Heterohalkalı bazı bileşiklerin sentezi, spektroskopik ve kromatografik karakterizasyonu ve bileşiklerin sitotoksik etkinliğinin araştırılması
Synthesis, spectroscopic and chromatographic characterization of some heterocyclic compounds and investigation of their cytotoxic activity
- Tez No: 976439
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN, PROF. DR. SALİHA BEGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fosfazen, Para-bromo fenol, para-formil fenol, Antioksidan, Sitotoksik etki, HPLC, NMR, Siklofosfazenler, Siklotrifosfazen, Phosphazene, p-bromo phenol, p-formyl phenol, Antioxidant, Cytotoxic effect, Cyclophosphazenes, Cyclotriphosphazene
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fosfazenler heterohalkalı bileşiklerin önemli bir sınıfını oluştururlar. Heterosiklik anorganik bileşiklerin önemli bir sınıfını oluşturan siklofosfazenler (NPCl2)n içerdikleri aktif fosfor-halojen bağları nedeniyle çok çeşitli siklofosfazen türevleri oluşturdukları için oldukça ilginçtirler. Bu çalışmanın amacı; literatürden yararlanarak sentezlenen bileşiklerin, karakterizasyonu, antioksidan kapasiteleri ve sitotoksik etkilerinin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada sentezlenen bileşiklerin spektrofotometrik yöntem ile antioksidan kapasiteleri (DPPH ve CUPRAC metotları ile) belirlenmiştir. Aynı ektstrelerin sitotoksik etkileri in vitro yöntem ile değerlendirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları, ¹H, ¹³C, ³¹P NMR ve FT-IR teknikleri ile aydınlatıldı Bulgular: Yapılan çalışmalar da hekzaklorosiklotrifosfazatrien bileşiği N, N-diizopropilpropan 1,3-diamin, p-bromo fenol ve p-formilfenol ile etkileştirilerek sırası ile [1], [2] ve [3] bileşikleri sentezlendi. Bileşiklerin; DPPH radikal süpürme gücü testine göre 0,21-9.83 mg TEAC/100 g ve CUPRAC analiz sonuçları 0,011mmol TEAC/ g olarak gözlendi. Karaciğer kanseri hücre hattında (HEP3B) [1] ve [2] numaralı bileşikler karaciğer negatif kontrole kıyasla, 48.saat inkibasyon sonunda 10μM ve 25μ M dozlarında % 50 ye varan sitotoksik etki gösterdi. Aynı bileşik için yüksek dozlarda bu oran %80 etkili olduğu gözlemlendi. [3] kodlu bileşik, negatif kontrole kıyasla, 10 ve 25 μM dozlarında %70 sitotoksik etki gösterirken, bu oran yüksek dozlarda (50 ve 100 μM) da % 85 etkili olduğu gözlemlendi. Sonuç: Sentezlenen bileşiklerin antioksidan kapasite ve sitotoksik etki potansiyeline sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: Phosphazenes constitute an important class of heterocyclic compounds. Cyclophosphazenes (NPCl2), which constitute an important class of heterocyclic inorganic compounds, are quite interesting because they form a wide variety of cyclophosphazene derivatives due to the active phosphorus-halogen bonds they contain. The aim of this study is to characterize the synthesized compounds using literature and to determine their antioxidant capacity and cytotoxic effects. Material and Method: The antioxidant capacities of the synthesized compounds were determined spectrophotometrically. The cytotoxic effects of the same extracts were evaluated in vitro. The structures of the synthesized heterocyclic derivative compounds are as follows: Their structures were elucidated using 1H, 13C, 31P, NMR, and FTIR techniques. Results: In the studies, compounds [1], [2], and [3] were synthesized by reacting hexachlorocyclotriphosphazatriene with N,N-diisopropylpropane 1,3-diamine, para-bromophenol, and para-formylphenol, respectively. According to the DPPH radical scavenging power test, the compounds were observed to be 0.21-9.83 mg TEAC/100 g, and 0.011 mmol TEAC/g for CUPRAC analysis. In the cancer cell line (HEP3B), compounds 1 and 2 showed up to 50% cytotoxicity at 10 μM and 25 μM doses compared to the liver negative control after 48 hours of incubation. For the same compound, this rate was 80% at higher doses. Compound coded 3 exhibited 70% cytotoxicity at 10 and 25 μM doses compared to the negative control, while this rate reached 85% at higher doses (50 and 100 μM). Conclusion: It was determined that the synthesized compounds have antioxidant capacity and cytotoxic effect potential.