Ameliyat Sonrası Ağrı İle İlişkili Tutum Ölçeği'nin geliştirilmesi: Metodolojik çalışma
Development of The Postoperative Pain Attitude Scale: A methodology study
- Tez No: 976060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA ERTURHAN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşirelik, Postoperatif ağrı, Preoperatif bakım, Preoperative care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ameliyat sonrası ağrı ile ilişkili tutum ölçeğinin geliştirilmesi amacıyla yapıldı. Metodolojik tipte olan bu çalışma, 23 Kasım 2024 - 15 Nisan 2025 tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi'nde yürütüldü. Araştırmaya örnekleme alınma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 423 hasta dahil edildi. Veriler“Anket Formu”ve“Ameliyat Sonrası Ağrı ile İlişkili Tutum Taslak Ölçeği”kullanılarak toplandı. Taslak ölçek 39 maddeden oluşturuldu, on bir uzman görüşü ve pilot çalışma sonrası uygulama için 30 maddelik son hali verildi. Geçerlik analizi olarak kapsam geçerlik indeksi, yapı geçerliği için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapıldı. Ölçeğin güvenirliği iç tutarlılık analizi ve madde toplam puan korelasyonu ile değerlendirildi. Yapılan analizler sonucu ölçeğin 16 maddelik son hali verildi. Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 43,92±14,81 olarak bulundu. Bu araştırmada kapsam geçerlik indeksinin 0,76 olduğu belirlenmiştir. Faktör analizi sonucu, maddelerin faktör yüklerinin 0,41 ile 0,91 arasında değiştiği saptanmıştır. Ölçeğin, faktör analizi sonrası toplam varyansın %54'ünü açıklayan özdeğeri 1'in üzerinde olan 3 faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu, χ²/sd =3,207, RMSEA= 0,072, SRMR=0,043, NFI=0,889, CFI=0,920, GFI=0,920, AGFI=0,887 ve TLI = 0,901 olarak hesaplanmıştır. Ameliyat Sonrası Ağrı ile İlişkili Tutum Ölçeği'nin toplam Cronbach alfa katsayısının 0,824 olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak, 16 madde ve üç alt boyuttan oluşan beşli likert tipte Ameliyat Sonrası Ağrı ile İlişkili Tutum Ölçeği'nin, geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop a scale measuring attitudes related to postoperative pain. This methodological study was conducted at Sivas Numune Hospital between November 2024 and April 2025. A total of 500 patients who met the inclusion criteria and volunteered to participate in the study were included. The data were collected using a“Questionnaire Form”and the“Draft Scale of Attitudes Related to Postoperative Pain.”The draft scale initially consisted of 39 items, and after obtaining the opinions of eleven experts and conducting a pilot study, it was finalized with 30 items for implementation. Content validity index was calculated for validity analysis, and exploratory and confirmatory factor analyses were conducted to evaluate construct validity. The reliability of the scale was assessed using internal consistency and item analysis. As a result of the analyses conducted, the scale was finalized with 16 items. The mean age of the participants was found to be 43.92±14.81. In this study, the content validity index was determined to be 0.76. Factor analysis revealed that the factor loadings of the items ranged between 0.41 and 0.91. As a result of factor analysis, a three-factor structure with eigenvalues above 1 was identified, explaining 54% of the total variance. Confirmatory factor analysis yielded the following fit indices: χ²/df = 3.207, RMSEA = 0.072, SRMR = 0.043, NFI = 0.889, CFI = 0.920, GFI = 0.920, AGFI = 0.887, and TLI = 0.901. The overall Cronbach's alpha coefficient of the Postoperative Pain Attitude Scale was found to be 0.824. In conclusion, the 16-item, three-subdimension, five-point Likert-type Postoperative Pain Attitude Scale was found to be a valid and reliable instrument.