bir deneyim alanı olarak değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, havalimanı hizmet ortamı unsurlarının yolcu memnuniyeti ve algılanan havalimanı imajı üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırma kapsamında, İstanbul Havalimanı'nda yolculuk eden 486 katılımcıdan yüz yüze ve dijital ortamda anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Anket formunun geçerliliği ve güvenilirliği, açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile test edilmiştir. Hipotezlerin sınanmasında ise yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Analiz sonuçları, hizmet ortamı unsurlarının yolcu memnuniyeti ve havalimanı imajı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, hizmet ortamı boyutlarının havalimanı imajına etkisinde memnuniyetin aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgular, hizmet ortamı tasarımının yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda duygusal ve algısal çıktılar açısından da kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's aviation industry, increasing passenger demand, globalized competitive conditions, and constantly changing expectations have positioned service quality and passenger satisfaction as key strategic priorities. In this regard, not only the provision of transportation services but also the quality of the physical and social environment in which these services are delivered significantly influences the passenger experience. Airports stand out as complex structures where various touchpoints converge and multidimensional service delivery takes place. Environmental factors within these structures (such as lighting, noise level, temperature, and cleanliness), spatial arrangements, wayfinding systems, and interactions with staff directly shape passengers' perceptions of service and their level of satisfaction. Consequently, the service environment can be regarded not merely as an operational infrastructure but as a holistic experience domain that influences passengers' emotions, thoughts, and behaviors. The purpose of this study is to examine the effects of airport service environment factors on passenger satisfaction and perceived airport image. Within the scope of the research, data were collected from 486 participants traveling through Istanbul Airport via face-to-face and online surveys. The validity and reliability of the survey instrument were tested using exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA). Structural equation modeling (SEM) was employed to test the hypotheses. The analysis results revealed that service environment factors have a significant and positive effect on passenger satisfaction and airport image. Furthermore, passenger satisfaction was found to play a mediating role in the relationship between service environment dimensions and airport image. These findings demonstrate that service environment design plays a critical role not only in terms of functionality but also in terms of emotional and perceptual outcomes.