Altı değer madalyası stratejisinin barış değer düzeylerine ve sosyal bilgiler dersine yönelik tutuma etkisi
The effect of six values medal strategy on peace value levels and attitude towards social studies cours
- Tez No: 975745
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Barış, Altı Değer Madalyası, Ahlaki değerler, Barış eğitimi, Demokratik değerler, Demokratik eğitim, Duygusal tutum, Etik değerler, Eğitsel değerler, Kültürel değerler, Values, Values Education, Peace, Six Value Medals, Moral values, Peace education, Democratic values, Democratic education, Emotional attitude, Ethical values, Educational values, Cultural values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Değerler, toplumun varlığını sürdürebilmesi için en temel unsurlardan biridir. Bir toplumda yaşayan bireylerin neyin doğru veya yanlış, iyi ya da kötü, güzel veya çirkin olduğunu belirlemede kullandıkları ölçütlerdir. Bir toplumun geleceği, iyi yetişmiş, güçlü karaktere sahip bireylere bağlıdır. Ancak bu niteliklerin kazanılması kendiliğinden gerçekleşmez; bireylere ortak değerlerin kazandırılması, toplumsal huzur, barış ve devamlılık açısından büyük önem taşır. Bu araştırmada, 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinde“Küresel Bağlantılar”ünitesinin Altı Değer Madalyası Stratejisi aracılığıyla işlenmesinin öğrencilerin ders tutumları ve barış değer düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmeler, barış değer ölçeği, sosyal bilgiler dersi tutum ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan nicel veriler, SPSS 27.0 programı ile analiz edilmiştir. Barış değer ölçeği ve sosyal bilgiler dersi tutum ölçeğinden elde edilen veriler, bağımsız değişkenler için Mann Whitney-U, bağımlı değişkenlerde ise Wilcoxon analizleri kullanılarak değerlendirilirken, görüşme yoluyla elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, deney grubundaki öğrencilerde anlamlı bir farklılaşma gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda, şu bulgulara ulaşılmıştır: Altı Değer Madalyası Stratejisinin ders sürecine entegrasyonu, öğrencilerin barış değer düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve kayda değer bir etki oluşturmamıştır. Öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarında artış gözlemlenmiştir. Öğrenciler, Altı Değer Madalyası Stratejisinin derslerde kullanılmasını destekleyici bir tutum sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Values are one of the fundamental elements that ensure the continuity of a society. They serve as the standards individuals use to determine what is right or wrong, good or bad, and beautiful or ugly within a given society. The future of a society depends on raising individuals with strong character. However, the development of such qualities does not occur spontaneously; instilling shared values in individuals is crucial for maintaining social harmony, peace, and continuity. This study examines the impact of integrating the Six Value Medals Strategy into the Bridges Between Countries unit in the 7th-grade Social Studies course on students' attitudes towards the subject and their peace value levels. A quasi-experimental design with a pre-test, post-test, and control group, which is one of the quantitative research methods, was employed in the study. Data were collected through semi-structured interviews, the Peace Value Scale, the Social Studies Course Attitude Scale, and observations. The quantitative data obtained were analyzed using SPSS 27.0. The Mann-Whitney U test was used for independent variables, while Wilcoxon analyses were applied for dependent variables. The data obtained through interviews were analyzed using the descriptive analysis method. The findings revealed a significant difference in the experimental group. Accordingly, the following conclusions were drawn: Integrating the Six Value Medals Strategy into the course increased students' peace value levels. Students' attitudes towards the Social Studies course improved. Students exhibited a supportive attitude towards the use of the Six Value Medals Strategy in lessons.