The mediating role of dynamic capabilities and the moderating role of knowledge transfer in the effect of authentic leadership on social innovation initiatives: A research in the fmcg industry multinationals in Türkiye.
Otantik liderliğin sosyal inovasyon girişimleri üzerindeki etkisinde dinamik yeteneklerin aracı rolü ve bilgi transferinin moderatör rolü: Türkiye'deki çok uluslu hızlı tüketim ürünleri sektöründe bir araştırma.
  1. Tez No: 976093
  2. Yazar: ÜLKEM ÖZKAN ADAVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ PALALAR ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik, Dinamik yetenekler, Bilgi transferi, Sosyal inovasyon inisiyatifleri, Yeni kurumsal kuram, Çok uluslu şirketler, Hızlı tüketim malları sektörü, Türkiye ve Gelişen ülkeler, Authentic leadership, dynamic capabilities, knowledge transfer, social innovation initiatives, new institutional theory, MNCs, FMCG sector, Türkiye, and emerging markets
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu hızlı tüketim malları sektöründeki firmalarında otantik liderliğin sosyal inovasyon girişimlerini hangi mekanizmalar aracılığıyla yönlendirdiğini araştırmaktadır. Analitik çerçeve olarak yeni kurumsal teoriyi kullanmaktadır. Kesitsel bir anket tasarımı kullanan araştırmacı, otantik liderlik ve sosyal inovasyon girişimleri ilişkisi üzerinde dinamik yeteneklerin aracılık rolünü ve bilgi transferinin moderatör etkisini incelemek için Türkiye'nin hızlı tüketim malları sektöründeki çok uluslu firmalarında çalışan 442 kişiden veri toplamıştır. Yapısal eşitlik modellemesi, otantik liderliğin sosyal inovasyon girişimlerini önemli ölçüde etkilediğini ve artırdığını (β = 0.414, p < .001) ve dinamik kabiliyetlerin bu bağlantıya tamamen aracılık ettiğini (dolaylı etki β = 0.364, p < .001) ortaya koymuştur. Bilgi transferi, sosyal inovasyon girişimleriyle doğrudan pozitif bir ilişki gösterirken (β = 0.278, p < .05), varsayılan ılımlı etkisi anlamlı bulunmamış ve bunun da örgütsel bilgi akışlarının liderlikle etkileşimden ziyade bağımsız olarak işlediğini göstermiştir. Bulgular, otantik liderliğin etik ve ilişkisel niteliklerinin sosyal inovasyonun sonuçlarına dönüşümünde dinamik yetenekleri kritik bir kanal olarak tanımlayarak teorik anlayışı ilerletmekte ve bu ilişkide bilgi aktarımının koşullu rolüne ilişkin geleneksel varsayımlara etkili bir şekilde meydan okumaktadır. Bağlamsal analiz, Türkiye'nin kolektivist kültürel normlarının ve kurumsal baskıların, kâr odaklı işletmelerde sosyal inovasyon girişimlerinin benimsenmesini nasıl şekillendirdiğini vurgulamaktadır. Pratik çıkarımlar, hızlı tüketim malları sektöründeki çok uluslu şirketlerin yöneticilerinin sürdürülebilir etki elde ederken karmaşık sosyo-ekonomik zorlukların üstesinden gelmek için otantik liderlik yetkinlikleri ve uyarlanabilir organizasyonel yetenekler geliştirmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the mechanisms through which authentic leadership (AL) drives social innovation initiatives (SIIs) in multinational fast-moving consumer goods (FMCG) firms operating in Türkiye. It employs the new institutional theory as the analytical framework. Using a cross-sectional survey design, the researcher collected data from 442 individuals in Türkiye's FMCG sector to examine the mediating role of dynamic capabilities (DCs) and the moderating influence of knowledge transfer (KT) on the AL and SIIs relationship. Structural equation modelling revealed that AL significantly enhances SIIs (β = 0.414, p < .001), with DCs fully mediating this linkage (indirect effect β = 0.364, p < .001). While KT demonstrated a direct positive association with SIIs (β = 0.278, p < .05), its hypothesised moderating effect was insignificant, suggesting organisational knowledge flows function independently rather than interactively with leadership. The findings advance theoretical understanding by delineating DCs as the critical conduit through which AL's ethical and relational attributes translate into innovative social innovation outcomes, effectively challenging conventional assumptions about the contingent role of KT in this relationship. The contextual analysis highlights how Türkiye's collectivist cultural norms and institutional pressures shape the adoption of SIIs within profit-driven enterprises. Practical implications emphasise the need for FMCG executives to develop AL competencies and adaptive organisational capabilities to navigate complex socio-economic challenges while achieving sustainable impact.