Astımda komorbiditeler ve sistemik inflamasyon
Comorbities and systemic inflammation in asthma
- Tez No: 377144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asthma, comorbidities, systemic inflammation, biomarkers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda astımlı hastalarda komorbiditelerin hastalık tablosuna ve sistemik inflamasyon belirteçleri üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma popülasyonu Aralık 2013 ve Eylül 2014 tarihleri arasında hastanemiz göğüs hastalıkları polikliniğine başvurmuş ve GINA kılavuzuna göre astım tanısı ile izlenen ve çalışmaya katılmaya gönüllü olgulardan oluşturuldu. 71'i kadın ve 49'u erkek toplam 120 kişiden oluşan astımlı olgu grubu, stabil klinik tabloda olup kılavuza uygun şekilde astım tedavisi alıyordu. Kontrol grubu olarak benzer yaş ve cinsiyet dağılımı sergileyen 19'u kadın ve 16'sı erkek toplam 35 gönüllüden oluşturuldu. Usulüne uygun şekilde alınan kanlar santrifüjlendikten sonra ayrılan serumlar çalışma tarihine kadar -80°C derecede derin dondurucuda saklandı. Demografik veriler, solunum fonksiyon testi sonuçları, komorbidite varlığı ve astım kontrol testi skorlaması kaydedildi. Biyobelirteç ve sistemik inflamasyon belirteçlerinden ECP, Osteopontin, IL-6, IL-8, Adiponektin, hs-CRP serum düzeyleri olgu ve kontrol gruplarında ticari ELISA kitleri kullanılarak değerlendirildi. BULGULAR: Yaş ve cinsiyet olarak benzer dağılım sergileyen olgu ve kontrol grubunda sırasıyla yaş ortalaması 38,80±11,93 yıl ve 35,86±7,97 yıl olarak saptandı. Astım kontrol testine göre astımlı olgular iyi ve tam kontrolde olmalarına rağmen %50 öksürük ve %19 oranda dispne bildirdiler. Astımlı grupta 47 olguda (%39,2) araştırılan komorbiditeler mevcuttu ve en sık eşlik eden durumun alerjik rinit(%15) olduğu belirlendi. Astımlı olgularda diğer eşlik eden hastalıklar sırasıyla GÖR, sinüzit, hipertansiyon, diabet, gastrit ve ülser olarak saptandı. Kontrol grubunda doktor tanılı komorbidite bildirilmedi. Araştırılan biyobelirteç düzeyleri ile ilgili karşılaştırmalardan sadece IL-8 düzeyi kontrollere göre, olgu grubunda istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek saptandı. Komorbidite varlığına göre astımlı olgular ayrıca değerlendirildiğinde, komorbiditesi olanların yaş ortalaması daha fazla ve çoğunluğu kadınlardan oluşuyordu. Araştırılan biyokimyasal belirteçlerden IL-6 ve IL-8 düzeyi komorbidite bulunan grupta anlamlı derecede yüksekti. Olgu grubunda komorbidite yükü ile biyobelirteç düzeyi arasındaki ilişkiler değerlendirildiğinde hs-CRP, IL-6 ve IL-8 düzeyi ile komorbidite yükü arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki saptandı. VKİ indeksi ile adiponektin, hs-CRP ve ECP düzeyleri arasında negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. SONUÇ: Bu çalışmada kontrol altında olan astımlı hastalarda bile semptom sıklığının yüksek olduğu gösterildi. Bulgularımız, komorbidite varlığının sistemik inflamasyona kısmen etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Komorbiditelerin astım kontrolü ve sistemik inflamasyon belirteçleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In this study we aimed to evaluate the effect of co-morbidities on clinical manifestations and systemic inflammation in asthma patients. MATERIALS AND METHODS: We selected our study group among volunteer asthma patients who applied to our pulmonology clinic between December 2013 and September 2014 and have been diagnosed based on GINA guideline. Our study group consisted of 120 (71 Female, 49 male) clinically stable asthma patients who have been treated according to the guideline. 35 volunteer patients (19 female, 16 male) with similar age and gender distribution were included in our control group. After centrifugation of duly obtained blood samples, acquired serums were preserved in -80°C degrees at deep freezers until study date. Demographic data, respiratory function test results, presence of comorbidities and asthma control test scores were recorded. Among systemic inflammatory and bio-markers; ECP, Osteopontin, IL-6, IL-8, Adiponectin and hs-CRP serum levels of both study and control groups were evaluated using commercial ELISA kits. RESULTS: Study and control groups had similar age and gender distributions, mean age for groups were 38,80±11,93 and 35,86±7,97 years accordingly. IL-6 and IL-8 serum levels were significantly high in group of patients with comorbidities. In study group, by evaluating the relation between comorbidity load and bio-markers, a significant positive association between hs-CRP, IL-6, IL-8 and comorbidity load was detected. Also a negative and statistically significant association between BMI and adiponectien, hs-CRP and also ECP was identified. CONCLUSION: This study demonstrates the high frequency of symptoms even in patients under medical control. Our findings suggest the possibility of impact of comorbidities on systemic inflammation. To evaluate the impact of comorbidities on asthma control and systemic markers, further studies are needed.