Çocuk kitabı illüstrasyonlarında kullanılan kültürel imgeler Elif Yemenici örneği
Cultural images used in children's book illustrations the case of Elif Yemenici
  1. Tez No: 1001865
  2. Yazar: ORHAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ÖZHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Fine Arts, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel değerler, Grafik sanatçıları, Grafik tasarımı, Hikaye kitapları, Milli değerler, Milli kültür, Resimli kitaplar, Resimli çocuk kitapları, Sessiz resimli kitap, Çocuk kitapları, Traditional values, Graphic artists, Graphic design, Story books, National values, National culture, Illustrated books, Illustrated children books, Silent picture book, Children's books
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Çocuk edebiyatı, bireyin erken yaşta dilsel, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlarken; aynı zamanda kültürel değerlerin aktarımında da önemli bir araç olarak işlev görmektedir. Çocuk kitaplarında yer alan illüstrasyonlar çocuğun çevresini, yaşadığı toplumun yapısını ve kültürel kimliğini tanımasına ve öğrenmesine yardımcı olan önemli unsurlarıdır. Çocuk kitaplarında kullanılan kültürel imgeler, çocuğun yaşadığı toplumun yapısını, coğrafyasını, geleneklerin ve gündelik yaşam uygulamalarını benimsemesine yardımcı olur. Bu tezde, Türkiye'de çocuk kitapları alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Elif Yemenici'nin eserlerindeki kültürel imge kullanımı incelenmiştir. Sanatçının eserlerinde yer alan mimari yapılar, yerel ve geleneksel kıyafetler, doğa manzaraları gibi görsellerin, kültürel kimliği çocuklara nasıl aktardığı ortaya konmuştur. Araştırma kapsamında Elif Yemenici'nin farklı yayınevlerinden çıkan çeşitli çocuk kitapları nitel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışmada kültürel imge kavramı, görsel anlatımın çocuklar üzerindeki pedagojik etkisi ve kültürle ilişkisi kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, Elif Yemenici'nin çizimlerinde kültürel öğeleri estetik bir dille kullanarak çocuklara ulaştırdığını göstermektedir. Bu çizimler, çocukların hem görsel okuma becerisini geliştirmekte hem de kendi kültürlerine olan bağlılıklarını güçlendirmektedir. Çalışma, çocuk kitaplarında kullanılan kültürel imgelerin önemine dikkat çekerek bu imgelerin kültür aktarımdaki işlevini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Children's literature contributes to an individual's linguistic, cognitive and emotional development at an early age; it also serves as an important tool for the transmission of cultural values. In this process, the illustrations in children's books are powerful narrative elements that help children recognise their surroundings, the structure of the society they live in and their cultural identity. The cultural images used in illustrations help children develop awareness of their geography, traditions, symbols, and daily life. This thesis examines the use of cultural imagery in the works of Elif Yemenici, who has attracted attention with her original and successful illustrations in the field of children's books. It reveals how visuals such as architectural structures, local and traditional clothing, and depictions of nature in the artist's works convey cultural identity to children. Within the scope of the research, various children's books by Elif Yemenici, published by different publishing houses, were analysed using qualitative methods in terms of visuals and content. The study addressed the concept of cultural imagery, the pedagogical role of visual narration, and its relationship with culture within a theoretical framework. The findings show that Elif Yemenici uses cultural elements in an aesthetic language in her drawings to reach children. These drawings both develop children's visual reading skills and strengthen their attachment to their own culture. The study highlights the importance of cultural images used in children's books and emphasises their function in cultural transmission.