Christine Nöstlinger ve Astrid Lindgren'in çocuk romanlarının mizah bağlamında incelenmesi
An analysis of Christine Nöstlinger and Astrid Lindgren's children's novels in the context of humor
- Tez No: 976071
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUPHİ GÜNEŞ ALAMDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, çocukta mizah gelişimi, gülme, mizah, mizah unsurları, Children's literature, humour development in children, laughter, humour, humour elements
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk edebiyatının başat amaçları arasında çocuğa dil bilinci ve yeterliliği kazandırarak çocuğun düşünme becerilerini geliştirmek, insani değerleri eğlenceli bir kurgu içinde sezdirerek onları yaşama hazırlamak, okuma kültürü edinmelerini sağlamak, zihinsel esneklik ve sanatsal bakış açısı kazandırmak vardır. Çocuklara kitaplar aracılığıyla bu özelliklerin kazandırılabilmesi için çocukların tanıştıkları ilk eserlerin onlar için ilgi çekici ve okumaya isteklendirici olması gerekir. Çocuk kitaplarında tercih edilen anlatım biçimlerinden biri olan mizah; çocuğu kitaba çeken, çocukta okuma isteğini devindiren en etkili anlatım biçimlerinden biridir. Bu araştırma için dünya çocuk edebiyatında verdiği nitelikli eserlerle ve anti-terbiyeci bakış açılarıyla bilinen Christine Nöstlinger ve Astrid Lindgren'in mizah unsurunun baskın olduğu düşünülen on altı çocuk kitabı seçilmiştir. Bu araştırmanın amacı Christine Nöstlinger ve Astrid Lindgren'in çocuk kitaplarındaki mizah unsurlarını, mizah gelişim evrelerine ve mizah unsurlarına göre inceleyip karşılaştırmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeliyle yapılmış olup belgesel tarama yoluyla elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Johnson (2010) tarafından geliştirilen, Akıncı (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Resimli Çocuk Kitaplarında Yer Alan Mizahi Unsurları İnceleme Formu”kullanılmıştır. Kullanılan form mizahi unsurları görsel mizah, sözel mizah ve durumsal mizah olarak üç alt alanda incelemeye olanak sağlayan 45 maddeden oluşmaktadır. Elde edilen bulgular sonucunda, incelenen çocuk kitaplarında en çok durumsal mizah unsurlarının yer aldığı onu sırasıyla sözel mizah ve görsel mizah alanlarının takip ettiği görülmüştür. Bu bağlamda incelenen kitaplarda yer alan mizah unsurlarının mizah gelişim evrelerine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Among the main aims of children's literature are to develop children's thinking skills by giving them language awareness and competence, to prepare them for life by making them intuit human values in an entertaining fiction, to enable them to acquire a reading culture, to gain mental flexibility and artistic perspective. In order for children to gain these characteristics through books, the first works that children meet should be interesting and motivating for them to read. Humour, which is one of the preferred forms of expression in children's books, is one of the most effective forms of expression that attracts children to books and stimulates their desire to read. For this study, sixteen children's books of Christine Nöstlinger and Astrid Lindgren, who are known for their qualified works and anti-educationist perspectives in world children's literature, which are thought to have a dominant humour element, were selected. The aim of this study is to examine and compare the humour elements in Christine Nöstlinger and Astrid Lindgren's children's books according to humour development stages and humour areas. The research was conducted with the general screening model, one of the qualitative research methods, and the data obtained through documentary screening were analysed by content analysis method. As a data collection tool in the study, the 'Form for Examining Humorous Elements in Illustrated Children's Books' developed by Johnson (2010) and adapted into Turkish by Akıncı (2015) was used. The form consists of 45 items that allow the examination of humorous elements in three sub-fields: visual humour, verbal humour and situational humour. As a result of the findings, it was observed that situational humour elements were the most common humour elements in the examined children's books, followed by verbal humour and visual humour, respectively. In this context, it was concluded that the humour elements in the examined books are suitable for humour development stages.