Yansızlık ve bağımsızlık ilkeleri bağlamında Türkiye'de insani yardıma ilişkin kamu yönetimi ve sivil toplumun algısı
Perception of the public administration and civil society regarding humanitarian aid in Türkiye within the context of neutrality and independence principles
  1. Tez No: 976229
  2. Yazar: ERTUĞRUL USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TENİKLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Yardım, Yansızlık, Bağımsızlık, Humanitarian, Neutrality, Independence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
Özet
“Yansızlık ve Bağımsızlık İlkeleri Bağlamında Türkiye'de İnsani Yardıma İlişkin Kamu Yönetimi ve Sivil Toplumun Algısı”başlığı altında, insani yardım alanındaki temel prensiplerin kamu yönetimi ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri tarafından nasıl algılandığını karşılaştırmalı olarak incelemiştir. Türkiye'deki insani yardım ekosistemine özgü dinamikleri anlamayı hedefleyen bu çalışma, her iki aktör grubunun prensip tanımları, uygulama pratikleri ve karşılaştıkları zorluklar arasındaki belirgin farklılıkları nicel verilerle ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, kamu yönetimi temsilcilerinin yansızlık ve bağımsızlık ilkelerini ulusal mevzuat ve stratejik hedeflerle daha çok ilişkilendirirken, STK'ların bu ilkeleri uluslararası insancıl hukuk ve evrensel değerler çerçevesinde daha mutlak ve tavizsiz yorumladığını göstermiştir. Kamu için dış politika ve ülkeler arası iş birliği gibi motivasyonlar öne çıkarken, STK'lar için birincil motivasyonun“ihtiyacı karşılama”olduğu belirlenmiştir. Finansal bağımlılık ve siyasi baskılar, özellikle STK'lar için bağımsızlığı tehdit eden önemli zorluklar olarak algılanmıştır. Tez, bu algı farklılıklarını ilgili literatürle tartışarak, devletin insani yardım alanındaki rolü ve ilkelerin bağlamsal yorumlanması gibi küresel tartışmalara Türkiye örneği üzerinden katkı sağlamıştır. Ortaya çıkan bulgular, insani yardım alanında faaliyet gösteren aktörler arasında diyalog, ortak eğitim ve STK'ların özerkliğini güçlendirici mekanizmaların önemini vurgulayarak, daha şeffaf ve ilkeli bir insani yardım ekosistemi için somut öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin insani yardım kapasitesinin geliştirilmesi ve uluslararası standartlarla uyumun artırılması adına değerli bir zemin sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Under the title“The Perception of Public Administration and Civil Society Regarding Humanitarian Aid in Turkey Within the Framework of the Principles of Neutrality and Independence,”this study comparatively examines how fundamental principles in the field of humanitarian aid are perceived by representatives of public administration and civil society organizations (CSOs). Aiming to understand the dynamics specific to Turkey's humanitarian aid ecosystem, the research reveals significant differences between these two actor groups in their definitions of principles, implementation practices, and the challenges they face, supported by quantitative data. The findings indicate that public administration representatives tend to associate the principles of neutrality and independence more with national legislation and strategic objectives, whereas CSOs interpret these principles in a more absolute and uncompromising manner within the framework of international humanitarian law and universal values. While motivations such as foreign policy and inter-state cooperation predominate for public actors, meeting the needs of affected populations emerges as the primary motivation for CSOs. Financial dependency and political pressures are perceived as major challenges threatening independence, especially for CSOs. By discussing these perceptual differences in relation to the relevant literature, the thesis contributes to global debates on the state's role in humanitarian aid and the contextual interpretation of principles, providing a Turkish case perspective. The resulting findings emphasize the importance of dialogue, joint training, and mechanisms that strengthen the autonomy of CSOs among actors operating in the humanitarian aid sector, offering concrete recommendations for a more transparent and principled humanitarian aid ecosystem. This study establishes a valuable foundation for enhancing Turkey's humanitarian aid capacity and increasing alignment with international standards.