Üniversitelerde dijital erişilebilirlik: Türk devlet ve vakıf üniversiteleri üzerine bir inceleme
Digital accessibility in universities: An examination of Turkish public and foundation universities
  1. Tez No: 975763
  2. Yazar: İSRAFİL YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Gestalt Kuramı, Medya, Web, Digitalization, Gestalt Theory, Media, Web
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme, eğitimden yönetime kadar birçok alanda dönüşüm yaratırken, yeni medya araçları bu sürecin kurumlar düzeyinde etkinleşmesini sağlamaktadır. Yükseköğretimde dijitalleşme ve yeni medya entegrasyonu, yenilikçi çözümler ile tüm paydaşlar için eşit bilgi erişimini mümkün kılmaktadır. Üniversite web sitelerinin erişilebilirliği, dijital kapsayıcılığın ve yeni medya temelli stratejilerin temel unsurlarındandır. Bu kapsamda, web erişilebilirliği çalışmaları görsel algıya ilişkin kuramsal ilkelerden beslenmektedir. Teorik çerçevede Gestalt psikolojisi temelinde Gestalt kuramı ve ilkeleri çalışmaya yön vermektedir. Bu kuram, görsel algıyı bütüncül kavramayı vurgulayarak tasarım, web tasarımı ve insan-bilgisayar etkileşimini etkilemiştir. Çalışmanın ana hipotezi de bu noktada şekillenmektedir. Üniversite web sitelerinin WCAG 2.1 standartlarına uygunluğu, dijitalleşme stratejilerini güçlendirecek; erişilebilirlik ise görünürlüğü artırarak engelli bireylerin bilgiye erişimini kolaylaştıracak ve kurumsal imajı olumlu etkileyecektir. Bu çalışmanın amacı; TÜBİTAK KAMİS rehberindeki 78 kriter doğrultusunda Türk devlet ve vakıf üniversitelerinin web erişilebilirliğini analiz ederek eksikliklerini belirlemeyi ve çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Analizler, A ve AA düzeyindeki gerekliliklerin büyük ölçüde karşılandığını, AAA düzeyinde ise eksiklikler bulunduğunu göstermektedir. Çözüm önerileri, kriterlerin korunması, eksikliklerin giderilmesi, düzenli testler, geri bildirimlerin değerlendirilmesi, yeni teknolojilerin entegrasyonu ile üniversite rehberlerinin hazırlanması, YÖK bünyesinde erişilebilirlik birimlerinin oluşturulması ve farkındalık çalışmalarının artırılmasını içermektedir. Son olarak, YÖK tarafından yapılacak bağlayıcı düzenlemeler, kapsayıcı ve eşitlikçi bir dijital erişim ortamı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Digitalization is driving transformation across multiple domains, from education to governance, while new media tools enable this process to become effective at the institutional level. The integration of digitalization and new media in higher education makes it possible to provide equal access to information for all stakeholders through innovative solutions. The accessibility of university websites constitutes a fundamental element of digital inclusivity and new media–based strategies. In this regard, web accessibility studies draw upon theoretical principles related to visual perception. Within the theoretical framework, Gestalt psychology—particularly its principles—guides the study. This theory, by emphasizing the holistic comprehension of visual perception, has significantly influenced design, web design, and human–computer interaction. The main hypothesis of the study is shaped at this point. Ensuring that university websites comply with WCAG 2.1 standards will strengthen digitalization strategies; moreover, accessibility will enhance visibility, facilitate information access for individuals with disabilities, and positively influence institutional image. The purpose of this study is to analyze the web accessibility of Turkish public and foundation universities in line with the 78 criteria outlined in the TÜBİTAK KAMİS guidelines, to identify shortcomings, and to develop solution proposals. The analyses reveal that while the requirements at levels A and AA are largely met, deficiencies remain at the AAA level. The proposed solutions include maintaining compliance with the criteria, addressing existing shortcomings, conducting regular tests, incorporating user feedback, integrating new technologies, preparing university-specific guidelines, establishing accessibility units within the Council of Higher Education (YÖK), and expanding awareness-raising initiatives. Finally, binding regulations to be implemented by YÖK will ensure an inclusive and equitable digital access environment.