Borderline kişilik örgütlenmesi ile riskli davranışlar arasındaki ilişkide varoluşsal öfkenin düzenleyici rolünün incelenmesi
Examining the moderating role of existential anger in the relationship between borderline personality organization and risky behaviors
  1. Tez No: 976202
  2. Yazar: ÖZLEM AYAR ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDEH FARAJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Borderline Kişilik Örgütlenmesi, Varoluşsal Öfke, Riskli Davranışlar, İntihar Eğilimi, Alkol Kullanımı, Borderline Personality Organization, Existential Anger, Existential Rage, Risky Behaviors, Suicidal Tendencies, Alcohol Use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Borderline kişilik örgütlenmesinde riskli davranışlar yaygın olup; bu davranışlar yaralanma, ölüm gibi ciddi sonuçları olan toplumsal sorunlar doğurabilmektedir. Bu sürece etki edebilecek ilişkisel dinamiklerin ve anlık etkenlerin çokça araştırıldığı daha süreğen ve görece daha az görünür olabilecek varoluşsal noktaların nispeten gölgede kaldığı görülmüştür. Mevcut çalışmada borderline kişilik örgütlenmesi ile riskli davranışlar arasındaki ilişkide varoluşsal öfkenin düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada ayrıca borderline kişilik örgütlenmesi, riskli davranışlar ve varoluşsal öfke değişkenlerinin kendi aralarındaki ilişkileri incelenmiş, sosyodemografik değişkenler üzerinden farklılaşıp farklılaşmadıkları araştırılmıştır. İlişkisel tarama modeline ve kolayda örnekleme yöntemine sahip araştırmada 403 kişi üzerinden veri analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 253'ü kadın, 150'si erkek ve yaşları 18 ile 29 arasında değişmekte olan bireylerden veriler toplanmış, çalışmaya dahil olan kişilere Bilgilendirilmiş Onam, Demografik Form, Borderline Kişilik Envanteri, Riskli Davranışlar Ölçeği: Üniversite Formu ve Varoluşsal Öfke Ölçeği dağıtılmıştır. Araştırmadaki tüm istatistiksel analizler, IBM SPSS Statistics 27 yazılımı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yürütülen analizlerde Pearson Korelasyon Analizi, Bağımsız Gruplar T-Testi, ANOVA, ve PROCESS Makro 4.2 Model 1 ile Düzenleyicilik Etkisi analizi uygulanmıştır. Borderline kişilik örgütlenmesi, varoluşsal öfke ve riskli davranışlar arasında anlamlı pozitif korelasyonlar tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde borderline kişilik örgütlenmesi ve riskli davranışlar arasındaki ilişkide, riskli davranışların alkol kullanımı ve intihar eğilimi alt boyutlarında, varoluşsal öfkenin düzenleyici rolünün bulunduğu görülmüştür. Bu bulgulara ek olarak, erkeklerin, alkol, sigara, madde kullanımı, antisosyal davranış ve okul terklerinin kadınlardan; düşük gelir sahibi olanların ise varoluşsal öfke düzeylerinin orta ve yüksek gelir sahibi olanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın borderline bireylerde görülen riskli davranışların azaltılmasına yönelik müdahaleler için teorik zemine bir katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Risky behaviours are common in borderline personality organisation; these behaviours can lead to social problems with serious consequences such as injury or death. It has been observed that relational dynamics and momentary factors that can influence this process have been extensively researched, while more enduring and relatively less visible existential points have remained relatively in the shadows. The present study aimed to examine the regulatory role of existential anger in the relationship between borderline personality organization and risky behaviors. In addition, this study examined the relationships between borderline personality organization, risky behaviors, and existential anger variables and investigated whether they differed across sociodemographic variables. The study, which employed a correlational survey model and convenience sampling method, analyzed data from 403 participants. Of the participants, 253 were female and 150 were male, with ages ranging from 18 to 29. Participants were administered the Informed Consent Form, Demographic Form, Borderline Personality Inventory, Risky Behaviors Scale: University Form, and Existential Anger Scale. All statistical analyses in the study were performed using IBM SPSS Statistics 27 software. Pearson Correlation Analysis, Independent Groups T-Test, ANOVA, and PROCESS Macro 4.2 Model 1 Moderation Effect analysis were applied in the analyses conducted in the study. Significant positive correlations were found between borderline personality organization, existential anger, and risky behaviors. Examining the results of the study revealed that existential anger plays a regulatory role in the relationship between borderline personality organization and risky behaviors, particularly with regard to alcohol use and suicidal tendencies. Additionally, male participants exhibited higher levels of alcohol, tobacco, and substance use; antisocial behavior; and school dropout rates compared to female participants. Participants with low incomes exhibited higher levels of existential anger compared to those with medium and high incomes. This study is believed to contribute to the theoretical basis for interventions aimed at reducing risky behaviors in borderline individuals.