Ağrı ilinde tarımda markalaşma ve coğrafi işaretler: Mevcut durum ve potansiyeller
Branding in agriculture and geographical indications in Ağrı province: Current status and potentials
- Tez No: 976081
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TEYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, coğrafi işaret, markalaşma, tarım potansiyeli, Ağrı, geographical indication, branding, agricultural potential
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Ağrı Merkez İlçesi'nin coğrafi işaret tescilli ürünleri ile tarımsal potansiyelini markalaşma perspektifinden ele almak amacıyla hazırlanmıştır. Ağrı ili, zengin doğal kaynakları, kültürel mirası ve tarımsal üretim potansiyeli ile dikkat çekmekte olup, coğrafi işaret tescilli ürünleri sayesinde ekonomik ve sosyal kalkınma açısından önemli bir şans sunmaktadır. Bu çalışmanın temel hedefi, Ağrı'nın coğrafi işaret tescilli ürünlerini daha yakından incelemek, bu ürünlerin bölge ekonomisine olan katkısını ve markalaşma potansiyellerini ortaya koymaktır. Aynı zamanda, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bölge insanı için nasıl bir değer yarattığına ışık tutmak hedeflenmiştir. Coğrafi işaretli ürünlerin bölgenin tanınırlığı ve kalkınması için sahip olduğu önemi vurgulamak bu tezin önemli bir parçasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared with the aim of addressing the geographically indicated products and agricultural potential of Ağrı's Central District from a branding perspective. Ağrı province, with its rich natural resources, cultural heritage, and agricultural production potential, stands out and presents a significant opportunity for economic and social development through its geographically indicated products. The main objective of this study is to closely examine Ağrı's geographically indicated products, reveal their contributions to the regional economy, and explore their branding potential. Additionally, it aims to shed light on the value created for the local population through agricultural and livestock activities. Emphasizing the importance of geographically indicated products for the region's recognition and development constitutes a vital aspect of this thesis.