İslam'a yönelen yıkıcı akımlardanislamofobi
Islamophobia as a destructive trend targeting Islam
  1. Tez No: 976228
  2. Yazar: ABDÜLMETİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM GÜLVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, İslamofobi, Ayrımcılık, Hristiyanlık, Göç, Ötekileştirme, Theology, Islamophobia, Discrimination, Christianity, Migration, Othering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Müslümanlara ve İslam dinine karşı negatif bir tutum olarak gelişen ve“İslam korkusu”olarak tanımlanan İslamofobi, günümüzde dünya genelinde önemli bir tehdit oluşturmakta olan bir sorun halini almıştır. İslam düşmanlığı, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde ön plana çıkmakla birlikte Türkiye ve Batı dünyasında da gerek ülke içinde gerekse uluslararası ilişkilerde bir ayrımcılık ve dışlama unsuru olarak küresel ölçekte kendine yer bulmaktadır. Bu bağlamda, İslamofobi'nin tek bir tezahüründen bahsetmek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır; farklı biçimlerde ortaya çıkabilen karmaşık bir olgudur. Türkiye, Hindistan, Tayland, Çin, Avrupa kıtası ve Amerika Birleşik Devletleri gibi farklı coğrafyalarda İslamofobi'nin kendine özgü ve hassasiyet gerektiren çeşitli uygulama biçimleri ve yansımaları gözlemlenmektedir. Farklı kökenlere sahip olsalar dahi, bu çeşitli İslamofobi biçimlerinin temelinde ortak bir nokta göze çarpmaktadır: İslam inancına yönelik duyulan korku ve beslenen düşmanlık. Özellikle Batı demokrasilerinde İslamofobi olgusu, zaman geçtikçe endişe verici bir şekilde daha geniş bir alana yayılmaktadır. 11 Eylül 2001 tarihinde yaşanan olaylar, İslamofobi'nin yükselişine zemin hazırlamış ve Batılı devletlerin dış politika stratejilerinin önemli bir eksenini oluşturmuştur. Bu üzücü dönemin ardından, Batılı ülkelerde yaşayan Müslüman topluluklar, kendi ülkelerinin vatandaşı olmalarına rağmen maalesef ayrımcı muamelelere maruz kalmışlardır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Batı coğrafyasında, Müslüman göçmenler ve mülteciler ayrımcılığın odağı haline gelmiş, sosyal hayattan dışlanmış ve 'öteki' olarak konumlandırılmıştır. İslamofobi temelli Batı siyasetinin üzücü bir sonucu olarak, Avrupa kıtasında hoşgörüsüz, ırkçı ve milliyetçi sağ ideolojiyi benimseyen siyasi partiler belirginleşmiş ve siyasi arenada etkilerini artırmışlardır. Bu olumsuz eğilimin sürmesi halinde, küresel barış ciddi bir tehditle karşı karşıya kalacak ve Samuel Huntington'ın öngördüğü 'Medeniyetler Çatışması' tezi ne yazık ki geçerlilik kazanabilecektir. Son dönemde ivme kazanan İslamofobi olgusuyla tetiklenen aşırı sağ ve ırkçı hareketler, dünya çapında kaygı verici bir hızla nüfuzlarını artırmaktadır. Bu çalışma, küresel barışı derinden sarsan İslamofobi olgusunun tarihsel süreçteki ve siyasi arenadaki köklerini derinlemesine analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel gayesi, İslamofobi'nin altında yatan nedenleri tüm boyutlarıyla açığa çıkarmak ve bu tehlikeli olguyla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için hangi strateji ve yöntemlerin hayata geçirilmesi gerektiğini somut bir şekilde ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Islamophobia, which has developed as a negative attitude towards Muslims and the religion of Islam and is defined as the 'fear of Islam,' has become a significant threat worldwide. 1 While Islamophobia prominently manifests itself in the United States, it has also established itself on a global scale as a factor of discrimination and exclusion both within Turkey and the Western world, as well as in international relations. In this context, it would not be a realistic approach to speak of a single manifestation of Islamophobia; it is a complex phenomenon that can emerge in different forms. Various forms and reflections of Islamophobia, each requiring its own specific sensitivities, are observed in different geographies such as Turkey, India, Thailand, China, the European continent, and the United States. Despite having different origins, a common thread is noticeable at the core of these diverse forms of Islamophobia: the fear and hostility directed towards the Islamic faith. 1 Particularly in Western democracies, the phenomenon of Islamophobia is worryingly spreading to a wider area over time. The tragic events of September 11, 2001, paved the way for the rise of Islamophobia and formed a significant axis of Western states' foreign policy strategies. Following this sorrowful period, Muslim communities living in Western countries, despite being citizens of their own nations, have unfortunately been subjected to discriminatory treatment. Particularly in the United States and the Western world, Muslim immigrants and refugees have become the focus of discrimination, excluded from social life, and positioned as 'the other'. As a regrettable consequence of Islamophobia-based Western politics, political parties embracing intolerant, racist, and nationalist right-wing ideologies have become prominent on the European continent and have increased their influence in the political arena. If this negative trend continues, global peace will face a serious threat, and Samuel Huntington's 'Clash of Civilizations' thesis may unfortunately gain validity. The far-right and racist movements, fueled by the recently accelerated phenomenon of Islamophobia, are alarmingly increasing their influence worldwide. This comprehensive study aims to deeply analyze the historical roots and political manifestations of the phenomenon of Islamophobia, which profoundly shakes global peace. The primary aim of this study is to reveal the underlying causes of Islamophobia in all its dimensions and to concretely present which strategies and methods should be implemented to effectively combat this dangerous phenomenon.