Endokrinoloji konseyine başvuran hipertiroidili hastaların kalıcı tedavi seçimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of permanent treatment choices of hyperthyroidised patients applying to the endocrinology council
  1. Tez No: 975730
  2. Yazar: YASİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİRİKOÇ, DOÇ. DR. SEVİL UYGUN İLİKHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertiroidi, Graves hastalığı, toksik multinodüler guatr, radyoaktif iyot, total tiroidektomi, TSI, Hyperthyroidism, Graves' disease, Radioactive iodine, toxic multinodular goiter Total thyroidectomy, TSI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endokrinoloji konseyine başvuran hipertiroidili hastalarda kalıcı tedavi seçimlerini ve sonuçlarını değerlendirmek; RAİ sonrası hipotiroidi gelişim zamanını ve antitiroid ilaç (ATİ) kesilme sürelerini karşılaştırmak; Graves hastalığı tanısında TSI ve TRAb'ın ayırt edici değerini, cerrahi patoloji sonuçları ve komplikasyonları ile birlikte raporlamak. Gereç ve Yöntem: 01.01.2022–31.12.2024 arasında tek merkezde retrospektif dosya taraması yapıldı. Toplam 493 hasta dahil edildi. Demografik, klinik ve laboratuvar (TSH, sT4, sT3, TSI, TRAb), görüntüleme ve tedavi verileri analiz edildi. İstatistiksel analizde uygun yerlerde ki‑kare, Student's t/Mann–Whitney U ve ROC analizleri kullanıldı (p<0,05 anlamlı). Bulgular: RAİ uygulanan ve hem hipotiroidi gelişim zamanı hem de ATİ kesilme süresi kayıtlı olan 91 hastada dağılımlar arasında anlamlı fark izlendi (χ²=123,6; p<0,001). Hipotiroidi çoğunlukla 4–12 haftada gelişirken ATİ kesilmesi daha erken dönemde (özellikle 4–8 hafta) yoğunlaştı. Cerrahi uygulanan 241 hastada patoloji %58,5 benign ve %41,5 papiller karsinomdu; toplam komplikasyon %6,9 (geçici hipoparatiroidi %5,7; kalıcı hipoparatiroidi %0,6; ses kısıklığı %0,6). Tanısal belirteçlerde hipertiroidiyi ayırt etmede sT3 AUC=0,78 ile en güçlü parametre olurken, Graves tanısında TSI AUC=0,92 ile TRAb AUC=0,89'a üstünlük gösterdi. Sonuç: Merkezimizde cerrahi ve RAİ, hipertiroidide kalıcı tedavi olarak yüksek etkinlik ve kabul edilebilir güvenlik profili sunmaktadır. RAİ sonrası ATİ'nin sıklıkla 4–8. haftalarda kesilmesi klinik yönetimde pratik bir pencere sağlamaktadır. TSI, Graves ayırıcı tanısında TRAb'a göre daha yüksek ayırt edicilik sergilerken sT3 biyokimyasal doğrulamada öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate definitive treatment choices (surgery vs radioactive iodine [RAI]) and outcomes in patients with hyperthyroidism at a tertiary center; to compare the timing of post-RAI hypothyroidism with antithyroid drug (ATD) discontinuation; and to assess the diagnostic performance of TSI/TRAb and sT3/sT4. Methods: We conducted a single-center retrospective review between 01/01/2022 and 12/31/2024. A total of 493 adult patients were included. Demographic, clinical and laboratory variables (TSH, free T4, free T3, TSI, TRAb), imaging and treatment data were analyzed. Comparisons used chi-square and t/Mann–Whitney U tests as appropriate; diagnostic performance was assessed by ROC analysis (two-sided p<0.05). Results: Among 91 patients receiving RAI with complete records for both endpoints, distributions of time-to-hypothyroidism and ATD discontinuation differed significantly (χ²=123.6; p<0.001). Hypothyroidism occurred predominantly at 4–12 weeks, whereas ATD discontinuation clustered earlier, especially at 4–8 weeks. In the surgical cohort (n=241), pathology was benign in 58.5% and papillary carcinoma in 41.5%; overall complication rate was 6.9% (transient hypoparathyroidism 5.7%, permanent hypoparathyroidism 0.6%, dysphonia 0.6%). For diagnostic markers, free T3 showed the highest discrimination for biochemical hyperthyroidism (AUC=0.78). For Graves' disease, TSI outperformed TRAb (AUC=0.92 vs 0.89). Conclusion: In our real-world cohort, both surgery and RAI provided effective definitive control with acceptable safety. ATD is commonly discontinued at 4–8 weeks after RAI, while biochemical hypothyroidism typically emerges by 4–12 weeks. TSI demonstrated superior diagnostic performance over TRAb for Graves' disease, and free T3 was the strongest biochemical discriminator of hyperthyroidism.