Tip 2 diyabeti olan hastalarda kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı ve tedaviye uyumun değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular disease risk awareness and treatment compliance in patients with Type 2 diabetes
- Tez No: 976017
- Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Hemşirelik, Diabetes mellitus-type 2, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma; Tip 2 Diyabeti olan hastaların kardiyovasküler hastalık risk farkındalığını ve tedaviye uyumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan bu araştırma; Şarkışla Devlet Hastanesinde ayaktan ve yatarak tedavi gören, 18 yaş ve üzeri, araştırmaya dâhil edilme kriterlerini taşıyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden Tip 2 Diyabet tanılı 182 hastayla 15.02.2024-15.07.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Kardiyovasküler Hastalık Risk Farkındalığı Değerlendirme Ölçeği (KHRFDÖ)'' ve ''Tip 2 Diyabetus Mellitus Tedavisinde Hasta Uyum Ölçeği (T2DMTHUÖ)'' kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın yapılabilmesi için veri toplama öncesinde etik kurul onayı ile yazılı kurum izinleri alınmıştır. Veriler SPSS (ver:23.0) programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Bağımsız gruplarda t testi, ANOVA Varyans analizi, Pearson Korelasyon Katsayısı analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan Tip 2 Diyabetli hastaların yaş ortalaması 59,80±8,37 olup, %65,4'ünün kadın, %37,9'unun ilkokul-ortaokul mezunu, %52,7'sinin diyabet tanı süresinin 10 yılın üstünde olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hastaların KHRFDÖ toplam puan ortalaması 36.16±6.95; T2DMTHUÖ toplam puan ortalaması 90,03±9,43 olup, KHRFDÖ puan ortalaması ile T2DMTHUÖ puan ortalaması arasında pozitif yönde, düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r= ,238, p=0.001). Buna bağlı olarak Tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı arttıkça, diyabet tedavisine uyumun da arttığı belirlenmiştir. Tip 2 diyabetli hastaların düzenli egzersiz yapma durumu, HbA1C, Açlık Kan Şekeri ve sistolik kan basıncı ile KHRFD ölçeği toplam puan ortalaması arasında fark anlamlı olup; Gelir düzeyi, ilaçlarını düzenli kullanma durumu ve HDL ile T2DMTHU ölçeği toplam puan ortalaması arasındaki farkında önemli olduğu saptanmıştır (p<0,05). Hastaların eğitim düzeyinin, çalışma durumunun, diyabet dışında başka kronik hastalık varlığının, diyabete bağlı komplikasyon gelişme durumunun KHRFDÖ ve T2DMTHUÖ puan ortalamalarını etkilediği bulunmuştur (p<0,05). Yapılan çalışma sonucunda hastaların kardiyovasküler hastalık risk farkındalığının düşük olduğu, kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı ile tedaviye uyumları arasında da istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunduğu saptanmıştır. Bunun sonucunda tip 2 diyabetli hastalar kardiyovasküler hastalık gelişimi açısından risk taşıdıkları için bu hastalarda öncelikli olarak kardiyovasküler hastalık risk farkındalığı oluşturulmalı ve hastalarda oluşturulan bu farkındalık sayesinde tedaviye uyumlarının da artması sağlanmalıdır. Bu nedenle tip 2 diyabetli hastalarda kardiyovasküler hastalık risk farkındalığının oluşturulmasına ilişkin eğitim başta olmak üzere etkili düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research; It was conducted to evaluate the cardiovascular disease risk awareness and treatment compliance of patients with Type 2 Diabetes. This research is descriptive and cross-sectional; It was carried out between 15.02.2024 and 15.07.2024 with 182 patients diagnosed with Type 2 Diabetes, who received inpatient and outpatient treatment at Şarkışla State Hospital, who were 18 years of age and over, met the inclusion criteria and agreed to participate in the research. Research data were obtained by face-to-face interview technique using the“Personal Information Form”,“Cardiovascular Disease Risk Awareness Assessment Scale (CHRPDS)”and“Patient Compliance Scale in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus (T2DMTHUS)”. In order to conduct the research, ethics committee approval and written institutional permissions were obtained before data collection. The data were analyzed in the SPSS (ver:23.0) program. Descriptive statistics, t-test in independent groups, ANOVA analysis of variance, Pearson Correlation Coefficient analysis were used to evaluate the data. The average age of the Type 2 Diabetic patients participating in the study was 59.80±8.37, 65.4% were female, 37.9% were primary or secondary school graduates, and 52.7% had a diabetes diagnosis period of over 10 years. The HRFDRS total mean score of the patients participating in the study was 36.16±6.95; The total T2DMTHURS score average was 90.03±9.43, and a positive, low-level, statistically significant relationship was found between the HRFDRS mean score and the T2DMTHURS score average (r = .238, p = 0.001). Accordingly, it has been determined that as cardiovascular disease risk awareness increases in patients with Type 2 diabetes, compliance with diabetes treatment also increases. There is a significant difference between the regular exercise status of patients with type 2 diabetes, HbA1C, Fasting Blood Sugar and systolic blood pressure, and the total score of the HRFD scale; It was determined that the difference between income level, regular use of medications and HDL and T2DMTHU scale total score average was significant (p<0.05). It was found that the education level of the patients, their employment status, the presence of another chronic disease other than diabetes, and the development of diabetes-related complications affected the HRFDRS and T2DMTHURS mean scores (p<0.05). As a result of the study, it was determined that patients' awareness of cardiovascular disease risk was low, and there was a statistically significant relationship between cardiovascular disease risk awareness and their compliance with treatment. As a result, since patients with type 2 diabetes are at risk for the development of cardiovascular disease, cardiovascular disease risk awareness should primarily be created in these patients, and thanks to this awareness, their compliance with treatment should be increased. Therefore, it is recommended that effective arrangements be made, especially training on creating cardiovascular disease risk awareness in patients with type 2 diabetes.