Kronik bobrek hastaliginda SGLT2 inhibitorlerinin antienflamatuar etkinligi
Anti-inflammatory effects of SGLT2 inhibitors in chronic kidney disease
- Tez No: 975840
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÖK OĞUZ, DR. RIFAT BOZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Sodyum-Glukoz-Kotransporter 2 inhibitörü, enflamasyon, Chronic Kidney Disease, Glomerulonephritis, Sodium-GlucoseCotransporter 2 inhibitors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Günümüzde Tip 2 Diyabetes Mellitus (DM) ve Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) giderek artan bir sağlık sorunudur. Bu çalışma, SGLT2 inhibitörlerinin (SGLT2i) Tip 2 DM, KBH ve glomerülonefritlerin tedavisindeki renoprotektif etkilerinin yanısıra enflamasyon üzerindeki etkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Literatür incelenerek, Tip 2 DM hastalarında kardiyovasküler hastalıkların ve son dönem böbrek yetmezliğinin arttığı gözlemlenmiştir. KBH tedavisinde SGLT2i diyabetten diyabet dışına taşınmıştır. Bu çalışma, nefroloji polikliniğine başvuran diyabetik nefropati, KBH veya glomerülonefrit tanısı alan ve SGLT2i kullanan 203 hastanın geriye dönük 6 aylık takiplerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Hastaların laboratuvar sonuçları ve enflamasyonun böbrek fonksiyonları üzerindeki etkileri, uzun vadeli etkinliği açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile, SGLT2 inhibitörlerinin KBH tedavisindeki rolünün daha iyi anlaşılması, enflamasyon belirteçlerinin hastalık takibinde ve tedavi yanıtının değerlendirilmesinde kullanılabilirliğinin araştırılması, ayrıca klinik uygulamalara yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya nefroloji polikliniğine başvuran 500 KBH'li hasta arasından benzer klinik özelliklere sahip 203 SGLT2 inhibitörü kullanan hasta seçilerek analiz edildi. Hasta verileri retrospektif olarak incelenmiştir. İstatistiksel analizler SPSS V.15 ile yapıldı. Çalışmadaki istatistiksel analizlerde p<0.05'in altındaki değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza 203 SGLT2i kullanan KBH'li hasta dahil edilmiştir. Katılımcıların ortalama yaşı 57.9±14.8 yıl ve %%39.9'u kadındı. Ortalama tahmini glomerüler filtrasyon hızı (GFH) 53.4±28.7 ml/dk/1.73 m²'ydi. Çalışmada hastalar diyabetik (n=123) ve non-diyabetik (n=80) olarak iki gruba ayrıldı ve 99 hasta glomerülonefrit tanılıydı. Tüm hastalar incelendiğinde, kreatinin ve GFH'de düşüş, kan basıncında azalma, hemoglobin düzeylerinde artış, HbA1c' de düşüş, albuminüri ve proteinüride azalma istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). Ayrıca inflamatuar paremetrelerden nötrofil/lenfosit x platelet (NLP), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve monosit/lenfosit oranı (MLR) başlangıca göre anlamlı düzeyde azaldı. Dapagliflozin ve empagliflozin kullanan hastalarda anlamlı düzeyde proteinüri ve albuminüride düşüşle beraber enflamatuar paremetrelerde de anlamlı düşüş görüldü (p<0,05). Genel olarak değerlendirildiğinde, albüminüri ve proteinüride de %50'den fazla düşüş sağlanan hastalarda enflamatuar parametrelerde (özellikle NLR ve NLP) belirgin iyileşme saptanırken, bu azalmayı göstermeyen grupta değişiklikler daha sınırlı ve düzensizdi (p<0,05). Sonuç: Çalışmamız tek merkez deneyimi olup; literatürle uyumlu olarak SGLT2 inhibitörlerinin proteinüri ve albuminüriyi azalttığı gözlendi. SGLT2i KBH'lilerde progresyonu önlemenin yanı sıra antienflamatuar etki göstermektedir. SGLT2i verilen hastalarda enflamasyonun zamanla azalması SGLT2i'nin renal anemi gibi olası KBH'daki faydalı etkilerini açıklıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Currently, Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) and Chronic Kidney Disease (CKD) represent major and increasingly prevalent global health problems. This study aims to evaluate not only the renoprotective effects of Sodium-Glucose Cotransporter-2 inhibitors (SGLT2i) in the treatment of T2DM, CKD, and glomerulonephritis but also their impact on inflammation. A review of the literature indicates that patients with T2DM have an increased risk of developing cardiovascular diseases and end-stage renal disease. The use of SGLT2 inhibitors in CKD management has expanded beyond diabetic populations. This study retrospectively analyzes six-month follow-up data of 203 patients diagnosed with diabetic nephropathy, CKD, or glomerulonephritis who received SGLT2i therapy in a nephrology outpatient clinic. Laboratory parameters and impact of inflammation on renal function outcomes will be evaluated to determine long-term efficacy. The study aims to provide a better understanding of the role of SGLT2 inhibitors in the management of chronic kidney disease (CKD), to investigate the usability of inflammatory markers in disease monitoring and evaluation of treatment response, and to develop recommendations for clinical practice. Materials and Methods: A total of 203 patients using SGLT2 inhibitors were selected from among 500 individuals with chronic kidney disease (CKD) who presented to the nephrology outpatient clinic and had similar clinical characteristics. Patient data were retrospectively examined. Statistical analyzes were performed with SPSS V.15. In the statistical analyzes in the study, the values below p <0.05 were considered statistically significant. Results: A total of 203 CKD patients using SGLT2 inhibitors were included in the study, with a mean age of 57.9 ± 14.8 years and 39.9% being female. The mean estimated glomerular filtration rate (eGFR) was 53.4 ± 28.7 ml/min/1.73 m². Patients were divided into two groups: diabetic (n = 123) and non-diabetic (n = 80), and 99 of them had a diagnosis of glomerulonephritis.Overall analysis revealed statistically significant reductions in serum creatinine, eGFR decline, blood pressure, HbA1c levels, albuminuria, and proteinuria, along with a significant increase in hemoglobin levels (p < 0.05). Inflammatory parameters — neutrophil-to-lymphocyte × platelet ratio (NLP), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR)— also showed significant decreases compared to baseline. Among patients treated with dapagliflozin or empagliflozin, both proteinuria and albuminuria decreased significantly, accompanied by notable improvements in inflammatory markers (p < 0.05). Overall, patients who achieved more than a 50% reduction in albuminuria and proteinuria demonstrated marked improvement in inflammatory indices, particularly in NLR and NLP, whereas changes were less consistent and limited in those without such reductions (p < 0.05). Conclusion: Our study, based on a single-center experience, demonstrated that SGLT2 inhibitors effectively reduced proteinuria and albuminuria, consistent with findings in the literature. In addition to slowing disease progression in patients with chronic kidney disease (CKD), SGLT2 inhibitors appear to exert anti-inflammatory effects. The observed reduction in inflammation over time among patients receiving SGLT2 inhibitors may partly explain their potential beneficial impact on CKD-related conditions, such as renal anemia.