Türkiye'de siyasi partilerin mali denetimi
Financial auditing of political parties in Turkey
  1. Tez No: 976087
  2. Yazar: ASLI SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali demokrasi, Parti kapatma, Siyasi parti programları, Siyasi partiler, Tarafsızlık, Financial democracy, Political parties closedowns, Polical party manifests, Political parties, Impartiality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, siyasi partilerin mali denetimi konusu hukuki çerçevesi, denetim süreçleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileriyle birlikte ele alınmıştır. Demokratik sistemlerde siyasi partilerin mali şeffaflığı, kamu kaynaklarının etkin ve amaca uygun kullanımı ile seçmenlerin güveninin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak Türkiye'de siyasi partilerin gelir ve giderlerine ilişkin denetim süreçlerinin yeterince etkin işlemediği, mevzuat eksiklikleri ve denetim uygulamalarındaki yetersizlikler sebebiyle şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin zedelendiği tespit edilmiştir. Çalışmada, siyasi partilerin mali kaynaklarının çeşitliliği, harcama kalemleri ve bunlara ilişkin mevzuat ayrıntılı şekilde analiz edilmiş; Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan mali denetimlerin kapsamı, yöntemi ve etkinliği değerlendirilmiştir. Denetim raporlarında sıkça rastlanan belgesiz harcamalar, yasa dışı bağışlar, kişisel menfaat amaçlı giderler ve usule aykırı harcama kalemleri, mali denetimde karşılaşılan temel sorunlar olarak öne çıkmıştır. Ayrıca denetim sonuçlarının kamuoyuna sunulma biçimi ve bu süreçte yaşanan şeffaflık eksiklikleri de incelenmiştir. Tezin sonunda, denetim mekanizmalarının bağımsızlık ve etkinlik düzeyinin artırılması, denetim raporlarının şeffaflığının sağlanması, mevzuatın güncellenmesi ve siyasi partilerde etik sorumluluk anlayışının geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Bu bağlamda, siyasi partilerin mali denetimi konusu yalnızca hukuki bir yükümlülük değil, aynı zamanda demokratik sistemin sürdürülebilirliği ve toplumsal güvenin tesisi açısından da stratejik bir alan olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the financial auditing of political parties by examining its legal framework, audit processes, practical challenges, and proposed solutions. In democratic systems, the financial transparency of political parties is of great importance for ensuring the efficient and appropriate use of public resources and maintaining voter trust. However, in Turkey, it has been determined that the auditing processes concerning the revenues and expenditures of political parties do not function effectively, and that deficiencies in legislation and weaknesses in audit practices undermine the principles of transparency and accountability. The study analyzes in detail the diversity of political parties' financial resources, expenditure items, and the relevant legislation. The scope, methods, and effectiveness of financial audits conducted by the Constitutional Court have been evaluated. Frequent issues observed in audit reports, such as undocumented expenditures, illegal donations, personal benefit-driven spending, and procedurally improper expenses, have been identified as major challenges in financial auditing. Furthermore, the way audit results are presented to the public and the lack of transparency in this process have also been examined. In conclusion, the thesis offers recommendations for enhancing the independence and effectiveness of audit mechanisms, ensuring the transparency of audit reports, updating the legislation, and fostering a sense of ethical responsibility within political parties. In this context, the financial auditing of political parties is evaluated not merely as a legal obligation, but also as a strategic area essential for the sustainability of the democratic system and the establishment of public trust.