Toplu sözleşme ve kamu görevlileri hakem kurulu süreci ile birlikte memur sendikacılığı
The public servants unionism with collective agreement and public servants arbitration board process
- Tez No: 976354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ENES KAYAGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Devlet memurları, Kamu görevlileri, Memur sendikacılığı, Public servants union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
2010 Anayasa değişikliğiyle kamu görevlilerine tanınan toplu sözleşme hakkı ve buna bağlı olarak kurulan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu (KGHK) mekanizmasının, memur sendikacılığı üzerindeki etkileri sürekli tartışma konusu olmuştur. Türkiye'deki kamu görevlilerinin uzun yıllar grev hakkından yoksun biçimde yürüttüğü toplu görüşme süreçleri anayasal bir reformla birlikte toplu sözleşme sistemine evrilmiş; ancak bu dönüşümün sendikal temsil, pazarlık gücü ve demokratik katılım açısından nasıl işlediği tartışmalı bir yapı ortaya koymuştur. Araştırma nitel yöntemle yürütülmüş; literatür taraması, mevzuat analizi ve belge incelemesi yoluyla veriler toplanmıştır. Çalışmada 2012-2024 yılları arasında gerçekleştirilen yedi toplu sözleşme dönemi ayrıntılı biçimde ele alınmış; KGHK kararları, üç büyük konfederasyonun (Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK) talepleri, değerlendirmeleri ve karşı oy gerekçeleri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sendikaların toplu pazarlık süreçlerinde etkili bir baskı gücü oluşturamadığını, grev hakkının yokluğunda karar alma süreçlerine yön veremediğini ve toplu görüşmelerde yalnızca yetkili konfederasyonun muhatap alınmasının sendikal çoğulculuğu zedelediğini göstermektedir. Ayrıca, KGHK kararlarının belirleyici niteliği, toplu sözleşme sisteminde idarenin üstün konumunu pekiştirmektedir. Sonuç olarak, mevcut toplu sözleşme sistemi, memur sendikacılığı açısından yapısal sorunlar barındırmakta; katılımcı, demokratik ve etkili bir sosyal diyalog mekanizmasının gelişimi önünde ciddi engeller oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The collective agreement right granted to public officials by the 2010 constitutional amendment, and the Public Servants Arbitration Board (PSAB-KGHK) mechanism established accordingly, have continuously been a subject of debate regarding their impact on civil servant unionism. For many years, public employees in Türkiye conducted collective negotiations without the right to strike. With the constitutional reform, this process evolved into a collective agreement system; however, the extent to which this transformation has enhanced union representation, bargaining power, and democratic participation remains controversial. The research employs a qualitative methodology, utilizing literature review, legal text analysis, and document examination. The study focuses on the seven collective agreement periods between 2012 and 2024, analyzing KGHK decisions as well as the demands, evaluations, and dissenting opinions of the three major confederations: Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, and KESK. Findings reveal that unions have been unable to exert effective pressure during the bargaining processes, failing to influence decision-making mechanisms in the absence of the right to strike. Furthermore, the exclusive recognition of a single authorized confederation in negotiations undermines union pluralism. The binding nature of the Arbitration Board's decisions reinforces the dominance of the public employer within the bargaining structure. In conclusion, the current collective agreement system in Türkiye presents structural deficiencies in terms of public servants unionism and poses significant obstacles to the development of a participatory, democratic, and effective social dialogue mechanism.