Monetized preservation in the Fethiye microcosm: Rethinking natural and cultural heritage together
Fethiye mikrokozmosunda ticarileştirilmiş koruma: Doğal ve kültürel mirası birlikte yeniden düşünmek
- Tez No: 976353
- Danışmanlar: DR. ÇAĞRI İDİMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ticarileştirilmiş koruma, kültürel miras, ekolojik koruma, neoliberalizm, kimlik, metalaşma, Türkiye, Monetized Preservation, Cultural Heritage, Ecological Preservation, Neoliberalism, Identity, Commodification, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu sosyolojik çalışma, doğa ve kültürel mirasın korunmasının birlikte ele alınması gerektiğini savunmaktadır. Koruma söyleminin ardına gizlenen yıkımı anlayabilmek için bu tez, Ticarileştirilmiş Koruma kavramını ortaya koymaktadır. Bu kavram, kapitalist sistemde koruma politikalarının yıkımı engellemek yerine nasıl meşrulaştırdığını ve ekonomik kazanç uğruna araçsallaştırıldığını ortaya koyar. Nitel bir araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada derinlemesine mülakatlar, TÜİK verileri ve yazılı materyallerden yararlanılmış; doğa ile kültür arasındaki güçlü ilişki gözler önüne serilmiştir. Çalışma, birinin yok oluşunun diğerini de beraberinde getirdiğini ortaya koymaktadır. Fethiye mikrokozmosunu merkeze alan bu araştırma, ekolojik ve kültürel yıkımın aynı sistemsel dinamikler—özellikle turizm, emlak yatırımları ve neoliberal politikalar—tarafından şekillendirildiğini göstermektedir.“Koruma”adı altında uygulanan politikaların, çoğu zaman doğa ve kültürü paketleyip pazarlayarak toplulukları kendi çevrelerinden ve miraslarından uzaklaştırdığı tespit edilmiştir. Özellikle genç kuşaklar, kültürel köklerinden ve doğal çevrelerinden koparıldıkça kimliklerini ve aidiyet hissini kaybettiklerini ifade etmektedir. Bu tez, neoliberal çerçevede uygulanan koruma politikalarına yönelik eleştirel literatüre katkı sunmakta ve kültürel ile doğal mirasın ayrıştırılamaz bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Akademisyenleri ve politika yapıcıları, doğa ve kültürün ortak kırılganlıklarını tanımaya ve koruma anlayışını sermaye birikimi yerine süreklilik, adalet ve toplumsal bakım temelli bir yaklaşımla yeniden inşa etmeye çağırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This sociological study argues that natural and cultural heritage preservation must be studied together in order to fully understand the destruction that is often concealed beneath the language of protection. To name this process, the thesis introduces the concept of Monetized Preservation—a framework that reveals how preservation, under capitalism, is repurposed to legitimize exploitation rather than prevent it. Using a qualitative research approach that combines in-depth interviews, TÜİK statistics, and archival materials, the study demonstrates the deep interconnection between nature and culture. It shows that the destruction of one inevitably leads to the erosion of the other. Focusing on the town of Fethiye as a microcosm, the research reveals how both ecological and cultural degradation stem from the same systemic forces—particularly tourism, real estate development, and neoliberal policy frameworks. What is framed as preservation often functions as a means to package, brand, and sell landscapes and traditions, leading to the alienation of communities from their environment and heritage. Younger generations, in particular, report a loss of identity and belonging as their cultural roots and ecological surroundings are commodified or erased. This thesis contributes to the growing body of literature that critiques preservation under neoliberalism, and calls for a holistic approach—one that treats cultural and natural heritage as inseparable. It urges scholars and policymakers alike to recognize the shared vulnerabilities of nature and culture, and to reimagine preservation as a practice grounded not in capital accumulation, but in continuity, justice, and care.