Zonguldak ilindeki bir aile sağlığı birimine başvuran 18 yaş veüzeri kişilerin sağlık okuryazarlığı durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the health literacy status of individuals aged 18 andover applying to a family health unit in Zonguldak
- Tez No: 976268
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, TSOY-32, aile hekimliği birimi, Zonguldak, Kilimli, Health literacy, TSOY-32, family medicine unit, Zonguldak, Kilimli
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Zonguldak Kilimli 5 No'lu Aile Hekimliği Birimine başvuran 18-65 yaş aralığındaki kişilerin Sağlık okuryazarlığı düzeylerini belirlemek ve bazı sosyodemografik faktörlerin sağlık okuryazarlığı durumuna etkilerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma kesitsel-tanımlayıcı bir araştırmadır. Zonguldak Kilimli 5 No'lu Aile Hekimliği Birimine 03.07.2024-09.12.2024 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş aralığındaki kişiler üzerinde Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların 181'i kadın (%50,0) 181'i erkektir (%50,0). Katılımcıların Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği'nden (TSOY-32) aldıkları puanlar ve sağlık okuryazarlığı (SOY) düzeyleri yaş, eğitim durumu, gelir durumu algısı ve kronik hastalığa sahip olma durumundan etkilenmektedir. Daha genç, daha yüksek eğitimli ve kronik hastalığı olmayan bireylerin daha yüksek sağlık okuryazarlığı düzeylerine sahip oldukları; ancak geliri giderinin altında olan bireylerin daha düşük sağlık okuryazarlığı olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu çalışma da konusundaki literatürle büyük ölçüde uyumlu olup; düşük eğitim düzeyi olan, ileri yaşlı, gelirini giderinin altında olup, kronik hastalığa sahip olan bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the health literacy levels of individuals aged 18-65 who applied to the Kilimli No. 5 Family Medicine Unit in Zonguldak, to identify whether any sociodemographic factors influence health literacy. Materials and Methods: This is a cross-sectional and descriptive study conducted on individuals aged 18-65 who applied to the Kilimli No. 5 Family Medicine Unit in Zonguldak between the dates 07.03.2024 and 12.09.2024 using Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32). Results: Among the participants, 181 were women (50.0%) and 181 were men (50.0%). The scores obtained from the TSOY-32 scale and the levels of health literacy were found to be influenced by age, educational level, perceived income status, and presence of chronic disease. Individuals who were younger, had higher levels of education, and did not have chronic diseases exhibited higher levels of health literacy. On the other hand, those who perceived their income as being lower than their expenses had lower scores and lower health literacy levels. Conclusion: This study is largely consistent with the existing literature. Individuals with lower educational levels, older age, income perceived as below expenses, and chronic diseases were found to have lower levels of health literacy.