Nabız basıncı yüksek olan hipertansif hastalar ile nabız basıncı normal olan hipertansif hastalarda mikroalbüminüri düzeyleri arasında fark olup olmadığı ve mikroalbüminürinin koroner arter hastalığı ile ilişkisi
The difference in microalbuminuria levels between hypertensive patients with high pulse pressure and those with normal pulse pressure, and the relationship of microalbuminuria with coronary artery disease
  1. Tez No: 975964
  2. Yazar: ŞENOL COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JALE CORDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, mikroalbüminüri, koroner arter hastalığı, sol ventrikül hipertrofisi, Hypertension, microalbuminuria, coronary artery disease, left ventricular hypertrophy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Hipertansiyon; çoklu genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen, hedef organ hasarına yol açabilen kompleks bir hastalıktır. Epidemiyolojik çalışmalarda hipertansiyon ile inme, koroner arter hastalığı (KAH), kalp yetersizliği, renal yetersizlik, periferik damar hastalığı ve prematür mortalite arasında yakın ilişki olduğu gösterilmiştir. İzole sistolik hipertansiyon, özellikle yaşlı hastalardaki hipertansiyonun büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır ve bu hastaların prognozu diyastolik hipertansiyona göre daha kötüdür. Son yıllarda idrarda az miktarda albümin atılımının saptanması şeklinde tanımlanan mikroalbüminüri; diyabetik olan ve olmayan hipertansif bireylerde kardiyovasküler ve renal riskin önemli bir göstergesi hâline gelmiştir. Bu çalışmada, izolе sistolik hipertansif hastalar ile diyastolik hipertansif hastalarda mikroalbüminüri düzeyleri arasında fark olup olmadığının değerlendirilmesi ve saptanan mikroalbüminüri değerinin koroner arter hastalığı ve sol ventrikül parametreleri ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı polikliniğine başvuran 183 hipertansif hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastaların 124'ü diyastolik hipertansif, 59'u ise izole sistolik hipertansiftir. İzole sistolik hipertansif hastalarda sistolik kan basıncı ve nabız basıncı daha yüksek, diyastolik kan basıncı ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. İki grup arasında mikroalbüminüri pozitiflik oranları açısından anlamlı fark yoktur. Tüm hastalar değerlendirildiğinde; mikroalbüminüri pozitif olanlarda sistolik kan basıncı ve nabız basıncı negatif olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.0001 ve p=0.008). Ayrıca mikroalbüminüri pozitif hastalarda sol ventrikül kitlesi (231 g'e karşı 205 g), sol ventrikül kitle indeksi (125 g/m²'ye karşı 111 g/m²) ve sol ventrikül hipertrofisi oranı (%50,8'e karşı %29) daha yüksek bulunmuştur. Koroner arter hastalığı sıklığı açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç olarak mikroalbüminüri, izole sistolik ve diyastolik hipertansiyon gruplarında benzer oranlarda bulunmuştur. Mikroalbüminüri pozitif hastalarda sistolik kan basıncı, nabız basıncı, sol ventrikül kitlesi, sol ventrikül kitle indeksi ve sol atriyum çapı daha yüksektir. Egzersiz stres testi ve koroner anjiyografi bulgularına göre mikroalbüminüri ile koroner arter hastalığı arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hypertension is a complex disease affected by multiple genetic and environmental factors and causes end-organ damage. Epidemiological studies have demonstrated an association between hypertension and stroke, coronary artery disease (CAD), heart failure, renal dysfunction, peripheral artery disease, and premature mortality. Isolated systolic hypertension accounts for the majority of hypertension cases in the elderly, and its prognosis is worse than that of diastolic hypertension. In recent years, detection of small amounts of urinary albumin excretion, defined as microalbuminuria, has become an important indicator of cardiovascular and renal risk in hypertensive patients with or without diabetes mellitus. In this study, we aimed to evaluate whether there is a difference in microalbuminuria levels between isolated systolic and diastolic hypertensive patients and to determine the relationship between microalbuminuria, coronary artery disease, and left ventricular parameters. A total of 183 hypertensive patients admitted to the outpatient clinics of the Cardiology Department of Uludağ University School of Medicine were included. Among them, 124 had diastolic hypertension, and 59 had isolated systolic hypertension. In isolated systolic hypertension cases, systolic blood pressure and pulse pressure were higher, whereas diastolic blood pressure was significantly lower compared to diastolic hypertension cases. No significant difference was found between the groups regarding microalbuminuria positivity. When all patients were evaluated, systolic blood pressure and pulse pressure were significantly higher in microalbuminuria-positive patients (p=0.0001 and p=0.008). Additionally, left ventricular mass (231 g vs. 205 g), mass index (125 g/m² vs. 111 g/m²), and the rate of left ventricular hypertrophy (50.8% vs. 29%) were significantly higher in the microalbuminuria-positive group. The prevalence of coronary artery disease was similar in both groups. In conclusion, microalbuminuria frequency was similar in isolated systolic and diastolic hypertension groups. In microalbuminuria-positive patients, systolic blood pressure, pulse pressure, left ventricular mass, left ventricular mass index, and left atrial diameter were higher. Based on exercise stress test and coronary angiography findings, no significant association was detected between microalbuminuria and coronary artery disease.