Sağlık personelinin sağlık turizmi farkındalıklarının belirlenmesi: Çankırı ili örneği
Determination of health tourism awareness of health personnel: the case of Çankırı province summary
- Tez No: 975780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİKAİL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Medical tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma sağlık personellerinin sağlık turizmi farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evreni Çankırı Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarıdır. Araştırmada nicel yöntemlerden biri olan anket tekniği kullanılmış ve beş bölümden oluşan anket formu hazırlanmıştır. Çankırı Devlet Hastanesi görev yapan toplam 705 sağlık çalışanın tamamına ulaşılması hedeflenmiş bahar aylarında dağıtılan anket formlarından hatalı ve eksik doldurulan anket formları ile hiç doldurulmayan anket formlarını ayıklandıktan sonra 350 geçerli anket formu değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma evreninin yaklaşık %50'sine ulaşılmıştır. Araştırma katılımcılarının doldurduğu anket formları verileri, IBM SPSS 25 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmaya katılanların demografik bilgileri betimsel istatistiklerle sunulurken, farklılıkların belirlenmesi için için çoklu gruplarda Tek Yönlü ANOVA Testi, ikili grupların farklılığını test etmek için Bağımsız Örneklem T Testi yapılmıştır. Farklılık çıkan grupların karşılaştırılmasında ise post hoc testlerden Tukey testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, araştırmaya katılan Çankırı Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarının demografik özellikleri ile sağlık turizminin etkileri algı puanları arasındaki farklılığa ilişkin T-Testi ve Anova Testi sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinden eğitim durumu ve meslek değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının demografik özellikleri ile sağlık turizminin sorunları algı puanları arasındaki farklılığa ilişkin T-Testi ve Anova Testi sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinden eğitim durumu, kıdem ve meslek değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının demografik özellikleri ile kurumsal yeterlilik algı puanları arasındaki farklılığa ilişkin T-Testi ve Anova Testi sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinden meslek değişkeninde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmaya katılan Çankırı Devlet Hastanesi sağlık çalışanlarının demografik özellikleri ile Çankırı ilinin sağlık turizmi potansiyeli algı puanları arasındaki farklılığa ilişkin T-Testi ve Anova Testi sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının demografik özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The research aimed to determine the awareness levels of healthcare personnel regarding health tourism. The research population consisted of healthcare workers at Çankırı State Hospital. A survey technique, one of the quantitative methods, was used in the study, and a five-section survey form was developed. The aim was to reach all 705 healthcare workers at Çankırı State Hospital. After eliminating incorrectly filled out, incompletely filled out, and unfilled forms from the surveys distributed in the spring, 350 valid forms were evaluated. Approximately 50% of the research population was reached. Data from the survey forms completed by the research participants were analyzed using the IBM SPSS 25 package program. Demographic information of the participants was presented using descriptive statistics. A One-Way ANOVA was used to determine differences in multiple groups, and an Independent Samples T-Test was used to test for differences between paired groups. A Tukey post hoc test was used to compare groups where differences were found. As a result of the research, according to the results of the T-Test and ANOVA Tests related to the difference between the demographic characteristics of the healthcare workers at Çankırı State Hospital who participated in the research and their perception scores of the effects of health tourism, a statistically significant difference was found in the variables of education status and occupation. According to the results of the T-Test and ANOVA Tests related to the difference between the demographic characteristics of the healthcare workers who participated in the research and their perception scores of the problems of health tourism, a statistically significant difference was found in the variables of education status, seniority and occupation from the demographic characteristics of the healthcare workers. According to the results of the T-Test and ANOVA Tests related to the difference between the demographic characteristics of the healthcare workers who participated in the research and their perception scores of institutional competence, a statistically significant difference was found in the occupation variable from the demographic characteristics of the healthcare workers. According to the results of the T-Test and ANOVA Tests related to the difference between the demographic characteristics of the healthcare workers at Çankırı State Hospital who participated in the research and their perception scores of the health tourism potential of Çankırı province, no statistically significant difference was found in the demographic characteristics of the healthcare workers.