Evli kadınların cinsel özgüven düzeyleri ile cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between married women's sexual self-confidence levels and their sexual life quality
  1. Tez No: 975795
  2. Yazar: ZEHRA SELEN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TUĞUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Kadınlar, Sexuality, Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 19-49 yaş arasındaki evli kadınların cinsel özgüven düzeyleri ve cinsel yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Mayıs – Ağustos 2024 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğe başvuran 19-49 yaş arası evli olan kadınlar oluşturmuştur (N=37504). Evrenin belirli olduğu bu araştırmada, olayın görülme sıklığını değerlendirmek amacıyla örneklem büyüklüğü hesaplama formülü kullanılmış ve örneklem 380 kadından oluşmuştur. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Cinsel Özgüven Ölçeği (CÖÖ) ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (CYKÖ) ile toplanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak veri analizi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 esas alınmıştır. Kadınların ortalama yaşı 33,98±7,54 eşlerin ise 36,77±8,04 olarak belirlenmiştir. Kadınların %35,26'sı lise mezunu, eşlerinin %52,63'ü üniversite mezunudur. Kadınların %56,32'si işsiz/ev hanımı, %55'i orta düzeyde ekonomik duruma sahip, %72,89'u çekirdek aile tipine sahip, %58,95'i eşleriyle anlaşarak evlendiği, %38,42'sinin evlilik süresinin beş yıl veya daha az olduğu ve %40,79'unun hiç çocuğu olmadığı veya yalnızca bir çocuğa sahip olduğu tespit edilmiştir. Kadınların %29,74'ü haftalık cinsel ilişki sıklığının iki kez olduğunu, eşlerinin çekicilik düzeyini 10 puan üzerinden ortalama 7,33±2,07, %71,05'i cinsel sorun yaşamadığını ve %52,90'ı cinsel yaşamını iyi olarak değerlendirdiğini belirtmiştir. Kadınların CÖÖ puan ortalaması 2,44±0,77 iken alt boyutlarından cinsel açıdan kendini açığa vurma puan ortalaması 2,83±0,93, cinsel cesaret puan ortalaması 1,67±0,85, cinsel farkındalık puan ortalaması 2,31±0,77'dir. Kadın yaşı, eş yaşı, eğitim düzeyi, eş eğitim düzeyi, ekonomik durumu, çalışma durumu, aile tipi, evlenme şekli, çocuk sayısı, evlilik yılı, haftalık cinsel ilişki sıklığı, cinsel sorun yaşama durumu ve cinsel yaşamı değerlendirmesine göre CÖÖ toplam puan ortalaması ve alt boyutları puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Kadınların CYKÖ puan ortalaması 60,85±8,42'dir. Kadının yaşı, eş yaşı, eğitim düzeyi, eş eğitim düzeyi, çalışma durumu, ekonomik durumu, aile tipi, evlenme şekli, evlilik yılı, çocuk sayısı, haftalık cinsel ilişki sıklığı, cinsel sorun yaşama durumu ve cinsel yaşamı değerlendirmesine göre CYKÖ toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,05). Kadınların CÖÖ ile CYKÖ puan ortalaması arasında anlamlı, pozitif ve güçlü düzeyde ilişki belirlenmiştir (p<0,05). CÖÖ ile alt boyutları olan cinsel cesaret, cinsel açıdan kendini açığa vurma ve cinsel farkındalık arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif ve güçlü düzeyde ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). CYKÖ ile CÖÖ alt boyutu olan cinsel cesaret, cinsel açıdan kendini açığa vurma ve cinsel farkındalık arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak 19-49 yaş arası evli kadınların CÖÖ ve alt boyutları olan cinsel cesaret, cinsel açıdan kendini açığa vurma ve cinsel farkındalık düzeylerinin düşük-orta düzey olduğu ve CYKÖ düzeyinin ise orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Kadınların cinsel özgüven ve cinsel yaşam kalitesi yüksek düzeyde olmadığı ve cinsel özgüven arttıkça cinsel yaşam kalitesinin arttığı belirlenmiştir. Kadınların cinsel özgüven ve alt boyutlarının cinsel yaşam kalitesinden etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive type of research to determine the relationship between sexual self-confidence and sexual quality of life in married women aged 19–49. The study population consisted of married women aged 19–49 who applied to the gynecology and obstetrics outpatient clinic of Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital between May – August 2024 (N=37504). In this study, where the population was predetermined, the sample size calculation formula was used to evaluate the incidence of the event, and the sample consisted of 380 women. Data were collected using the Personal Information Form, the Sexual Self-Confidence Scale (SSCS), and the Sexual Quality of Life Questionnaire (SQLQ). Statistical analyses were performed with SPSS 22.0. The significance level was taken as p<0,05. The average age of the women was 33,98±7,54, and that of their spouses was 36,77±8,04. 35,26% of the women were high school graduates, and 52,63% of their spouses were university graduates. 56,32% of the women were unemployed/housewives, 55% had a moderate economic status, 72,89% had a nuclear family, 58,95% married by mutual consent, 38,42% had been married for five years or less, and 40,79% had no children or only one child. 29,74% of the women reported having sexual intercourse twice a week, rated their spouses' attractiveness as 7,33±2,07 out of 10, 71,05% reported having no sexual problems and 52,90% rated their sexual life as good. The women's mean SSCS score was 2,44±0,77, while the sub-dimension scores were as follows; sexual self-disclosure 2,83±0,93, sexual courage 1,67±0,85, and sexual awareness 2,31±0,77. Statistically significant differences were found in the mean total SSCS and sub-dimension scores according to the woman's age, spouse's age, educational level, spouse's educational level, employment status, economic status, family type, marriage type, duration of marriage, number of children, weekly frequency of sexual intercourse, presence of sexual problems and evaluation of sexual life (p<0,05). The mean SQOL score was 60,85 ± 8,42. Statistically significant differences were observed in SQOL scores according to women's age, spouses' age, educational level, spouses' educational level, employment status, economic status, family type, type of marriage, years of marriage, number of children, weekly sexual intercourse frequency, presence of sexual problems, and women's assessment of their sexual life (p<0,05). A significant, positive, and strong relationship was found between SSCS and SQOL scores (p<0,05). Significant positive correlations were also observed between SSCS subdimensions—sexual courage, sexual self-expression, and sexual awareness (p<0,05). SQOL scores were significantly and positively related to these subdimensions (p<0,05). As a result, married women aged 19-49 were found to have low-to-moderate levels of the SSCS and its subscales, sexual courage, sexual self-disclosure, and sexual awareness, while their SQOL levels were found to be moderate. It was determined that women's sexual self-confidence and quality of sexual life were not high, and that as sexual self-confidence increased, so did their quality of sexual life. It was determined that women's sexual self-confidence and its subscales were affected by their quality of sexual life.