Kurumsal iletişim çerçevesinde üniversitelerin dijitalleşmesinin diyalojik iletişim bağlamında incelenmesi
An examination of the digitalization of universities within the framework of corporate communication in the context of dialogic communication
  1. Tez No: 1021775
  2. Yazar: MUSTAFA UĞUR FINDIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİDA SÜMEYYA ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Public relations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversitelerde dijitalleşme kavramını kurumsal web siteleri üzerinden inceleyerek dijital dönüşüm sürecinin diyalojik iletişim ilkeleri açısından üniversite web sayfalarında yer alma biçimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında kurumsal iletişim kavramına yönelik teorik yaklaşımlar ele alınmakta; kurum içi iletişimin yönetimi, kurumsal iletişimin kurumsal başarıdaki rolü ve dijitalleşmenin bu süreçlere etkisi incelenmektedir. Dijitalleşmenin kurumsallaşma ve yönetim süreçlerini dönüştürdüğü bir dönemde üniversite web siteleri; yalnızca bilgi sunan teknik platformlar olarak değil, aynı zamanda kurumsal kimliğin temsil edildiği, iç ve dış paydaşlarla etkileşimin kurulduğu ve benimsenen kurumsal şeffaflığın görünür hâle geldiği dijital iletişim alanları olarak kabul edilmektedir. Günümüzde artan dijitalleşme ile birlikte kurumların dijital araçları etkin kullanmalarının; kurumsal kimlik, şeffaflık ve etkileşim odaklı iletişim stratejileri açısından önemi vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, kurumsal iletişimde dijital bir uygulama biçimi olarak web siteleri ele alınmış; bu platformların yapısal özellikleri, iletişim işlevleri ve paydaşlarla etkileşimdeki rolleri nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın kuramsal altyapısı, Kent ve Taylor'un Diyalojik Halkla İlişkiler Kuramı temelinde şekillendirilmiş olup üniversitelerin dijital iletişim kapasitelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma sonuçlarının hem kurumsal iletişim literatürüne katkı sağlaması hem de üniversitelerin dijitalleşme stratejilerine yönelik somut öneriler geliştirmesi beklenmektedir. Bu araştırmada üniversitelerin dijitalleşme süreçleri kurumsal web siteleri üzerinden incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi kapsamında içerik analizi ve derinlemesine görüşme teknikleri kullanılmış; Malatya Turgut Özal Üniversitesi ile İnönü Üniversitesi örnek olarak ele alınmıştır. Üniversite web siteleri; bilginin kullanışlılığı, arayüzün kullanım kolaylığı, tekrar ziyaretlerin artırılması, ziyaretçilerin sitede tutulması ve diyalojik döngü ilkeleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda her iki üniversitenin web sitelerinin bilgi sunumu ve erişilebilirlik açısından güçlü yönlere sahip olduğu belirlenmiştir. Buna karşın kullanıcı katılımını artıran etkileşim araçlarının ve geri bildirim uygulamalarının sınırlı olduğu görülmüştür. Uzman görüşmeleri de web sitelerinin kurumsal iletişim ve dijitalleşme süreçlerinde önemli bir yere sahip olduğunu, ancak içerik güncelliği, kurum içi bilgi akışı ve etkileşim süreçlerinde çeşitli zorlukların bulunduğunu ortaya koymuştur. Genel olarak araştırma bulguları, üniversite web sitelerinin bilgilendirme işlevini büyük ölçüde yerine getirdiğini, ancak paydaşlarla daha güçlü ve sürdürülebilir bir iletişim kurulabilmesi için geliştirilmesi gereken yönlerinin bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze how the concept of digitalization in universities is reflected through institutional websites within the framework of dialogic communication principles. In this context, theoretical approaches to corporate communication are examined, with particular emphasis on the management of internal communication, the role of corporate communication in organizational success, and the impact of digitalization on these processes. In an era where digitalization increasingly transforms institutionalization and management practices, university websites are regarded not merely as technical platforms providing information, but also as digital communication environments where corporate identity is represented, interaction with internal and external stakeholders is established, and institutional transparency becomes visible. With the increasing prevalence of digitalization, the importance of effectively utilizing digital tools has become more evident in terms of corporate identity, transparency, and interaction-oriented communication strategies. Accordingly, websites are addressed as a digital application of corporate communication, and their structural characteristics, communication functions, and roles in stakeholder interaction are examined through qualitative content analysis. The theoretical framework of the study is based on Kent and Taylor's Dialogic Public Relations Theory and aims to comparatively evaluate the digital communication capacities of universities. The findings are expected to contribute to the corporate communication literature and provide practical recommendations for universities' digitalization strategies. This research investigates the digitalization processes of universities through their institutional websites. Within the scope of a qualitative research design, content analysis and in-depth interview techniques were employed. The official websites of Malatya Turgut Özal University and İnönü University were selected as the research sample. The websites were evaluated according to the principles of usefulness of information, ease of interface use, generation of return visits, conservation of visitors, and dialogic loop. The findings revealed that both university websites demonstrate strengths in terms of information provision and accessibility. However, interactive tools and feedback mechanisms that enhance user participation were found to be limited. The findings obtained from expert interviews further indicated that websites occupy a significant position within corporate communication and digitalization processes, while also revealing challenges related to content updating, internal information flow, and stakeholder interaction. Overall, the results suggest that university websites largely fulfill their informational function but require further development to establish stronger and more sustainable communication with stakeholders.