Geç Miyosen Yamula Barajı Carnivoruna ait rekonstrüktif bir çalışma
A reconstructive study of the late Miocene Yamula Dam Carnivor
  1. Tez No: 976232
  2. Yazar: BERK DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ŞARBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Paleoantropoloji, Paleoanthropology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antropoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kayseri Yamula Barajı'nda bulunan ve Geç Miyosen Dönemde tarihlenen bir Carnivora fosiline odaklanmıştır. Carnivora fosilinin anatomik bütünlüğünü yeniden oluşturabilmek amacıyla dijital rekonstrüksiyon tekniği kullanılmıştır. Rekonstrüksiyon, yalnızca eksik kemik yapıların tamamlanması değil, aynı zamanda türün ekolojik ve morfolojik karakteristiğini bilimsel yöntemlerle canlandırmayı hedefleyen disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmıştır. Çalışmanın odak noktasını Adcrocuta eximia türüne ait kafatası fosili oluşturmaktadır. Bu süreçte eksik parçaları tamamlamak için Dimitri'nin yapmış olduğu çalışmasındaki ölçümler referans olarak alınmıştır. Rekonstrüksiyon sürecinde yüksek çözünürlüklü 3D tarama, dijital temizleme ve simetrik modelleme adımları kullanılmıştır. Blender yazılımı ile yürütülen bu süreçte, mirror işlemleri yalnızca anatomik simetriyi sağlamak amacıyla uygulanmış; sanatsal ya da spekülatif müdahalelerden özenle kaçınılmıştır. Modelleme aşamasında kas bağlanma noktaları, diş morfolojisi ve cranial hacim gibi yapılar dikkate alınarak, hem morfolojik doğruluk hem de fonksiyonel bütünlük sağlanmıştır. Elde edilen dijital model, PETG filament ile üç boyutlu yazıcıda basılarak fiziksel hale getirilmiş ve fosilin üç boyutlu bir temsili ortaya konmuştur. Bu yönüyle çalışma, yalnızca paleoantropolojik bir tanımlama değil, aynı zamanda dijital teknolojilerle fosil rekonstrüksiyonunun uygulanabilirliğini de göstermektedir. Sonuç olarak bu tez; Geç Miyosen Dönemi'ne ait bir carnivorun dijital ortamda yeniden yapılandırılması sürecini detaylı biçimde ortaya koymakta, Anadolu'nun paleobiyolojik geçmişine dair önemli ipuçları sunmakta ve dijital rekonstrüksiyon tekniklerinin bilimsel doğrulukla nasıl uygulanabileceğine dair örnek bir metodoloji önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on a Carnivora fossil found in the Yamula Dam in Kayseri, dated to the Late Miocene Epoch. In order to reconstruct the anatomical integrity of the Carnivora fossil, a digital reconstruction technique was used. The reconstruction was approached not only as the completion of missing bone structures, but also as an interdisciplinary method aiming to revive the ecological and morphological characteristics of the species through scientific methods. The focal point of the study is the skull fossil belonging to the species Adcrocuta eximia. In this process, the measurements made in Dimitri's study were taken as a reference to complete the missing parts. During the reconstruction process, high-resolution 3D scanning, digital cleaning, and symmetric modeling steps were used. In this process carried out with Blender software, mirror operations were applied only to ensure anatomical symmetry, and artistic or speculative interventions were carefully avoided. In the modeling stage, structures such as muscle attachment points, dental morphology, and cranial volume were taken into consideration to ensure both morphological accuracy and functional integrity. The obtained digital model was physically produced by 3D printing with PETG filament, and a three-dimensional representation of the fossil was presented. In this respect, the study demonstrates not only a paleoanthropological identification but also the applicability of fossil reconstruction through digital technologies. As a result, this thesis presents in detail the process of digitally reconstructing a carnivore from the Late Miocene Epoch, providing important clues about the paleobiological past of Anatolia and proposing an exemplary methodology on how digital reconstruction techniques can be applied with scientific accuracy.