Çocuk kitabı illüstrasyonlarında Türk kültür imgelerinin kullanımı
Use of Turkish cultural images in children's book illustrations
  1. Tez No: 976094
  2. Yazar: BURCU KANAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap illüstrasyonları, Resimli çocuk kitapları, Türk kültürü, İllüstrasyon, Book illustrations, Illustrated children books, Turkish culture, Illustration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Kültür, bir toplumun tarih boyunca biriktirdiği anlamlar, düşünceler ve değerlerden oluşmaktadır. Bu değerleri aktarmanın etkili yollarından biri ise çocuk kitaplarıdır. Özellikle okul öncesi dönemde görsel hafızaya dayalı öğrenme biçimlerinin belirleyici olması, illüstrasyonları kültürel aktarım açısından güçlü bir taşıyıcı hâline getirmektedir. Dolayısıyla bu tez çalışması, çocuk kitabı illüstrasyonlarında Türk kültürüne ait görsel imgelerin kullanımı, bu kullanımın kültürel aktarım sürecine katkıları ve yayınevlerinin kültürel mirası aktarmadaki rolünü incelemektedir. Tez üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde veri seti ve yöntem aktarılmıştır. İkinci bölüm kavramsal çerçeveyi oluşturan üç ana başlık ve alt başlıklarının araştırılmasını kapmaktadır. Üçüncü bölüm olan bulgular ve yorum kısmında konuya dair çocuk kitabı illüstrasyonlarının incelenmesi ve yayınevlerinin görüşleri doğrultusunda elde edilen veriler yer almaktadır. Çalışma kapsamında illüstrasyonlarında Türk kültür imgelerinin yer aldığı kitaplar bulunmuş ve seçilen illüstrasyonlar kültürel bağlamda değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda seçilen kitap illüstrasyonlarında kültürel imgelerin özenli ve bilinçli kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca yayınevleri ile yapılan görüşmeler aracılığıyla sektördeki güncel yaklaşımlar analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda çıkan sonuç yayınevlerinin kültürel aktarımın önemini kabul ettiği ve genel olarak olumlu bir tutum sergilediğini, ancak bu doğrultuda sistematik bir politika geliştirmediklerini göstermiştir. Bazı yayınevlerinin kültürel unsurları bilinçli olarak kullanırken, bazılarının evrensel bir dil benimseyerek kültürel imgelerin kullanımını illüstratörlerin tercihlerine bıraktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Culture consists of the meanings, ideas, and values accumulated by a society throughout history. One of the effective ways to transmit these values is through children's books. Particularly in the preschool period, where learning is predominantly based on visual memory, illustrations become a powerful medium for cultural transmission. Accordingly, this thesis examines the use of visual images related to Turkish culture in children's book illustrations, their contribution to the process of cultural transmission, and the role of publishing houses in conveying cultural heritage. The thesis is structured into three main parts. The first part presents the data set and methodology. The second focuses on the conceptual framework, consisting of three main topics and their subheadings. The third part, which covers findings and interpretation, includes the analysis of children's book illustrations and data gathered from interviews with publishing houses. Books containing Turkish cultural imagery were identified, and selected illustrations were evaluated within a cultural context. Interviews revealed that while publishers recognize the importance of cultural transmission, few have developed systematic policies. Some consciously include cultural elements, while others leave such decisions to illustrators in pursuit of a universal style.