Ameliyathanede çalışan ekip üyelerinde dikkat dağıtıcı unsurların incelenmesi
Examining distracting elements in team members working in the operating room
  1. Tez No: 975746
  2. Yazar: GAMZE KAYAASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ÇATAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, ameliyathane hemşiresi, anestezist, cerrah, dikkat dağıtıcı unsurlar, Ameliyathane hemşireliği, Operating room, operating room nurse, anesthesiologist, surgeon, distracting factors, Operating room nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada ameliyathanede çalışan ekip üyelerinde dikkat dağıtıcı unsurların ve etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırma; bir üniversite hastanesi, bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini iki farklı kurumun ameliyathanelerinde çalışan ameliyathane hemşireleri, cerrahları, anestezistleri ve anestezi teknikerleri oluşturmuştur. Araştırma örneklemine; çalışmaya gönüllü katılan ve yazılı onayı olan 251 sağlık profesyoneli dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında; Tanıtıcı Bilgi Formu ve Ameliyathanede Dikkat Dağıtıcı Unsurlar İndeksi (DiSI) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 programı ile bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Bulgular: Ameliyathane ekibindeki sağlık profesyonelleri, ameliyat salonlarında dikkatlerini dağıtan öncelikli unsurların sıklıkla“yorgunluk”(%56.52),“mevcut olmayan veya çalışmayan ekipman”(%53.57) ve“ortam gürültüsü”(%53.57) olarak bildirmiştir. Ameliyathanede dikkat dağıtıcı unsurların görülme sıklığında, hataya katkı ve hedefleri engelleme düzeyine ilişkin bildirimlerinde meslek grupları arasında anlamlı farklar olduğu bulunmuştur. Ameliyathanede ekibin hata yapmaya katkısı ve hedefleri engellemesi açısından dikkat dağıtıcı unsurlarda ilk sırada“mevcut olmayan veya çalışmayan ekipman”, ikinci sırada“yorgunluk”ve üçüncü sırada“dikkat kaybı”olduğu saptanmıştır. Sonuç: Ameliyathanedeki dikkat dağıtıcı unsurlar arasında en sık görülen maddenin“yorgunluk”olduğu; hataya katkısı ve hedefleri engellemesi açısından ise en etkili maddenin“mevcut olmayan/çalışmayan ekipman”maddesi olduğu görülmüştür. Ameliyathane ekip üyelerinin dikkat dağıtıcı unsurların görülme sıklığı açısından bildirimlerinde mesleğin, eğitim düzeyinin, yaşın, cinsiyetin, mesleki deneyimin ve ameliyathane deneyiminin anlamlı fark oluşturduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the distracting factors and their effects among operating room team members. Method: The descriptive study was conducted in the operating rooms of a university hospital and a training and research hospital. The population of the study consisted of operating room nurses, surgeons, anesthesiologists, and anesthesia technicians working in the operating rooms of these two institutions. The sample included 251 healthcare professionals who voluntarily participated in the study and provided written consent. Data were collected using the Descriptive Information Form and the Distractions in Surgery Index (DiSI). The data were analyzed using the SPSS 22.0 software program. Results: Healthcare professionals in the operating room team most frequently reported the primary distractions in the operating theater as“fatigue”(56.52%),“unavailable or malfunctioning equipment”(53.57%), and“ambient noise”(53.57%). Significant differences were found among professional groups regarding the reported frequency of distractions in the operating room, their contribution to errors, and their interference with achieving goals. Among the distractions contributing to errors and impeding team objectives,“unavailable or malfunctioning equipment”ranked first, followed by“fatigue”in second place, and“loss of concentration”in third. Conclusion: Among the distracting factors in the operating room,“fatigue”was the most frequently reported, while“unavailable/malfunctioning equipment”was identified as the most impactful in terms of contributing to errors and hindering task completion. It has been revealed that profession, education level, age, gender, professional experience and operating room experience make a significant difference in the reports of operating room team members regarding the frequency of distracting elements.